Skylten minner om kultursatsning.


Lustigt, men fortfarande finns det några små spår kvar av den kultursatsning som gjordes i Vinterviken i samband med att Stockholm var Kulturhuvudstad år 1998.
Kanske några som minns några kulturevenemang som skedde det året?
Här hittar du en länk till en rapport en utvärdering av Kulturhuvudstadsåret 1998.
 
Nere i Vinterviken finns fortfarande det renoverade huset kvar som var svavelsyrefabrik när Nobel ägde hela vikenområdet och gjorde sprängmedel där. (Jag har gjort några äldre blogginlägg kring Nobels verksamhet och de historiska spår som finns kvar i Vinterviken.)
 
 
Fångade skylten, gammal och ny under söndagens höstpromenad i Aspudden.
 
Kommunen lät renovera fabriksbyggnaden i sista stund, när den var väldigt nära att rasa ihop efter många års förfall. När huset sedan var nyrenoverat och stod färdigt så blev hela byggnaden Skulpturens hus (Några digitala spår finns kvar se här!) En fin satsning av stadsdelen, där man öppnade stora utställningslokaler åt olika konstnärer, främst kulturarbetare som jobbar med skulpturer. Från Liljeholmen hela vägen ut till Vinterviken skapades en skulpturpark under kulturhuvudstadsåret. Här och där längs parkvägarna fanns det skulpturer.
Men satsningen blev för tydligen väldigt dyr, det ansåg ekonomiansvariga tjänstemän och huset fick stänga ganska fort efter att kulturåret var över. Kändes snopet när informationen gick ut om att konsthuset skulle stänga. Skulpturparken har också försvunnit med tiden och idag finns få "spår" kvar.
 
Nu är det privata krafter som styr före detta skulpturens hus, nuvarande ägare kallar verksamheten Winterviken som man ser på den undre skylten.
 
Får bli mitt bidrag till "Skyltsöndag", ett roligt fototema, där idén kom från bloggaren Pumita och en del har hängt på.
 
Här ser du några som brukar delta!
 
Kanske blir det även en Fototriss denna vecka, vi får se.
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Anita - Malta:

Skulpturens Hus, bara ordet låter ju helt underbart. Ärligt talat minns jag inte att Stockholm var Kulturhuvudstad 1998. Borde man ju känna till. Däremot vet jag att Valletta är Kulturhuvudstad år 2018. Ska bli spännande, finns väldigt mycket kvar att göra om Malta ska representera den staden på ett snyggt sätt ;-)
Fattar inte att ju kunde missa Skulpturparken ! Tycker ju så mycket om just skulpturer. Får väl ta mig promenad mellan Liljeholmen och Vinterviken och se de få rester som möjligen finns kvar. Åker ju "hem" till Stockholm lite då och nu. Ha en skön komande vecka Erik.

2 Pumita:

15 år är en lång tid... och hur jag än försöker så kommer jag faktiskt inte ihåg något av Kulturhuvudstadsåret i Stockholm. Jo, jag skäms. Däremot minns jag väl att portugisiska Quimaraes (eller hur det nu stavas, det har jag glömt) var kulturhuvudstad förra året när jag var där. Roligt med ett informativt inlägg! Man glömmer så fort. :)

3 Hanna:

Tråkigt när kommunen lägger ned sådana här platser, de behövs verkligen som en liten pärla i grönområdet. Hur som helst är det bra att byggnaden har fått liv, även om det är i privat regi. Klickade på länken till Vinterviken och såg att Lisa Rinnevuo ställer ut i lokalen, en av mina favoritkonstnärer. Trevligt :0)

Jag ska fortsätta fajtas med mina bilder och blogger/blogspot, något fel måste det ju vara eftersom bilderna ändrar utseende. Skam den som ger sig! Tack för din fina och uppmuntrande kommentar.

Kommentera här: