Hur infekterat är nätet?


Är det fler än jag som tycker/känner det som om nätet har varit extra hårt angripet den sista tiden. Det antivirusprogram jag har uppdateras ofta, det händer tydligen saker (attacker?) ofta när man är på nätet.
Men jag har inte läst något i tidningarna om något speciellt angrepp mot datorerna nu nyligen.
Sitter det (elakt) folk och skapar en massa problem på nätet bara för att sedan erbjuda att hjälpa oss med att lösa problemen?
Jag får lite den känslan.
Kanske lite för konspiratoriska tankar, men jag kan inte låta bli att undra.
När vet vi att en sida på nätet är säker?
Ibland läser jag någon artikel i tidningen om dataproblem, det kan ju se så olika ut dessa problem.
Du kanske ska ladda ner något program från nätet. Du hittar samma program på flera olika hemsidor. Vilka av dem kan jag lite på? Är det säkert att hämta hem programmet?
Är jag någonsin säker?!
Hur ofta läser du igenom texten som följer med programmet och som du ska godkänna innan ditt program installeras? Jag vet att jag sällan kollar den där acceptera-texten.

Är Google säkert? De kör ju ihop en hel del information. Kanske bra på ett sätt, men det gör också allt så mycket skörare om "olyckan" är framme.



Analog teknik är ganska skönt, påverkar inte datorn... (foto från Facebook)

Jag fick nyligen ett konstigt samtal per telefon. Per telefon! Någon ringde från de brittiska öarna och menade att jag behövde förnya mitt skydd för/på min dator?!?! Vad? Han pratade på och sa sig jobba för/åt Microsoft.

Visst blir man fundersam? Varför ringde han mig? Hur fick han tag på mitt nummer?  Jag förstod inte allt han pratade om, blev lite språkförbistring under samtalets gång. Han pratade på.
Firman han sa sig jobba för har jag kollat upp lite, den ser ju riktig ut. Men varför ringer något från utlandet till mig om datasäkerhet!?

Visst var det konstigt?
Har något liknande hänt dig?
Efter ett tag började han prata om att köpa något abonemang för flera hundra Euro och då avslutade jag bestämt samtalet. Verkade som en långväga telefonförsäljare, lite lurendrejeri nästan.
Undrar vad för regler som gäller mot utlandet? Vi har NIX-telefon, så jag blev lite förvånad.
Fast det gäller kanske bara inom Sverige?

Skumt var det. Har du varit med om något liknande?

Jag har uppdaterat sidan lite!

Har hittat en intressant sida, Mjukvara.se som verkar mycket bra! Flera av mina frågor i början av det här inlägget får svar på denna sida.
Här är en text som tar upp trojaner, Christian Rudolf som håller i sidan skriver bra, intressant.
Kanske något att kika mer på om du, som jag, är lite fundersam kring trojaner och annat.

Det finns även en sida som visar på olika försök till att luras på Facebook.
Ta gärna en titt på Facecrooks som den sidan heter! Nyligen lurades någon med ett erbjudande som verkade vara från H&M, det står om det med på sidan.
Det finns fällor och fel på olika ställen och metoderna varierar, det är tydligt.

Erik

Kommentarer:

1 Bosse:

Skumt var ordet! Vi är säkert många som känner den där osäkerheten inför nätets faror, konspirationstankarna är befogade. I Mac-världen har trojanerna börjat dyka upp. För kort tid sedan meddelade Apple att cirka 600 000 Macar hade blivit infekterade via ett säkerhetshål i Flash. Senaste meddelandet berättade att man fått ner antalet till cirka 100 000 efter en säkerhetsuppdatering. Själv undgick jag smittan, men min dator är på väg att paja i alla fall.

2 anemonen:

Jodå jag har hört om en som blev uppringd och de ville hon skulle förnya sitt datorskydd. Hör och häpna hon hade ingen dator. De talade engelska även i detta fall. Det hände för någon månad sedan. Skumt det där och jag går aldrig på något sådant. Jag är mycket försiktig. Men det kan säkert även drabba mig Ingen är säker.

3 Linnéa:

Ja, Erik, lite läskigt är det! Eller varför inte mycket läskigt. Vi har en gemensam vän på bloggen som kollat in detta ganska länge. Googles vet allt, absolut allt, så det är väl därför du blir uppringd och kanske lite skrämd. Gillade dina tejpar, saxar o radergummin mycket. Face B tror jag är en ren "datadödsfälla" för de som är så där lite extra spännande, tror inte jag tillhör dem. Men håll koll!

Tack för din kommentar på inlägget "Konstig Växt"

4 Pumita:

Jag har inte blivit uppringd men skulle nog inte vara lika hövlig som du utan göra "pinan" kort och avsluta samtalet med ett "Nej, tack!" utan att ge mig in i ngn diskussion. :) Det kanske kostade dig pengar också att han ringde upp.

5 Inger Maryissa:

Jo, 100-procentigt säker är man nog aldrig på nätet även om man har ett Antivirusprogram osv.

Så även om man har det, så måste man vara försiktig.

Och det att ladda ner program så gör jag det bara från program-tillverkarens egen hemsida.

och tar också information om programmet innan



Och ja, texten acceptera / användarvillkor för ett program eller en sida man registrerar sig på kan var knepigt....speciellt om allt är på Engelska

dessutom är det ofta så invecklat skrivet...så många gånger orkar man bara inte läsa allt ordagrannt



Goggle ska ju vara säkert....men man kan ifrågasätta all informaion de samlar om oss användare....



Det där samtalet du skriver om har jag hört talas om,

och tyvärr så finns det folk som gått på det, och sedan råkat väldigt illa ut, då de t.ex. tagit över datorn...



Trist att dessa saker händer alltmer....och man måste hela tiden vara på sin vakt både på nätet och även när det gäller telefonsamtal.

det är verkligen tråkigt.

6 Erik Semlan:

Tack för era kommentarer.

Jag har uppdaterat lite. Finns en bra sida som förklarar på ett enkelt sätt och det är "mjukvara.se".

Kolla gärna upp den sidan. :-)

7 Pysselfarmor:

Just dessa telefonsamtal är lurendrejeri...jag hoppas du förstod det för inte 17 ringer Microsoft runt till "folk".....det är just det ute efter dina koder. Lämna aldrig ut dessa till någon - varken via telefonsamtal eller mail.

FB fick på nöten hur man "följer" folk...tur att jag inte har det i varje fall, men Google är nog likadant. Det gäller att välja hur man syns "på internet"----och att ladda ner program mm ska man vara himla försiktig med.

Kommentera här: