Relaxa...

                          

Trevligt temaval från Pialotta denna vecka. Relax eller chill out eller om du vill kalla det meditativ musik är en stor genré, där ryms så mycket. Lugna låtar tycker jag passar bra i bakgrunden när jag är ute på nätet och/eller pysslar med min blogg. Med Spotify i datorn kan jag njuta direkt. När jag tecknar/målar så väljer jag ofta att sätta på en Mike Oldfield eller kanske en Tangerine Dream skiva. En lugn jazzplatta kan också passa.



Nu ska jag välja några låtar. Lite svårt, men "here we go"!

Börjar med Mike Oldfield. När han gjorde sin första skiva "Tubular Bells" så var det något nytt, helt unikt. Det var faktiskt den första skivan som gavs ut på Virgin Records. Bolagschef var Richard Branson. Om namnet Virgin eller Branson är något du känner igen så kan det bero på de billiga flygresorna med Jumbojetplan som transporterade folk från London till New York (bara som ett exempel...). Men allt började med Oldfields skiva, som blev en megasuccé. Musiken fick extra hjälp när en del av Tubular Bells fanns med i skräckfilmen "the Exorcist" ("the promenade" kallades det i filmens soundtrack). 

Mike Oldfield har återvänt till sina klockor och gjort flera versioner. Här en liveversion från Schweiz.


Vill du få låten i eget fönster, klicka här!

Så flyttar jag raskt över till Vangelis och först kommer en låt med svenskan Stina Nordenstam från skivan Voices.


Såklart du kan få den här låten också i eget fönster, klicka bara här!

Här kan du njuta av kärlekstemat från filmen Blade Runner.
Så vackert, saxofonen är sensuell och passar så bra! Vangelis har gjort musiken till flera filmer och även samarbetat med sångaren från gruppen Yes, Jon Anderson.



Från de brittiska öarna via Grekland och så nu till Tyskland och gruppen Tangerine Dream. Under många år lite av mina husgudar. I Stockholm fanns en skivaffär som hette Space Records och där lyssnade jag på gruppens första skiva "Phaedra" (också TD låg på VirginRecords i början!) och blev helt tagen av vad jag hörde. Detta klipp är gammalt, från mitten av 70-talet då TD gjorde en livespelning av "Ricochet".



Klicka här och Tangerine Dream kommer upp i eget fönster! Där finns mer TD-musik. Härliga analogsyntar syns i klippet.

Så slutligen väljer jag ett spår av Brian Eno, tillbaka till England. Började som keyboardspelare i gruppen Roxy Music. Gjorde egen popmusik och så skapade han en ny musikstil med sina ambient music skivor, "Music for films" är en av de kända. Han har även producerar pop- och rockgrupper som U2 (Joshua Tree), Genesis, Talking HeadsColdplay och så två av David Bowies bästa skivor "Low" och "Heroes".


Finns mera Brian Eno att lyssna på här på YouTube.

Så får det bli den här gången, hoppas du hittar något som passar? Skulle kunna valt något med Klaus Schulze (som jag sett live på Kårhuset), eller Ashra med sina svävande elgitarrer eller ytterligare någon annan grupp eller artist som gör "relax"-musik.
Pialotta har en tävling den här veckan, få se om jag deltar...?  



Andra låtval och inlägg finns här,

Erik

Kommentarer:

1 Inger Maryissa:

Vangelis gillar jag mycket och känner igen dessa låtar och han har gjort så mycket underbar musik, som är ljuvlig att lyssna på.

Ha det så gott

2 ElStiffo:

Tubular Bells, vilken härlig ny version. Så mycket delay/mellanelektronik på allt, särskilt tubklockorna. Inte ett naturligt ljud. Som en studioinspelning. Och bra, mycket bra.

Kärlekstemat tog jag, det var bra som vanligt.

TD, analogt svaj när det är som bäst! Inklusive jordbrum (?). Å Jesus är med också... Kunde inte hålla öronen från att lyssna på Ricochet 2/2 också.

Brian Eno var inte min musik idag. Den där elektroniska rösten kan jag inte med riktigt.

Kommentera här: