Tomt.





Genom glaset i dörren ser jag in i en (nästan) tom butikslokal, bortsett från dörrmattan och några kvarglömda kravbrev finns inga spår av verksamheten längre. En före detta "boklåda" som sällat sig till alla de redan nedlagda i stan. Antalet antikvariat har under de senaste åren bara blivit färre och färre. Samma dystra utveckling verkar skivaffärerna gå mot!
Näthandel är säkert bra på många sätt, men jag saknar affärerna att besöka.

Att kunna plocka ut en fysisk bok ur hyllan, känna på den, bläddra i den. Eller gå in i en skivbutik och suga in allt med mina sinnen. Öppna öronen och ögonen, få tips från en kunnig personal, köpa något oväntat.
Fortfarande finns "Pet Sounds" på Skånegatan 53 på Södermalm i Stockholm. Besök den! Fråga om tips och köp någon skiva!
Gynna de skivaffärer och boklådor som fortfarande finns, det kan snart vara för sent.

I våra moderna gallerior finns det inte plats för udda butiker, bara stora kedjor göra sig besvär. I våra städer slås de små butikerna ut i den marknadsanpassade hyreshysterin.

När besökte du en adress senast som gav det snopna svaret "butiken upphört!"?


Andra tolkningar här,
Erik

Kommentarer:

1 Jah Hollis:

Visst är det en trist utveckling som ditt fönster illustrerar. Pet Sounds är ju en klassiker som väl har förutsättningar att stå emot ett tag till. I Malmö är numera Folk & Rock hälften fik och hälften skiv- och dvd-butik.

2 Susannes fotoblogg:

Tomt och trist, men jag tror det är oundvikligt att förhindra nedläggning av bokhandlar och skivaffärer. De har haft sin storhetsperiod. För hundra år sedan fanns de ju inte alls. Men kanske de en dag kommer tillbaka, precis som de små livsmedelsbutikerna börjat göra.

3 Rajson:

Visst svider det i hjärtat på en! Minns tiden när man gick in i skivbutikerna i GBG och fick lyssna på nyheterna med hörlurar. Kunde stå där i timmar och njuta. Mina döttrar bara stönar när jag försöker förklara storheten i detta. Tyvärr är det nog bara att acceptera.

Men jag envisas att shoppa böcker i affären.Gick en bra stund på Akademiska idag. Men höjdpunkten var att avsluta besöket på Fotografiska med att bläddra bland alla underbara fotoböcker i shoppen!

Tack för ett tänkvärt bidrag!

4 Bitten:

Visst är det synd att gamla hederliga butiker måste slå igen. Fast allt går i vågor och både bäcker och skivor återupptäcks säkert. Redan nu har gamla hederliga skivspelare fått ett uppsving bland ungdomar.

5 Lisa:

Ja det är trist när alla små affärer försvinner. Jag själv bor ju på landet och i vår lilla by finns endast ICA och en blomaffär. Bara hoppas båda får vara kvar.

6 Anna ..susar in..:

Ja du det är verkligheten idag det..datorerna tar över..på gott men i det här fallet verkligen på ont..cool tolkning som får oss att tänka till..

7 Lena:

Spännande bild, med speglingen av brunnen och foten! Det verkar ju ödsligt även på utsidan...

8 Pysselfarmor:

Visst är viss utveckling trist, men jag hoppas och tror att dessa näringsidkare inte helt försvinner.

9 Klimakteriehäxan:

Håller med: en sorglig utveckling. Det blir tomt!

10 Karin:

Bra tolkning och tänkvärd. Jag gillar små butiker!

11 Barbanea:

Håller med andra som kommenterat, tråkigt att datorerna tar över allt möjligt.

Blir så med alla foton man har också, finns i datorn och kommer aldrig in i något fotoalbum.

Men i och med att en del "dörrar" stängs, i detta fall kanske butiksdörrar, så öppnar teknikens utveckling upp nya, som möjligör ex din härliga blogg!

Finns inget ont som inte har något gott med sig.

Var och köpte två böcker igår, visserligen på Rusta, så blev inte att gynna någon mindre butik denna gång tyvärr.

12 Erika.:

För egen del är det småbutiker som lockar mig mest att kikar in i. De större affärerna är sådana som finns i varje gathörn känns det som. Minns alla skivaffärerna i Karlskrona när jag var ung. Överallt kunde man bläddra i skivhögarna...i bland hade någon affär samlat ihop rena dundermusiken som man ofta köpte utan att veta om innehållet var bra eller bara sådär, sådant som kanske inte blev sålt. Minns vilka fynd jag gjorde, kunde ligga en fem sex st i en plastad bunt....hur mycket de kostade har det gått för lång tid för att minnas.



Nog var det mysigare att gå runt i de olika affärerna förr när vi var unga, då fanns inte alla dessa köpcentrar som sedermera växte upp som svampar ur jorden. Såg en affär med lantliga saker och mer gammalt nere i centrum där butiken nu gapade tom och öde. Några snickare höll på och renoverade kanske för någon ny kedja som kanske håller sommaren över...det återstår att se.



Det är så synd att det lilla oavsett ska få backa för det större, allt kan var lönande och finnas sida vid sida, men i dagens samhälle gäller det tydligen att var störst och mest framåt oavsett hur säljtekniken går tillväga. Nog är det tragiskt att det är på det viset, och hur allt har förändrats.



Tack så mycket för dina fina kommentarer hos mig. :)



Kommentera här: