Spaningskunskaper.


Brukar du lyssna på "Spanarna" som sänds i P1 i SR (Sveriges Radio)?
Det finns en del roliga radioprogram. Spanarna är ett sådant roligt och ibland riktigt intressant program!

Radio är onekligen bra som media, du kan lyssna medan du gör något helt annat. Så varför inte klicka dig in på programsidan? En bit ner hittar du några av de senaste sändningarna, redo att klicka igång.
Kanske behöver du ladda ner en spelare (i så fall får du hjälp från hemsidan), sedan är det bara att lyssna.


Ingvar Storm har funnits med som ständig ledare för Spanarna.

Spanarna har funnits i många år. Programmet började i fredagsunderhållningen "Metropol" som gick i radion på 80-talet. Metropol var tre timmar blandad underhållning. Perfekt att börja helgens nöjen med på den tiden.

Det fanns också en restaurang i hörnan Odengatan/Sveavägen som hette Metropol. Svårt hitta information om stället (här står lite text plus en bild från insidan). Där inne var det ungefär som att besöka en bar och restaurang på något svenskt stadshotell (fast utan hotelldelen). Väldigt speciell atmosfär på Metropol. Senare (under 80-talet) blev det hamburgerrestaurangen "Hard Rock Café" i samma lokaler.


Restaurang Metropol (foto från 60-talet) och nuvarande...

Spanarna finns på nätet om du inte fångar dem live fredagar kl. 15.03 (Reprisen går på lördagar när Melodikrysset sänds i P4, så lyssna inte på reprisen!)


Gamla spanare. Känner du igen de tre? Två deltar fortfarande som spanare.

Varje program innehåller tre spaningar. Ständig ledare för programmet är Ingvar Storm. En enskild spaning är nio-tio minuter, vilket har visar sig vara optimalt. De började med Spanarna 1988 och då var även Niklas Levy med så länge de gjorde spaningarna i Metropol. Sedan slutade Levy på SR medan Ingvar Storm fortsatte.

Spanarpanelen varierar lite från vecka till vecka, här är hela gänget.


Här ser du Calle Norlén, Per Naroskin, Jonas Hallberg, Ingvar Storm, Göran Everdahl, Sissela Kyle, Johan Hakelius, Jessika Gedin och Helena von Zweigbergk. (Foto: Mattias Ahlm/SR.)

Här finns ett litet filmklipp från en sändning av Spanarna.



Det finns på hemsidan under rubriken "Ännu mera Spanarna" även ett en timme långt program "Det här är spanarna" som berättar historien kring/om Spanarna. Kanske lite kuriosa, men innehåller en del information.



Jonas Hallberg har varit med sedan starten.

Bland de olika spanarna kanske du hittar någon personlig favorit...


Ett annat program är...


Eldoradoillustration (från SR:s hemsida)

En annan favorit bland radioprogrammen är Eldorado. Jag har skrivit om Kjell Alinges program tidigare.
Här har du Eldorado-sidan med några program att lyssna på!


Erik

Kommentarer:

1 Tina:

Lyssnade jämt på spanarna i Metropol förr. Jag trodde inte dom fanns kvar som program längre. Nu ska jag lyssna på dom när jag ändå sitter vid datorn och donar. Tack för tipset :)

2 Linnea:

Intressant inlägg! Fint litet minireportage, som gör att jag ska försöka komma ihåg att lyssna! Tänk Jacob Dahlin och hans "Stege" och den ryska superdivan "Alla borde Tjoa" glömmer jag aldrig.

God fortsättning på det nya året önska vi här ifrån lilla torpet.

3 ElStiffo:

Lyssnade lite på Alinge, bra var det.

Kommentera här: