Knuten på rätt ställe?

 
Det blev aldrig av att jag satte ihop mitt bidrag till Fredagstema eller något Tema fredag igår.
Det blev bara ett fönsterbidrag, men det är ju alltid något (det kan du kolla på här!). Men lämna bidrag till de två nämnda här ovan kan jag ju göra idag (lördag) istället och varför inte få in dem i samma inlägg. Har gjort det förr och lär nog göra det igen... hoppas det inte stör någon allt för mycket?
Så då börjar jag, få se var vi hamnar?
 
 
 
Gammal fin konst från romartiden (reliefen är i "människostorlek").
 
 
Tänk vad vi kan.
Jag menar vi, som i den skapande människan.
Att uttrycka oss i bilder har vi hållit på med ända sedan grottfolken ritade de första muralmålningarna. Där språk begränsar och fjärmar, kan bildkonst eller för del delen också musik förena folk.
 
Den kvinna du ser här ovanför har någon duktig skulptör/konstnär mejslat fram ur marmorblocket för 2000 år sedan, i ett stycke. Anar att det kan föreställa en gudinna med tanke på hennes vingar och den blev till under Romerska riket. All denna marmor, så benvit. Att sedan tidens tand gjort marmorstycket nästan till ett pussel kan vi inte göra så mycket åt, mer än att försöka pussla ihop bitarna igen.
Ofta var marmorn målad när konstverken stod färdiga, gärna målat i starka färger. Men med tiden har färgen bleknat och försvunnit och vi uppfattar konst från antiken och romarriket som "stenblek" eller vit som marmor.
Men det är inte helt rätt, så som det ser ut i olika museum och som vi fått lära oss att se på skulpturerna, en massa stenvita statyer och byster. Logiskt tänkt, varför skulle folk inte låta måla vackra färger på de tråkiga stenytorna? Det var säkert det sista som konstnären gjorde innan verket gavs till beställaren, att det fick färg.
 
 
 
Jag har visat detta foto tidigare, men denna fina "tapet" från en vägg på ett utgrävt hus ur lavan i Pompeji visar på sitt sätt ganska tydligt att färg och konst uppskattades även i hemmen under Romerska riket (vill du läsa mer och få fler historiska tips kolla då här).
(Jag visade väggmålningen redan i inlägget "tidens tand", se här!)
 
 
 
Erik Haag och Lotta Lundgren äter sig genom historien (bild från SVT).
 
 
Börjar du bli trött på all grillmat och vill smaka något annat?
 
Då kanske en hargryta från romartiden vara ett alternativ, här har du receptet! Historisk mat kan ju vara skoj att testa, du minns väl Historieätarna? (Om inte så kan du kika här!)
 
Jag tror de är på gång med att skapa ännu en säsong. Jupp, det står om det här och så något roligt klipp!
 
 
 
Här spelar och sjunger Lars Demian sin låt "På den andra sidan".
 
Som tafelmusik kan kanske lite sång passa, sång med Lars Demian. Kanske denna lilla berättelse?
Får du chansen att se Lars Demian och David Tallroth någonstans i Sverige, så grip den! Lars Demian kan du lyssna mer på Spotify.
 
 
Några foton som gemensamt får bli mitt bidrag till två fototeman som sker på fredagar.
 
Detta får bli mitt Tema fredag som Sinneskatten håller i och så Fredagstema som Birgitta sköter om.
Sköt om dig där ute i Sommarsverige!
 
 

 
 
 
och så kanske med mera sång kolla här,  
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Eva Trillian:

Att de målade statyerna har jag inte haft en aning om eller ens reflekterat över som möjlighet - men det låter ju självklart när du skriver det!
Tack för ny kunskap!

Kommentera här: