Intensiv schlagervecka


Nu kommer mycket att cirkulera kring Köpenhamn den närmaste veckan om man, som jag, tycker att det är kul med Eurovision och musiktävlingen. Det är dags för de två delfinalerna i veckan och så den stora finalen nu kommande lördag!
Jag vet, det är bara ytliga schlagers utan något som helst djup. Men det är mycket musik och en del är riktigt bra. Det är inte alltid som vinnarlåten sätter några djupare spår eller ger artisten några större framgångar. ABBA är verkligen ett undantag i denna exklusiva vinnargrupp. Men ofta kanske det inte blir några djupare avtryck i musikvärlden, den snurrar vidare med eller utan tävling.
Kort sagt, det är mycket trams. Men det är underhållande trams och några bra låtar brukar det alltid finnas med i festivalen. Säkert kommer vi också få uppleva någon typ av nakenchock under tävlingen, få se vilket land som skapar den.
 
Jag börjar med ett exempel på en trevlig låt från Nederländerna som deltar i Eurovision Song Contest.
 
 
 
 
Fast så mycket Eurovision är det ju inte i denna låt, ingen schlager precis. Själv tänker jag genast på samarbetet mellan Robert Plant (från Led Zeppelin) och countrytjejen Alison Krauss som gjorde skivan "Raising Sand" tillsammans, det här påminner väldigt mycket om flera spår från den skivan, som denna sköna låt "Killing the Blues". En fin låt tycker jag att "Calm After the Storm" är, men tyvärr tror jag inte att det är någon Eurovision-vinnare men man vet ju aldrig. 
 
En annan låt som jag gillar är Maltas bidrag "Coming Home" med gruppen Firelight. Denna låt har i en videoversion klara kopplingar till första världskriget, fast jag ser titel och texten i låten mer allmänt om att återvända. Även denna låt för tankarna till flera folkmusikinspirerade grupper, som till exempel Mumford and Sons.
 
 
 
 
Det är roligt att flera länder valt bidrag som har mycket "americana" i sig.
 
Men nu behöver jag verkligen byta stil och bryta av, då väljer jag en tydlig poplåt. Snudd på brittisk punk, det är  Island som med gruppen Pollapönk och låten "No Prejudice" poppar till det.
Mina tankar far direkt till gruppen Madness och deras glada poplåtar. Tycker det isländska bidraget känns väldigt brittiskt och det är inget dåligt i det, inte enligt mitt sätt att se på saken.
 
 
 
 
En låt jag blir glad av. Gruppnamnet Pollapönk är också kul att säga!
Vore kul om Islands låt gick vidare till final och fick chansen att skrälla där, men publiken ute i Europa tror jag inte uppskattar den här typen av punk och pop, tyvärr. Kanske når den inte ens finalen på lördag...
 
Ett annat tävlingsbidrag som jag tror går långt i tävlingen är "Cheesecake" från Vitryssland med artisten Teo.
Trallvänlig låt som hänger sig kvar i skallen. Inte dum alls. Vad tycker du?
 
 
 
 
 
Bland de ständiga deltagarländerna (de är fem stycken) så tycker jag att både britterna och även det spanska bidraget är ovanligt bra i år.
Storbritannien har Molly som framför "Children of the Universe".
 
 
 
 
Det är inte "vår svenska Molly" som sjunger det brittiska bidraget utan en helt annan Molly. Tycker det verkar som de har släppt idén om att försöka väcka liv i gamla artister som de gjort de senaste åren (ett i mitt tycke mycket klokt beslut). Den här låten kan mycket väl placera sig högt .
 
 
Tar Spaniens bidrag också nu när jag är inne på de fem ständiga bidragen.
 
 
 
 
 
Spanien har Ruth Lorenzo som framför låten "Dancing in the Rain". Ovanligt för att vara spanskt bidrag, inte ett knäpp från en kastanjett eller minsta smatter från några skor i en Flamenco.
En stark ballad, Ruth har en redig "pipa" och hon kommer att ge Sanna Nielsen en tuff utmaning. Spanska Ruth har varit med i brittiska X-Factor (tävlingen finns inte i Spanien) och där sjöng hon bland annat Prince "Purple Rain".
 
 
Nu har Sanna Nielsen klättrat in på Svensktoppen, så låten "Undo" är populär bland svenskarna eller i alla fall bland de som röstar i Svensktoppen. Men vi får ju inte rösta på eget bidrag i Eurovision Song Contest 2014. Så frågan är hur folk i andra länder kommer att rösta, hur många kommer att tycka om låten "Undo" och Sanna? Sent på tisdagskvällen vet vi om Sanna gått vidare till finalen eller ej. Lite spännande kan jag tycka att det är.
 
 
 
 
 
Kommer du ihåg den svenska finalen i Melodifestivalen? Här följer en liten skojig genomgång.
 
 
Den här parodin kan du nog gilla även om du inte gillar Melodifestivalen eller den stora tävlingen.
 
I Sverige är numera Melodifestivalen en viktig språngbräda för både etablerade artister och nykomlingar. En årlig sammankomst där det framförs hela 32 olika låtar i flera deltävlingar. Från melodifestivalens deltävlingar brukar det komma flera listettor senare under året på bland annat Svensktoppen. En del av låtarna blir spelade på radion otaliga gånger och för artisterna är festivalen bra reklam för kommande skivsläpp. För debutanter kanske den viktiga starten på en lång artistkarriär?
 
Nu på tisdag är det alltså dags för första deltävlingen i Köpenhamn, jag håller tummarna för Sanna och hoppas att även Island går vidare.
 
Kanske blir det mer om musiktävlingen i bloggen?
 
 
Erik

Kommentarer:

1 elstiffo:

Jag gillar Maltas och Spaniens bidrag. Sanna har nog ingen chans alls tror jag. Kanske tittar jag på tisdag. Om jag hinner... :-)

Kommentera här: