Petra Mede och ESC, delfinal två


Plötsligt avbryter jag mitt chipsätande mitt i tuggan och tittar förvånat på Petra Mede när hon sittande bredvid Israels artist Moran Mazor i "Green Room" ställer en snabb fråga, ungefär så här: Vet du vad Eurovision Song Contest har gemensamt med den amerikanska skådespelaren Mel Gibson?
På detta svarar Moran lite nervöst, -Nej.
Petra svarar att de har samma ålder, de är 57 år gamla.
Det kommer ett nervöst skratt från den unga kvinnliga artisten.
Moran Mazor har just innan berättat att hon själv firar sin 22:a födelsedag just idag i Malmö och hon började berätta om sitt första minne från ESC, när hon var sju år. Några omkring Moran börjar sjunga en liten gratulationsvisa och ungefär då kommer Petras fråga om vad som är gemensamt mellan ESC och Gibson.
Troligen får Petra höra något kritiskt i sin öronsnäcka, för snabbt glider hon över och introducerar inslaget med del två i historien om Eurovision Song Contest (bestående av harmlösa klippfilm där även Petra själv förekommer på olika sätt).
Så undvek kanske SVT en större konflikt med deltagarlandet Israel.
För detta inslag från Green Room sker mitt under pågående telefonröstning, så vad som sker i bild under pågående omröstning är kanske inte helt oväsentligt...
 
I onsdags (den 15 maj) hölls en demonstration för palestiniernas sak, kan kanske ses (av en del) som en protest mot Israels deltagande i Melodifestivalen i Malmö, läs mera här i Skånskan! Inte alls så konstigt att de även demonstrerade i Malmö, för det hålls demostrationer varje år den 15 maj på al Nakbadagen, den dagen som minner om att 700 000 palestinier fördrevs när Israel bildades 1948. Onekligen en konflikt som pågått under många år.
 
Petra Mede värd för Eurovision Song Contest 2013, foto från Aftonbladet.

Sveriges ansikte utåt just nu är väl för många europeiska tv-tittare Petra Mede. På lördag kommer över ett hundra miljoner tv-tittare följa finalen i Eurovison Song Contest 2013. Rent allmänt så tycker jag hon gör ett mycket bra arbete och hennes byten mellan engelska och franska klarar hon galant, imponerande. Petra Mede klarar sitt uppdrag i de två semifinalerna mycket bra och säkert går det lika bra under finalen på lördagen.

Då kommer detta ganska försåtliga lilla påhopp på Israel och det känns onödigt. Artisten Moran Mazor har en tydlig hotbild, hon har extra bevakning under som Malmövistelse, läs gärna mer här. Det har väl inte undgått så många att skådespelaren Mel Gibson har uttryckt sin fientliga inställning mot Israel och judarna. Han har visat antisemitiska åsikter vid flera olika tillfällen.
Så Petras namnval är knappast någon slump, hennes fråga skapar lite nerv för ett kort ögonblick. Är förvånad att detta verkar ha passerat ganska obemärkt förbi. Kanske är frågan känsligare än man först kan tro, ett ämne som ingen vill ta tag i. Eller är det bara på skoj? Malmö arena är ju full med bevakande journalister, men jag har inte hittat någon som skrivet något om detta som skedde där i green room.
Kanske är jag överkänslig, kanske fäster jag för stor betydelse vid händelsen?  För Petra glittrar och ler och sköter värdinnerollen i det närmaste perfekt.

Kan nämna att Israels bidrag inte tog sig vidare till finalen. Om detta har jag ingen speciell åsikt, tyckte låten var småknepig och ingen given hit och bland forna öststater som säkert röstar på varandra blev det ingen finalplats över till Israel denna gång. Själv är jag glad att de nordiska länderna gick till final.
 
Moran Mazor under sitt uppträdande i ESC, foto SVT.

Kanske inget stort, ingen direkt nyhet, men ändå på sätt och vis ett slags påhopp på den intet ont anande Moran Mazor från Israel. Detta sker nästan exakt en och en halv timme in i sändningen av denna delfinal, om du själv vill kolla (delfinal två ligger kvar på SVT Play i 30 dagar till och det finns en textad version också!)
Och det sker medan telefonröstningen pågår, vilket kanske är värt att notera.
 
Vi får se vilket land som vinner ESC på lördag, jag håller nog själv mer på Danmark än Norge denna gång. Kul att alla Nordens länder gick till final i år! Undrar även hur det går i VM-matchen mellan Finland och Sverige, semifinal i ishockey som spelas på Globen. Få se om det svenska landslaget spelar om guld eller brons på söndag!
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Claes:

Jag tycker inte detta är något att göra en stor sak av. Jag vet att Mel Gibson på något vis har blivit negativt associerad med Israel, men i vilken mån är det befogat att kalla honom en stor antisemit? Förvisso kanske några anklagar honom för detta, men är det belagt?
Detta var såklart planerat av Petra och inte improviserat. Vissa kan kalla det plumpt, men å andra sidan, men jag ser det mer som en form av satir.

2 Erik Semlan:

Tack för din kommentar Claes.
Vet inte om jag gör en för stor sak av detta, men jag vill ändå visa på vad som skedde i Green room i torsdags. Och nog tycker jag det vid flera olika tillfällen ganska tydligt kommit fram var Mel Gibson har sina sympatier, men visst kan man se olika på saken.
Här en länk som är dryga året gammalt; http://edition.cnn.com/2012/04/12/showbiz/gibson-alleged-rants
Kanske var det en variant av satir som Petra ville få till, om jag ser snällt på det som skedde i Green room. Men jag undrar, jag kan inte låta bli att undra.

3 Flaskan:

Haha det är alltid lika kul att skämta om Israeler och Judar. Det är ju enligt dom själva alltid så himla synd om dom jämt och all kritik avisas ständigt med förintelsen och "antisemitism". Men Petra Mede är väl själv av judiskt påbrå? Det gör det hela ännu roligare tycker jag! :D Go Petra!

Kommentera här: