Knoppisk

 
 
 
 
Kommer med lite "småblandat godis" så här i påsktider när det tiggs en del godis av mer eller mindre häxliknande påskkärringar som ringer på ytterdörren.
 
Blev nyligen varse ett ord som jag inte hört. Pratade med en finlandssvensk person och hörde uttrycket knoppisk. Förstod ganska snabbt vad det betydde och har också kollat upp det i svenska akademiens ordlista där står:
KNOPPISK , adj. (i Finl.) till 3: besvärlig krånglig, ""kvistig'; om person: svår att komma till rätta med, kinkig. En knoppisk kar(l). FoU 15: 55 1902. Om det i (översättnings-)profvet ingick någon extra knoppisk passus (så osv.).  NORDMANN BorgåBarn 93 (1906). CANNELIN 1921.
 
Lustigt uttryck som genast fick mig att tänka på en äldre filmkomedi, "Coneheads" med Dan Aykroyd i huvudrollen. Filmen bygger på en skojig sketch som var med i det amerikanska komediprogrammet "Saturday Night Live". Att då hitta en videovariant med Paul Simons sköna "Kodachrome" med klipp från filmen är inte oväntat. Paul Simon har varit med i "SNL" många gånger. Så det var inte heller konstigt att Paul gjorde videon till "You Can Call Me Al" tillsammans med komikern Chevy Chase. Cornelius Crane "Chevy" Chase tillhörde också den första gruppen av komiker som var med när "SNL" började på 70-talet.
 
 
 
 
 
Mer Paul Simon, en "klassiker" som klättrade högt upp på den svenska topplistan våren 1987. Det var på den tiden man såg en hel del på MTV!
 
 
 
 
Så enkelt gjord musikvideo och så effektfull. Här kan du läsa mer om "You Can Call Me Al".
 
Du har väl noterat att Chevy Chase ungefär halvvägs i musikvideon försöker ställa ner först glaset och sedan den lilla flöjten på vad som verkar vara ett mindre bord, men visar sig vara en ställning för den congas som Paul kommer bärande på in genom dörren.
 
Så här i pågående påsktider tycker jag denna filmlåt passar bra.
 
 
 
 
Avslutar med en, ursäkta två bilder tagna vid ett speciellt övergångsställe i London, precis före den klassiska albumbilden med popgruppen togs. Notera Pauls sandaler!
 
 
 
Äsch, ett foto till bara...
 
 
 
Som synes har alla fyra fortfarande skor på fötterna!
 
Snart kommer det mera. Påsken är lååång. :-)
 
Erik

Kommentera här: