Ingemar Orlander var Rapport.

 
 
Ingemar Orlander bland elskrivmaskinerna på nyhetsredaktionen för Rapport, foto: Anette Lindfors.
 
 
Läser i tidningen att Ingemar Orlander har dött, han blev 78 år gammal. Han fanns på nyhetsredaktionen i TV2 redan när kanalen startade och som nyhetsankare gav han mig världens alla nyheter i Rapport.
Det kändes stort, Sverige hade nu två tv-kanaler och två tv-sända nyhetsprogram, Aktuellt och Rapport.
 
Det var herr Orlander som satt där framför mig i tv-rutan på TV2 och presenterade nyheter från världen med en myndig och förtroendeingivande röst. Runt julhelgen 1969 började den andra tv-kanalen i Sverige att sända. Innan dess fanns det bara en tv-kanal, kan ana att yngre som läser detta har svårt att fatta det.
TV-apparaterna hade kanalväljare som vi innan TV2-sändningarna började inte haft någon nytta med alls, vår tv hade en ratt ner till höger på apparaten som kunde vridas mellan några siffror, men inget hände när man vred runt knoppen. De hade haft en del provsändningar under hösten och då hade min pappa med splitterny införskaffad tv-antenn från den lokale tv-handlaren placerat antennen på sin lilla ställning i vardagsrumsfönstret och en antennkabel som jag ofta snubblade på, där den låg på golvet från fönstret till tv:n, när jag ville ut på balkongen.
Senare försvann både antennkabel och bordsantennen från fönstret, antar att det blev väl en ny gemensam antenn på hustaket som fixade både TV1 och TV2.
 
 
 
 
Här syns både John Pohlman med handritade väderkartor, Odlander och man hör signaturen på slutet.
 
 
Det var i december 1969 som TV2 körde igång på allvar och en höjdpunkt för min pappa var nyhetssändningen, det nya Rapport med sin egen signaturmelodi. Han tyckte den nyhetssändningen halv åtta i TV2 var bättre på något sätt, kanske bara för att det var något annat, något lite nytt.
 
Fast vädret var det sällan något nytt med. ;-)
Men det var viktigt det var helt klart;  Men tyst på dig, nu kommer vädret!
 
 
 
 
Här passerar många kända tv-ansikten förbi, kanske minns du en del.
 
 
På den tiden när Sveriges radio & tv hade en egen tidning med veckans utbud.
 
 
För nu kunde vi börja välja. Vad vill du se i kväll på tv:n?
Blev sällan några bråk hemma hos oss, det var nästan alltid min pappa som bestämde vad vi tittade på där vi satt i våra tv-soffor i vardagsrummet. Färg kom också i denna veva och man behövde inte längre beskriva färgerna på lagets tröjor i något sportkommenterande och liknande, för nu kunde vi alla själva se vilka färger folk hade på sina kläder.
För att hjälpa oss tv-tittare så började de två kanalerna tala om att snart börjar ett nytt program i den andra kanalen. Det gjorde de genom att ha en blinkande pil uppe i högra hörnet av rutan, minns du dessa blinkande pilar? Då var det läge att resa på sig och gå fram till apparaten och byta tv-kanal. Aha, se där, nu börjar deckaren Columbo, han är ju så påhittig och löser alla mordfall med sina finurliga frågor. :-)
 
 
Den 1 april 1970 startade reguljära färgsändningar i både TV1 och TV2 och det är inget aprilskämt.
 
 
Eller så kunde vi skratta åt Fleksnes fataliteter, Rolv Wesenlunds underbara karaktär Marve Fleksnes roade oss alla, jag kände ingen som missade ett avsnitt när fataliteterna visades.
 
 
 
 
 
Det kändes stort med två kanaler på tv:n och det kom också nya serier som visades i tv:n som fångade mitt intresse som tonåring, som Snobbar som jobbar med "Helgonet" (dvs skådespelaren Roger Moore) i en ny tv-deckare och även Peter Falk som deckaren Columbo blev snabbt populär när han dök upp i svensk tv hösten 1972. Några år senare kom Baretta med sin papegoja, den deckaren gillade jag. Har för mig att den visades på TV2, kring den sena rapportsändningen men kanske gick den deckaren också i Ettan, som det mesta av underhållningen.
Tvåan blev snabbt anklagade för att vara "vänsterorienterad", jag var kanske naiv som tonåring och politik hade för mig ännu inte blivit så viktigt, men jag förstod aldrig riktigt vad folk menade när dom sa att TV2 var vänsterinriktad. Tyckte inte det var någon större skillnad på kanalerna annat än att många underhållningsprogram lades på TV1 och mer samhällsinriktade program visades på TV2. Det var kanske denna uppdelningen av programmen som en del tittare uppfattade som vänsterinriktat?
 
Se där vilka blandade tv-minnen som dök upp när jag läste att Ingemar Odlander har avlidit.
 
Du har säkert en del egna minnen från när vi fick TV2 och Rapport, om du är tillräckligt gammal för att ha några minnen från tiden när vi fick en andra tv-kanal.
 
Jag undrar själv lite när de där blinkade pilarna i rutan försvann? 
Hittar ingen information om pilarna alls, jag har väl knappast drömt dem, de fanns väl?
 
 
• Kategori: tvintryck i soffdynanTaggar: Baretta, Columbo, Fleksnes fataliteter, Ingemar Orlander, Rapport, Snobbar som jobbar, TV2; • Kommentarer (1)
Erik

Kommentarer:

1 Freja:

Pilarna minns jag, som berättade att det började ett nytt program i den andra kanalen...

Kommentera här: