Lite oldies.


Kom att tänka på brittiska gruppen the Beatles och vad kan då passa bättre än dessa små videos?

Vi börjar med det amerikanska gruppen the Monkees. Det var bara några dagar sedan nyheten kom att sångaren i gruppen Davy Jones avlidit. Du hittar några äldre klipp här utöver nyheten, från SvD Kultur.
Det hela var ett försök från amerikansk sida att skapa en tv-show som ungdomarna skulle gilla, precis som de gillade the Beatles. Det fanns onekligen en del som gillade gruppen och ganska många tjejer gillade Davy Jones eller någon annan i gruppen. I vår endaste tv-kanal på den tiden visades denna poppiga och bitvis roliga serie med the Monkees. Singlar med Monkees var något som jag faktiskt hade med på klassfester och vid liknande tillfällen under den ganska korta tid de var populära. Allt var ju inte bara Beatles och Rolling Stones, även om de var stora! Minns jag rätt var det åren 1966-67 som the Monkees sålde singlar och var poppis.

Väljer ett klipp från ett avsnitt från tv-serien med the Monkees. Låten heter "Sweet Young Thing".




Mest minns jag att jag höll på ganska länge och köpte speciella platta tuggummin som utöver tuggummit också innehöll samlarbilder på någon av de fyra i gruppen the Monkees eller bild på hela gänget.
Bilder var det på båda sidorna av korten. På ena sidan var det som vanliga "filmisar" och på baksidan blev det en stor svartvit bild på gruppen som du kunde pussla ihop. Det krävdes en hel del tuggande och också en del bytande av dubletter på samlarbilder innan jag till slut hade hela gruppbilden att sätta upp på väggen som poster/affisch. Detta imponerande en del på några tjejer som fick se bilden.
När sedan populariteten sjönk för gruppen åkte Monkeesbilden ner från väggen. Senare försvann alla bilderna vid en flytt. Så kan det gå.


Här några äldre filmisar (klicka dem större!).   

Nu över till ett par andra grupper som är betydligt yngre och närmare the Beatles i stilen också.
Börjar med The Dukes of Stratosphear som hämtar mycket från den psykedeliska musikstilen.


Här kan du få videon i eget fönster!

"The Mole from the Ministry" påminner mycket om en del senare Beatleslåtar tycker jag.

The Dukes of Stratosphear var ett sidoäventyr för Andy Partridge och Colin Moulding (Dave Gregory var gruppens tredje medlem). Huvudsakligen skrev de låtar och spelade in skivor under gruppnamnet XTC.

Så har vi ju The Rutles, tala om skön hyllning av Fab Four!

Här är det takkonsert med the Rutles och låten "Get Up And Go".


Även the Rutles kan du få i eget fönster här!


The Rutles hänger med i tiden och har en hemsida full med saker, kolla här!

Vi tar en låt till.

The Rutles - Hold My Hand



The Rutles kallar sig också the Pre-Fab Four, helt i linje med allt annat. Tala om hyllning!

Tror jag letar fram lite blues nästa gång...

Erik

Kommentarer:

1 ElStiffo:

The Dukes of ... är superbra!

Kommentera här: