Putsat fönster

 
 
 
 
Vad är detta? Så kul, ska de börja med linbana i Visby!?
 
 
Denna farkost med så välputsat yttre verkar ha hamnat helt fel. Ska inte politikerveckan i Almedalen handla om politik, varför denna lustiga farkost mitt bland seminarietält och politikstånd?
 
Men så klart är även transportfrågor politik på sitt sätt, ganska typiska frågor för landstingen i Sverige. Så varför inte väcka intresse för en annan typ av kollektiva transporter och visa upp en sådan här förarlös "minibuss". Landstingen funderar på om de ska satsa på att bygga en ny trafikkarusell när den gamla blivit trött, eller ska vi göra kollektivtrafiken avgiftsfri rent av (bussarna ska det kanske bli gratis i Umeå?) eller ska vi kanske börja ta betalt för biltrafiken i innerstan (oj då det där sista har ju redan storstäderna Göteborg och Stockholm infört). 
 
Men lika mycket handlar denna välputsade mindre farkost på fotot här ovan om att starta, väcka intresset för något nytt som kanske kan dyka upp på några orter i landet. Tydligen har Uppsala redan kommit en bit på väg med spårtaxi, här skrev de lite om detta. och även via bland annat denna blogg har spårtaxifrågan väckts i Stockholm. Men det verkar som Uppsala klart är på gång med dessa spårtaxi. Kanske hjälpte exponeringen i Almedalen till att väcka opponion för denna spårbundna trafikvariant. Nu har ju jag kanske hjälpt till så smått.
 
Såg lite lustigt ut där den stod parkerad mitt bland partytälten.
Transportfordonet hade verkligen rena och välputsade fönster, de ville säkert göra ett gott intryck.
 
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 larans:

Välputsat javisst, men för min del är jag tveksam till den här typen av trafiklösning. Känns inte helt realistiskt.

Svar: Ett spännande alternativ som kan vara svårt att realisera, säkert kostsamt.
Erik Kling

2 BP:

Gud så väl informerat du är!! Tack! Fortsätt med det, då jag inte har minsta koll.
Men den där taxin är cool = gillas:-)

3 Mormor:

Det var en smart liten sak. Kan hende den er brukbar til noe også :)
Men om det blir gratis kollektivtrafikk har jeg liten tro på.
Ha en flott dag :)

4 Freja:

Läckert! Min man är helt inne på att nästa gång vi köper bil så ska det vara en självkörande... Själv hoppas jag att lokaltrafiken ska bli gratis, för nu kostar det mig mer att åka buss än att ta bilen och det känns lite galet... Jag åker buss ändå, för miljöns skull, men många andra har inte lyxen att kunna ta det valet... Bil måste du ha om du bor i obygder som mig, där bussarna egentligen bara funkar till och från jobb, inte till några fritidsintressen eller för att hämta och lämna barn, men gratis bussar skulle göra att bilarna användes mindre = bra för miljön!

5 Anitas Malta:

Håller med Beate. Du har mycket kunskap som du delar med dig av till oss andra som är väl värt att veta. Självkörande bilar låter som en önskedröm. Undrar just hur det skulle fungera här på Malta ;-) ...och gratis kollektivtrafik har jag alltid tyckt skulle vara en självklarhet i länder som t.ex Sverige. Tror det skulle löna sig i längden. Nu ska jag för säkerht skull inte tycker mer än om din bild som jag tycker passar perfekt till temat ;-)

Mitt fönster är från Mariatorget, gamla "Lilla Maria", krogen som försvann ;-) Numera Rival som förr "bara" var en stor biosalong. Var ju i Stockholm förra veckan.

Du är duktig när det gäller Södermalm men det kan ju ha sin förklaring då du delat ut post i dessa härliga kvarter om än dock på 80-talet. Min röda plankvägg finns i det område du nämner men vilken gata vet jag inte. Förmodligen är din gissning på Malmgårdsvägen korrekt. Ha en skön kommande vecka i värmen :-)

Svar: Tack för info om fönstret och kul att det verkar stämma med röda planket. :-)Självgående bilar görs det försök med. Men vagnen som syns på mitt fönsterfoto verkar behöva någon slags räls för att kunna ta sig mellan "hållplatserna".
Bra att det utvecklas åt olika håll. Få se hur det går, om något blir av. Trevlig vecka!
Erik Kling

6 Stare Ström:

Det blänker fint om den. Hoppas den är pålitlig också.

Svar: Ha ha, ja det vet jag inget om. Säkert kan även detta "system" spåra ur.
Erik Kling

7 Pumita:

Det gäller att visa upp ett välpolerat yttre så att man kan locka väljare! "Var fick hon luft ifrån?", tänker du kanske men jag blir ganska trött ibland på att det är så mycket prat och så lite verkstad i politiken.

Svar: Själv har jag börjat förstå att systemet snudd "kräver" att beslut har en ofta ganska lång väg att vandra, dvs mycket prat innan det kan bli lite verkstad. Visst verkar många utredningar bara vara en metod att fördröja besluten och så är det också säkert ofta, men en del utredningar kommer fram till bra underlag för nya beslut. Andra utredningar är å andra sidan helt åt h-e! Jag ser det som en del i en fungerande demokrati, så dum är jag. ;-)
Erik Kling

8 Susanne Hultman:

Det finns ju en del kommuner med gratis kollektivtrafik redan. Tror jag såg ett inslag på nyheterna för bara några dagar sedan där man rapporterade att det faktiskt också var lönsamt. Lyssnade med ett halvt öra så jag minns inte var det var.

Det finns också på en del platser utanför Sverige. I Sydney gick en gratisbuss och i Melbourne en spårvagn.

Svar: Det inslaget missade jag tyvärr. Har du någon aning om vilka nyheter eller annan info.Låter ju faktiskt som om lite av budskapet i Almedalen har nått vidare, eller så är det något helt annat. Men kul med något som är gratis kan vara lönsamt, det bör ju alla gilla. :-)
Erik Kling

9 Klimakteriehäxan:

Skulle gärna ta en liten provtur, t o m om den inte vore så superblankt finputsad som på din bild!

Svar: Tyvärr hade de inte tagit med någon liten stump av rälsen. Så man fick bara se en liten film hur Uppsala tänkte sig framtiden i dessa "spårtaxi".
Erik Kling

Kommentera här: