Uppåt väggarna...

 
 
Poliser och SÄPO försöker bevaka Fredrik Reinfeldt under hans vistelse i Visby och Almedalen.
 
 
... kan man säkert tycka att det är att vår statsminster Fredrik Reinfeldt ska behöva ha denna säkerhetsbevakning omkring sig. En grupp livvakter som ständigt finns i hans närhet. Det lär ju inte vara billigt med hans bevakning och så alla extra poliser också, fast de finns ju där hela Almedalsveckan.
Men kanske kan jag tycka att det kan vara värt pengarna. Nu senast när några barbröstade damer kom ganska nära Fredrik och försökte störa hans tal i Almedalen och bevakningen tog hand om damerna väldigt snabbt (däribland den uniformerade polisen på fotot här ovan).
Uttrycket "uppåt väggarna" förklaras bra här i Sydsvenskan.
 
 
 
Stadsministern på väg mot Almedalsscenen och sitt tal under Almedalsveckan.
 
 
Undrar hur effektiva livvakterna omkring Fredrik Reinfeldt är? Vid det här tillfället var det ju inget direkt hotfullt, om man inte ser nakna bröst som hotfulla eller feminismen som något hotfullt. (Det senare finns det ju bevisligen en del som tycker,)
Om det någonsin blev ett riktigt skarpt läge, hur skulle dessa livvakter då agera? Hoppas vi aldrig behöver få reda på det. Ett mindre prov på detta kom ganska snart efter att dessa foton togs.
Du kan kolla denna nyhetsartikel och filmklippet i Aftonbladet.
 
 
En kvinnlig livvakt kollar in publiken under tiden som Reinfeldt talar, snart fick hon arbeta (se här under)!
 
 
Dålig plats var det ju helt klart så där snett, på ena sidan och så kände jag inget direkt behov av att höra Fredrik Reinfeldts tal heller. (Det var torsdag och fint väder, finns så mycket annat att göra i Visby.)
 
Onekligen ganska snopet att det var just där, i det hörnet, i den delen av Almedalen, som det blev ett kraftigt och snabbt pådrag när några barbröstade damer (från Femen) ville protestera och störa moderaternas kväll i Almedalen och hamnade på nyheterna!
 
Här några förklarande bilder som fotografer som stannade kvar i Almedalen har tagit. 
 
 
          
Femen protesterar på sitt sätt under Reinfeldts tal, foton: Anna Tärnhuvud och TT (klicka bilderna större!).
 
 
Ibland ska man kanske inte vandra iväg... fast bevakat var det ju ändå. ;-)
 
Protesten tycker jag på sitt sätt var helt uppåt väggarna eller vad tycker du?
Vi får se hur mycket tårt- och pajkastning det blir kring valet i september.
 
 

 
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Anitas Malta:

Verkar vara väldigt mycket rabalder inför kommande val därhemma. Kanske är det uppåt väggarna galet med all bevakning, kanske behövs den. Vågar inte uttala mig ;-) Men bilderna kan jag ju kommentera. Du lyckades verkligen bra med att fånga de barbröstade kvinnornas kamp, en glimt av statsministern och en granskande polis i grönskan :-) Snyggt !

Svar: Nej nu har du inte läst så noga Anita! Visst, bilderna före attacken kommer från mitt arkiv, men själva attacken det var andra fotografer som fanns kvar i Almedalen som tagit de där små bilderna. Det har jag skrivit också. Vill bara nämna det.
Erik Kling

2 Violen på Brandholmen:

Bra och på ett sätt en beklämmande bildserie! Kan inte tycka att bevakningen är fel, däremot är det sorgligt att den behövs.

Svar: Du har helt rätt. Visst är det trist att bevakningen behövs. Ju fler "attacker" som den som Femen aktivisterna försökte genomföra som sker ju mer säkerhet och kontroll blir det. Trevligt att vi fortfarande har ett så pass öppet samhälle som vi har, även efter Palme och Anna Lindh.
Erik Kling

3 Eva Trillian:

Bra bilder - både dina och andras ... men vad det gäller innehållet så ... jag börjar kanske bli gammal? Känner att jag bara orkar skaka på huvudet lite uppgivet ... men det kan också bero på värmen ;)

Svar: Jag förstår inte riktigt Eva. Du skakar på huvudet, är det över bevakningen eller protesten i sig eller kanske något helt annat? Bara lite nyfiken. ;-)
Erik Kling

4 Anitas Malta:

Hoppsan !! Lovar läsa noggrannare nästa gång :-) Det står ju klart och tydligt vem som tagit bilderna. Får väl också skylla på värme och ålder ;-)

Svar: Ha ha, ja både värmen och åldern kan spela in ibland. Jag var själv tvungen att kolla, så jag inte missat bildinformationen.
Jag tycker det är viktigt tala om varifrån bilder, när de ej är mina egna, kommer ifrån.
Du får ha en fin onsdagskväll. :-)
Erik Kling

5 Eva Trillian:

Jag menar (nog mest) att jag inte riktigt orkar med hur folk beter sig - politik är lite av en sandlåda för mig. En sandlåda med politiker som leker och andra som vill vara med och/eller tycker att de skulle nog minsann kunna "leka" mycket bättre.
Världen är krånglig. Just nu är den krånglig OCH varm ;)
Inte blev du klokare nu heller - men vad gör det, vi skyller på att värmen vars påverkan gör att jag inte kan uttrycka mig klart ;)

Svar: Jo då, tack, nu fattar jag mer. Politik behöver verkligen inte vara krångligt, inte alls.
Men då måste folk (läs politiker) börja svara på frågorna och komma med sina lösningar.
Nu skyller de mest på varandras dåliga politik, utan att själva berätta om sin egen (bra eller dåliga) politik.
Erik Kling

6 Monica o Jacob:

Varför ska man visa tuttarna hade det varit för 50 år sedan så men i dagens läge är det ju bara barnsligt.
Vill någon döda en politiker är det nog väldigt svårt att garantera säkerheten.
Ja det mesta är uppåt väggarna tycker jag när jag jämför med min ungdom;-)

7 BP:

Inget fel på dina bilder alls. Jag menar visst hade en blå himmel gett mera "stuns" i bilderna, men de duger så bra.
Tycker Evas och din "konversation" är intressant. Håller med Eva att politikerna, speciellt då det är valår, beter sig precis som i en sandlåda.

Vad gäller bevakningen av Reinfeldt så är den ju ingenting jämfört med hur t ex Obama är bevakad. Du minns väl hans besök i Stockholm...

Svar: Den blå himlen kom först till helgen och veckan efter, vad nu det har med saken att göra? Det var flera regndagar under själva Almedalsveckan! Så den där himlen du saknar vore att ljuga med bilderna och det vill jag inte göra.Jag tycker det är bra att vi inte har det riktigt på samma sätt som Obama. Vi kan ju fortfarande träffa våra politiker, ställa frågor på något torgmöte inför valet och på andra sätt aktivt delta i den politiska debatten. Vore trist om det blev större avstånd mellan politikerna och oss medborgare som röstar fram politikerna.
Erik Kling

8 Freja:

Åhh, faktiskt synd att du inte stod kvar och kunde ta egna bider. Inte det sätt jag skulle valt att protestera på MEN om det nu ska protesteras så tycker jag att tårtor, bara bröst och vända ryggen till är betydligt bättre än att hota, misshandla och skjuta... SÄPOs livvakter ställer sig inte heller framför en kula, deras uppgift är att få bort sitt objekt från faran, inte att ta kulor för objektet, enligt en SÄPOchef för personskydd jag hörde intervjuas en gång...

Svar: Tårtor är gränsfall tycker jag, även mot Jimmie, men annars håller jag med dig.
Erik Kling

9 Anneli - A'la Foto:

Roligt att vara där och få fotografera! Där kan du få många spännande bilder! :) Fina de du tagit!

Hittade du någon om insekter och deras vätskebehov? Du gjorde mig nyfiken! :)

Svar: Tydligen så dricker de flesta vatten! Verkar som alla behöver vatten, en del vätska får de i sig när de äter annat. En del djur absorberar i sig vätska genom kroppen, det gör också många amfibier som till exempel grodor.Tjaa, det var väl det. ;-)
Erik Kling

10 Hanna:

Personligen hade jag nog sett det som ren förolämpning mot kameran att överhuvudtaget fotografera Reinfeldt... hehe, ok, kanske ska förflytta mig ett steg upp från sandlådenivå. Jag tycker att det är bra att det protesteras, på ett fredligt sätt. Visa brösten och kasta tårtor kanske inte är det bästa sättet, men bra att folk är engagerade och vill se en förändring. På tal om tårtor, har du sett Alliansens reklam som går i TV just nu? Hur dålig som helst, det är nästan pinsamt.

Ha det bra i värmen, själv styr jag kosan mot badstranden i dag.

11 Arja:

Halloj!
Det är att ha varit i händelsernas centrum :)
Bra pressbilder men vad hände mer i Visby?

Svar: Har redan visat en solnedgång från campingplatsen (hyrde stuga) och säkert kommer det mer. ;-)
Erik Kling

Kommentera här: