Dags igen för en triss.
Veckans fototriss har temat sött, vilket onekligen öppnar upp för olika tolkningar! Beroende på hur man ser på saken så finns det en hel del sött! :-)
Sötheten kan onekligen variera en del, beroende på mängden kakaosmör i den färdiga produkten. Produkterna varierar mycket de också, men det kommer mer och mer "rena produkter" ute i butikerna och så klart även i speciella små affärer och bodar. Nu förstår säkert en del redan vad det är för produkt jag menar, men bilderna gör det hela tydligare! Så dags för fototrissen. :-)
Bilderna är från en intressant och lärorik chokladprovning tidigare i veckan. Min syn på choklad har helt klart ändrats en del!
En liten förklaring till bilderna.
Första fotot visar två hela kakaofrukter som kommer från Tobago och i träskålen finns några kakaobönor. Den ljusare frukten är alldeles färsk och obehandlad, hängde på kakaoträdet förra veckan! Han som höll i provningen har egen odling på Tobago, spännande att se en färsk frukt!
Olika typer av choklad på fatet på andra bilden. Det finns mycket som påverkar smaken på chokladen, som kakaons odlingsplats och rostningen av kakaobönorna och naturligtvis halten kakao i chokladen. Den vita chokladen är den sötaste på fatet och helt gjord av kakaosmör,
här förklaras lite mer kring kakao om du är intresserad!
På tredje fotot syns ett litet paket med tio små chokladbitar från olika producenter som bryr sig extra mycket om choklad. En del choklad passar utmärkt i matlagning. Att en del fungerar utmärkt tillsammans med något gott vin har jag redan förstått. Det finns mycket mer att lära om choklad, det kom tydligt fram under provningen. Under chokladprovningen drack alla bara vatten. Jag har fått lära mig att man ska låta chokladbiten smälta i munnen och inte glupskt bita och tugga på den. Suger du på chokladbiten kommer smakerna fram så mycket bättre, berättade han som höll i provningen. Det gäller ju att njuta länge av det som är sött!
Choklad är en av mina stora laster, kan äta hur mycket som helst... tyvärr. Spännande med chokladprovning, inget jag gjort, men kanske borde göra. Det där med att njuta länge av chokladen är lättare sagt än gjort, speciellt när den är så god!