Sårbart och smaker


Vill du ge dig själv snudd på kalla kårar så kan du kika på det längre inslaget i senaste Vetenskapens värld som sänds i SVT varje vecka. Det är i del 10 av Vetenskapens värld (det som visats denna vecka) som det berättas om hackare som sprider datavirus till ovetande dataanvändare. Knappast någon nyhet precis, att det sprids en massa otyg på nätet det känner vi till.
Veckans avsnitt innnehåller även en historia om ett datavirus, en mask vid namn Stuxnet som kan ta över kontrollen på viktiga styrsystem.
Ett än värre scenario har redan skett och det var en anledning till att jag fick rysningar. Krigföring genom datorerna. I dokumentären berättas historien om den mask som kallas "Stuxnet" och som användes för att ändra i och förstöra programmerbara styrsystem. Speciella styrsystem som används vid urananrikningsanläggningar i Iran och virusets funktion var att förstöra anläggningen för upparbetning av uran för att på så sätt hindra Iran från att skapa egna kärnvapen. Kanske har Stuxnet gjort precis det, förstört Irans möjlighet att göra kärnvapen eller masken har i vilket fall försenat Iran med några år från att kunna göra kärnvapen. Men tyvärr stannade inte masken bara på datorerna som fanns på den anläggningen! Masken smet ut till andra datorer, kanske flyttade viruset till en annan dator genom att följa med ett usb-minne.
Väl ute har sedan datamasken Stuxnet fortsatt nästla sig in i dator efter dator!
 
Så ett "litet" problem är att masken Stuxnet numera finns i en massa pc-datorer över världen. Vem vet, kanske är du smittat och har Stuxnet i din egen dator! Så fort en dator infekterats så började masken leta efter styrsystem som den kan ta över och styra sin egen väg. För frågan är om masken kan styras till helt andra syften. Kan någon med rätt kunskap använda dataviruset för sina egna syften?
Vad händer om masken når datorerna i Forsmark och hittar liknande styrsystem där? Kan viruset i så fall skapa problem för Forsmarks eget kylsystem eller något annat som ett datoriserat styrsystem sköter i kärnkrafteverket?
Mina kalla kårar blir bara starkare. Det här sista är mina egna tankar... mina fantasier, men man behöver inte vara något geni för att ana olika viktiga ställen i vårt moderna samhälle som har datoriserade styrsystem och där en mask som Stuxnet kan ställa till med en massa problem.
 
Undrar om sändningen av detta avsnitt får som följd att olika antivirusprogram blir förnyade och installerade i en massa hemmadatorer!
Kanske är faran redan undanröjd, kanske har nya antivirusskydd redan effektiva skydd mot just Stuxnet-masken. Jag hoppas det.
 
Missade du programmet, kika på SVT Play, se mer här!
 
Nu över till betydligt matigare saker istället för digitala ettor och nollor.
 
God våffla även som "rå".
 
Våfflans dag var tidigare i veckan, den 25 mars

Nu till något betydligt roligare, som alla dessa olika matiga dagar som numera fyller kalendern.
En massa smaker har fått sin egen dag konstaterar "Råd & Rön" i sitt senaste nummer (nr 2-2014).
Där har de sammanställt några livsmedel som har sin egen dag. Jag har bara tagit några av dem.
 
Visste du att kebaben har en egen dag, den 11 september?
Eller att man kan fira smörgåstårtans dag den 13 november!
 
31 oktober är det lutfiskens dag, vilken tur att jag gillar lutfisk. Men varför fira lutfisken redan den 31 oktober?!
 
Snart kommer den 12 april och då finns det dubbel anledning att fira, dels Surdegsdagen, men samma datum även Lakritsdagen.
En personlig favorit är Räkmackans dag som infaller den 14 oktober.
 
Mitt i sommaren är det naturligtvis Pilsnerkorvens dag 30 juni. När många campar och har semester så är det nog också en och annan som rör ihop pulvermos och öppnar en konservburk med Bullens pilsnerkorv på ett litet primuskök. Några campare finns det säkert som fortfarande använder den enkla koktekniken.
 
23 augusti är det Köttbullens dag.
Tomatsåsens dag har varit, den 9 mars firades tomatsåsen.
Flera av dessa dagar har jag ingen aning om. Som att messmöret har sin dag den 19 september.
Eller att redan den 29 januari firas Veganpizzadagen! Hade ingen aning om denna dag. Undrar vilken dag som är Pizzadagen?
Kåldolmens dag är passande nog den 30 november. Där anar jag en historisk koppling till en viss krigarkung. Antar att det var så vi fick hit kåldolmarna, de följde med trossen hem, säkert någon kock som gillade smaken.
Men varför vi ska fira Kladdkakans dag 7 november är för mig en gåta.
 
Anar att en del dagar bara blev matfirardagar för att datumet inte var upptaget av viktigare saker.
Redan den 9 december ska vi fira Pepparkakans dag. Undrar om folk bakar sina pepparkakor redan då?
 
Nu är vi inne i semmelperioden och idag blev det ett par semlor.
Lovade nyligen att fira lite med någon eller som det nu blev ett par semlor. :-)
 
Semlan skapad av bagaren i Örnsberg.
 
Så på sätt och vis är detta en människoskapelse. Ursäkta om jag är lite tjatig, men semlan är nybakad och väldigt god (nu har den fått passera min "läckergom" om jag kan uttrycka mig så).
 
 
 
 
 
 Så mitt 28:de bidrag blir detta i #blogg100.
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Fröken Christina:

Alla konstiga dagar och trevliga dagar man kan fira numera. Jag måste säga att jag är svag för kanelbullens dag.

En semla är en trevlig människoskapelse också värd en egen dag.


Svar: Men nu pratar vi traditioner! Semlor har vi haft väldigt länge, även om de förr mest var en torr bulle som blev blötlagd i lite¨mjölk för att mjukna till ätbarhet.Numera kan man ha tävlingar i semmelätning, jag har själv deltagit i en och hamnade akut på SÖS. Har skrivit om det för länge sedan i bloggen.
Erik

Kommentera här: