Heatwave.



Tjejerna körar med i "Heat Wave".

Martha Reeves levererade självklart sina mest kända låtar, "brottarhits" som (Love Is Like A) Heat Wave, Jimmy Mack och Dancing In The Street bland flera, men hann också med att sjunga låtar från sin senaste skiva under konserten på Gustav Adolfs torg vid Operan.


Martha Reeves kan verkligen leverera.

Det är Stockholms Kultur Festival som startat. Mellan den 16-21 augusti bjuds det på en massa kultur av olika slag och allt är gratis. (Mycket är riktat till ungdomar som på detta sätt kan uppleva något roligt innan skolan börjar igen.) Så klart bjuds det på en massa musik också. Martha Reeves & The Vandellas uppträdde redan första kvällen. Så klart har Martha Reeves en egen hemsida, där finns lite information.

Utöver sina hits så blev det både en skön blueslåt och en egen version av Billie Holidays "God Bless The Child". Sin senaste skiva har Martha gjort tillsammans med Larry Crockett som också satt bakom trumsetet och ledde orkestern.


Martha mellan två viktiga musiker som gav en stabil grund för bandet att bygga på.






Martha hade bra stöd av Larry Crockett.

Här en SvD-artikel med Martha Reeves.


Så mycket känsla i Marthas sång.



Tamla Motown lärde upp sina artister på 60-talet berättade Martha i ett mellansnack. De fick gå i skola, en artistskola.
Det var Berry Gordy som höll i det hela, kontor och inspelningsstudio som fick namnet "Hitsville USA" och låg på West Grand Boulevard i Detroit. Det var verkligen en hitfabrik, olika låtskrivare skrev hitlåtar som sedan olika artister och artistgrupper spelade in. Företaget expanderade och på mitten av 60-talet var Motown det största amerikanska företaget helt ägt av färgade. På den utmärkta hemsidan "allmusic" finns en bra biografi om Berry Gordy.
Här även en hemsida kring de klassiska Motown-artisterna.


Det strålade om Martha. Det märktes att hon trivdes uppe på scen.

Vilket show, Martha Reeves & the Vandellas kan fortfarande! Visserligen var körtjejerna från England och blåssektionen var svensk, men det svängde fantastiskt. Martha hann med flera intressanta mellansnack under showen, riktigt roliga små historier. Det märktes hur hon verkligen levde upp på scen. Hon bjöd på sig själv. Jag blev nästan lite orolig, damen är ju 70 år! Vid ett par tillfällen märkte jag av hennes ålder, dvs rösten bar inte riktigt under ett par lugnare låtar, men fortfarande finns där kraft i rösten. Wow, vilken pipa!

Ett mellanprat började hon med att hon klev upp och tittade ut från hotellfönstret och såg en massa moln. Då bad hon till gud om att få en fin konsertkväll och under dagen blev vädret bara finare och finare. Så startade bandet att spela en låt som hela publiken kunde gunga med till, "Heat Wave".


Blåssektionen var svensk, under ledning av Goran Kajfes, längst till höger.

Passar på att presentera hela "blåset", börjar längst till vänster;
Per "Ruskträsk" Johansson - bariton saxofon, Jonas Kullhammar - tenor saxofon, Mats Äleklint - trombon och så Goran Kajfes - trumpet.
Kanske att de var lite svaga i ljudmixen i början, men snart "brölade" de på ordentligt (ljudteknikern hittade rätt reglage på mixerbordet!).



Efter ytterligare några bra låtar så började Martha Reeves att nämna en massa artister och grupper, som Mick Jagger och David Bowie, Van Halen, The Mamas And The Papas, Bruce Springsteen, Greatful Dead och många fler. Ganska tidigt förstod jag och säkert de flesta i publiken att nu kommer "Dancing In The Street". Med all rätt avslutade Martha mellansnacket med att kalla låten sin låt och så började bandet spela och hela publikhavet dansade med.

Här får du Mick Jagger och David Bowies version.






Det blev en skön version av "Dancing In The Street" som långt slutnummer, med andra hits snyggt invävda i låten och en extra inapplådering.
Det strålade om Martha Reeves, det märktes att hon lever för och med sin musik. Jag var imponerad.
Så var en helt fantastisk konsert med Martha Reeves & the Vandellas slut och jag kände absolut inget behov av att stanna kvar på torget och vänta in Peter Jöback med Cookies'N'Beans som snart skulle upp på scen.

Jag var mycket nöjd med Martha, det var så bra så. :-)

Blir säkert fler besök.


Erik

Kommentarer:

1 diana:

Längesedan jag hörde henne. En riktig stjärna.

Kommentera här: