Gammaldags butiker.




Mysiga gamla butikslokaler längs huvudgatan.


Denna tisdag ska något gammaldags visas upp. Jag kom att tänka på hur butiker såg ut förr.

Vi går ju mot jultider och diverse julklappar ska inhandlas och prickas av från listorna.
(Denna jul har vi inom familjen bestämt oss för att begränsa julklappsköpandet, vilket känns som ett bra beslut. Trevligare att "bara" träffas över ett julbord med god mat och umgås.)

Ofta så besöker vi någon galleria eller större "köplada" för att leta presenter. Vi tar oss ofta till dessa köpcentra, det är ju bekvämt, där finns allt. Mindre, lokala butiker har svårt att överleva i konkurrens mot dessa gallerior.

Passerar du igenom något mindre samhälle i vårt land så är det trevligt att hoppa in i dessa gammaldags butiker, i alla fall tycker jag det. Bemötandet jag får som kund är trevligare, personligare. Jag är glad så länge de finns. :-)



En fin liten gammaldags affär.



Trevliga gammaldags butiker.

Gynnar du dina lokala butiker eller åker du ofta iväg till något köpcentrum?

Snart finns kanske dessa gammaldags butiker bara kvar i friluftsmuseum som Skansen och Wadköping?



Handelsboden i Wadköping där de säljer glass från flera olika glassbolag. :-)






Andra gammaldags bidrag finns här

Erik

Kommentarer:

1 Birgitta - FOTO chip:

Så mysigt inlägg Erik! Gillas skarpt :) Min farfar hade lanthandel som övertogs av sönerna. Milde tid så kul det var att leka affär på riktigt och väga upp snus och karameller :D

Synd att dessa charmiga butiker försvinner.

Ps tror att det var en liten snytbagge i Ölandstoken :)

2 Leena:

Butiken i sista bilden ser jättemysig ut. Och visst är det roligare att gå i mindre butiker men då får man inte ha bråttom. Har man bråttom så funkar köpcentra bättre ... nu är jag långtifrån någon flitig shoppare så jag tillbringar rätt lite tid i affärer, bara det nödvändiga. Och julklappar handlar vi knappt alls, det är bara dottern och hennes man som får något - ofta presentkort till resor för det är de önskar - vi själva ger inga julklappar till varandra och inget till släkten. Så julklappsköpet är avklarat på ett par minuter.

3 Carina - inspirera:

Härliga miljöer du visar! Jag blir verkligen sugen på att strosa runt och kika i dessa fina butiker...

Ha en fortsatt bra tisdag.

Kramen.

4 Lasseivomma:

Mysiga miljöer med bra bemötande och service, men är vi beredda att betala vad den servicen kostar? Kanske vi lite äldre, men knappast den yngre internet-generationen. Kolla varan i en butik och köp den på nätet, hur f-n ska det gå ihop för butiken?

Bra inlägg som fick mig att tända till lite.

5 Cecilia Artista:

Visst är det mysigt med dessa gamla butiker!



Här i Nerja är det fortfarande småskaligt. Man går till bagaren, till köttbutiken, fiskbutiken, frukt- och grönsaksbutiken mfl ställen. Färsk och fin mat. Sen finns det förstås också större supermerkador där all mat finns. Däremot finns det inga köpcenter. Då får man åka ca 20-30 min bort. Men jag uppskattar det småskaliga.

6 ormbunke:

Visst är det mysigare med de här små butikerna. Ha de gott.Anita

7 Anki:

Härliga bilder på miljöer som snart inte finns längre. Visst är det mysigt med dessa små butiker och nog minns man atmosfären i lanthandeln, då för länge, länge sedan...

8 Malys Krok:

Kjempekoselig med butikkene på denne måten. Slik var det før! -Margit-

9 anemonen:

Mycket vacker gammaldags stadsmiljö du visar, och ett klokt beslut angående julklappar. Nog är väl det viktigaste att man umgås och har kul vid jul.

10 4U2:

Jag föredrar mindre affärer men numera blir det mest näthandel, lätt så när det är besvärligt att gå :( Wadköpings bilden, där åt vi en god lunch i somras!

11 agnetha:

Oj vad kommentarer du alltid får. Kul!!!

Wadköping och Skansen lite lika. Å det är kanske där våra barnbarn får gå och titta hur vi hade det på 50, 60-talet. För sedan kom ju alla dessa köpcenta och gallerior. Fast ibland kan jag tycka att det är bekvämt att handla där. På vintern slipper man ju frysa. skratt

Men när jag kommer till "Det Kungliga" gillar jag skarpt att strosa omkring i alla småbutiker i Gamla stan.

12 Pysselfarmor:

Ja här i Tumba finns det inga små trevliga butiker utan köpcentrum allenast som inte alls så bra utbud. Men när vi är på gården i norr så är det bara två butiker som gäller. Konsum för maten (obs endast mat inget annat) och så en lokal lanthandel som funnits där i alla tider. Det är nu döttrarna som tagit över den sedan många år. De har allt möjligt som skruvar, cement, fiskegrejer, tyg, leksaker...ja, en gammaldags lanthandel.

Dessa butiker gynnar vi absolut. Ska vi ha något annat som inte finns där så blir det 11 mils ENKEL resa till Vilhelmina ;-))



Det jag kom att tänka på var att förr när jag bodde däruppe och var "ungdom" så handlade jag alltid kläder via postorder...dåtidens webbutik.



Apropå förr så är det roligt att läsa kommentarerna om min bild. Många beskriver barndomsminnen från farmor/mormor. Jag är uppvuxen med vedspis som enda värmekälla och för matlagning. Vi hade ingen elektricitet och inte heller någon bilväg där i fjällvärlden. Jag är inte pensionär ännu, men inser att det är ju ändå 50 år sedan. Uj, vad tiden går fort.



Bilden jag visar är från ett museum.



ha det bäst Erik.

13 Sandra:

Hejsan!

jag har också publicerat bilder från skansen och satt och valde mellan ett par från Wadköping också, det är otroligt fint i Wadköping på sommrarna, ja det är fint på skansen med såklart!

Det är fint att inte allt "gammalt" är borta tycker jag :-)

14 Klimakteriehäxan:

Jättefint! Jag tar dej med inomhus till gammeldags interiörer om du kollar! Trevlig tisdagskväll!

15 LissenTo:

Du har rätt i att många väljer köpcentra vid "storköp" och det blir stadens och småföretagens "död".

Svårt det där, vi vill ha det pittoreska fina småbutiker, men handlar inte så mycket där.



Likadant i min stad och jag gör ofta likadant. Inte bättre själv.



Skapa ett fint hörn med saker du/ni gillar Erik.



Ha en finfin höstvecka. // Lissen

16 Lotta:

I Majorna, Göteborg där jag bor, finns det massor av gamla landshövdingehus kvar. Även affärer på bottenplan och där handlar jag gärna div saker. :)

Fina bilder!



(Titta gärna in hos mig, min länk kommer inte upp på tisdagstemat:s sida.) Trevlig kväll! :)

http://gbgmamman.blogspot.com/2011/11/tisdagstema-gammaldags.html

Kommentera här: