Skrivmaskin.

Såg ett inslag i senaste Vetenskapens värld igår om att sudda felskrivet med skrivmaskinen. Tydligen visat på tv tidigt 70-tal. Där sitter Erik Bergsten i Tekniskt magasin och beskriver denna bekväma variant för att ångra ett felslag på skrivmaskinen. Jag häpnade över hur fort utvecklingen gått. Just Tekniskt magasin var ett program som min far aldrig missade! Jag satt också ofta i tv-soffan och tittade. Just vinjetten tyckte jag var häftig! Några kugghjul som snurrade runt.



Senaste nytt inom forskning och vetenskap kan du hitta på hemsidan vetenskap. Välmatat hemsida, kolla!

Satt själv med elskrivmaskin (märket var IBM) år 1979 och skrev ut text för tryckorginal som sedan via ett tryckeri blev kulturtidskriften "Aguirre"! Arbetet med Aguirre var roligt. Läste Filmvetenskap på universitetet och lusten att skriva fick utlopp i fanzine Aguirre som studenten Gunnar Aronsson startat som motvikt till filmtidningen Chaplin (kanske minns du den filmtidningen som SFI gav ut?). En hel del pyssel innan arken med text och rastrerade bilder (arken i A3 som sedan krymptes till A4 för tryckning) var färdiga. Ofta var det jag och filmkompisen Jan Larsson som knåpade med inlämnade texter, gjorde rastreringen av foton mm. Själva skrev vi också material till tidskriften. Just att få ihop ett nummer var roligt. Var placerar vi artikeln, hur gör vi med intervjun? Det redaktionella arbetet tog mycket tid. Vi gjorde en "dummie" så att tryckeriet visste hur sidorna skulle monteras och sedan lämnades orginalen in för tryckning. Att sedan hämta lådorna med färdiga tidningar från tryckeriet var spännande. Hur skulle det se ut, blev kulturtidskriften som vi tänkt oss? Sedan var det dags att skicka ut tidskriften till prenumeranter och få ut tidningen i boklådor på stan.

SVT Play finns avsnittet (del 10 av Vetenskapens värld) och ungefär halvvägs, när 28 minuter gått av timmen, visas det svartvita klippet med Bergsten.

Här ett nördigt och småroligt klipp från SVT Öppet Arkiv.



Nu borstar SVT bort dammet från gamla tv-program och visar dem i ny skrud. Kanske inte är så dumt? Varför uppfinna hjulet igen? Både "Gäster med gester" och "Har du hört den förut?" återkommer snart i tv-rutan.



Klicka och tyck själv om det är värt att väcka liv i det insomnade historieberättarprogrammet.

Skrivmaskiner finns, men datorerna har tagit över på kontoren fullständigt. Här en rolig film på temat.


Kossan.se
Erik

Kommentera här: