Broddmans-Broddmans-Broddmans!

Nu ler de som är tillräckligt gamla för att förstå rubriken.
Långt innan dagens reklamradio, långt innan melodiradion klev in på Sveriges Radio på riktigt, så fanns det några radiostationer som sände från båtar som guppade ute på internationellt vatten. Radio Nord var den reklamradiostation som nådde vår radio i Stockholm.
Det finns många sidor med nostalgi kring Radio Nord, här är en av dem. Kolla längre ner och klicka dig vidare bland inlägg och länkar!
Men en av de bättre är denna välmatade hemsida om Radio Nord.
Det var I-B:s inlägg om besöket ombord på S:t Erik som fick igång mig. Men hon gav dåligt med länkar, så det råder jag lite bot mot här.
Dags för en jingel!



Så kunde det låta!

Vi tar tre korta jinglar till, för andra företag, när vi ändå håller på.



För oss boende i Stockholmsregionen var Radio Nord både något nytt och fräscht och där spelades modern musik. I Sveriges Radio fanns då bara en radiokanal och det mesta var bara prat. Det fanns en melodistund, med några olika låtar och alltid en militärmarsch, det var allt!
Tack vare de reklamfinansierade radiosändningarna blev det äntligen fart och liv på de politiska partierna. Nya lagar infördes för att stoppa detta tilltag med reklamradio. Men bäst av allt, Sveriges Radio kom igång med ren melodiradio. Äntligen blev det en massa bra musik i radion!
Ur detta kom också program som "Tio i topp" med sina mentometerknappar och "Kvällstoppen" där jag minns att Simon & Garfunkel med "Bridge Over Trouble Water" levde ett långt liv. Jag lyckades spela in alla låtarna från den skivan på ett rullband. Tack vare det ändrade läget fick vi också Sommarpratarna, Melodikrysset med flera långlivade radioprogram som roat och fortfarande roar många lyssnare. Radio är långt ifrån ett dött media.
Avslutar med en favorit från 60-talet. Låten kanske inte stämmer tidsmässigt när Radio Nord sände 1961-62, men trevlig poplåt är det, tycker jag.




Erik

Kommentarer:

1 Bosse:

Broddmans hade tre butiker på Storgatan, en för radio och tv, en för foto och en för skivor. I skivbutiken jobbade jag i drygt två år i slutet av 50-talet. Jag hade nyckel till affären så jag kunde sitta där på nätterna och lyssna till musik i någon av provhytterna. Det var under den tiden som mitt musikintresse grundades. Det var kul att besöka olika skivbolag med uppdraget att plocka musik direkt ur deras lagerhyllor. På Broddmans hade vi nog stans mest omfattande jazzsortiment på den tiden.

2 Linnea:

"Ormet" hur många länkar vill du ha! Fniss/ Grattis till final i Fototriss!



Må så himla gott!!!!!!!!!!!!1

3 Erik "Semlan":

Bosse: Jaha, då korsades inte våra vägar på Broddmans. Det var först på 60-talet som jag passerade förbi där...

Fotodelen, var den närmast kyrkan?



Linnea: Det var ju kul att jag får vara med i finalgruppen. Tack!

4 Monica:

Härligt med lite nostalgi, ja nog var Sveriges Radio mossigt alltid vände sej ju till 100+.

Ha en bra helg;-))))

5 Mange:

Och på Auktion på Skansen med K-E Eriksson köpte "Broddmans" den hemliga lådan och passade på att föra fram sitt budskap när micken sattes framför hans mun...

Kommentera här: