Fotobeslut.




Konstnären Kurt Simons och en skymt av kompisen Ode.

Birgitta som håller i fototemat på onsdagar skriver: "Vi brottas väl lite till mans med alla olika kamerainställningar. Ibland blir man frustrerad och ibland taggad. Vi är väl amatörer de flesta av oss och inga proffsfotografer. Gemensamt för alla är fotoglädjen och våra resultat tror jag. Hur ser dina FOTO-beslut ut?"

Svaret kan se olika ut. Jag tar ett exempel, mitt mål med just dessa foton var att få ett snyggt porträtt på konstnären Kurt Simons. Han ställer just nu ut på Konstakademien, i ett begränsat rum. En våning upp fanns flera utställningar, som en postum med Bosse Anderssons tavlor. Simons uttryck kan föras in under begreppet geometrisk abstraktion. Han fäster en färgad geometrisk form på en vägg och låter oss som betraktare uppleva vad som händer med formen, med väggen, med rummet och slutligen med vår egen perception.
Jag och kompisen Ode besökte utställningen och jag blev mycket intresserad av både Kurt Simons tankar och mina egna intryck. Jag brukar inte gilla abstrakt konst, men där och då fylldes jag av rummet och Simons former. Det var som om rummet levde! Intressant!

Ljuset var svårt i lokalen, ett flöde av solljus genom det glasade taket och det begränsade utrymmet... Tyvärr är jag ganska ovan vid min digitala systemkamera, en Canon EOS 500D. Jag hittar hela tiden fler och fler funktioner!
Manualen är tjock som en "liten bibel".
Jämfört med min digitala kompaktkamera blir fotograferandet numera roligare.
Är mycket nöjd med kameran.
:-)


Här syns det ganska tydligt hur olika ljusförhållanden det var på Konstakademien denna soliga söndag.


Med kameran på automatikt läge fångade den in Ode skarpt istället för mitt mål Kurt, när Ode plötsligt klev in i bilden. Attans! ;-)


Tog flera foton på konstnären... det här blev ganska bra (tycker jag).

Hoppas att du kan känna av mina fotobeslut och problem på vägen. Roligt att Birgitta gav mig chans att på detta sätt genom "onsdagstema" beskriva lite av vad fotograferandet kan ge för spännande utmaningar. Att fotografera ger en chans att förmedla, att gestalta, att skapa och glädja. Foto är kul!

Tillägg: Nu har jag kollat runt en del och märkt att tolkningarna varierar! Själv tänkte jag inte mycket alls på det rent tekniska. Det är mer känslan jag är ute efter i bilden.
Kanske dags börja skriva upp mer fakta runt mina foton...
nää, det sparar jag tills jag behärskar kameran bättre (eller aldrig?)! :-)


Kanske vill du kolla in andras fotobeslut?

Andra tolkningar finns ett klick bort, bara gå hit -

Erik

Kommentarer:

1 Monica o Jacob:

Ja visst är det roligt att utforska nya leksaker och kul är det när man är nöjd med bilderna.

Bilderna duger så bra så till temat, det var ju kamerainställningar som gällde om jag förstått det rätt;-)))

2 Millemilla:

Spennende bilder. Likte best bilde nr. 2 og nr.4. Foto er kul!

3 ormbunke:

Kul beskrivning på dina fotobeslut. Fördelen med digitalkameran är ju att att det går att ändra sina beslut som man tänkt från början. Men det finns ju de tillfällen när motiven kommer som en snigel men försvinner som en blixt.Ha de gott. Anita

4 Leena:

Intressant att läsa hur du resonerar och hur du får fram stämningen som du vill. Många bra bilder som inte känns så poserande utan visar oss personen som han är.

5 anki-itte:

Jag tror att jag gjorde det enkelt för mig, att bara tala om vad jag vill med mina bilder. Lär mig en hel del när jag tittar runt på de andras sidor.

6 Birgitta:

Jag har samma kamera och visst känner jag igen denna utmaning med rätt fokus och rätt inställning. Tycker du fick ett riktigt bra porträtt! Väl komponerat med både konstverk och konstnär :)

Bra jobbat Erik!

Kommentera här: