Sommarlåtar

Ja, vi är ju där nu! Det är sommar (en månad kvar till Midsommar!) och snart börjar sommarfestivalerna och utomhuskonserterna. Pialottas tema i Musik&FotoAutomaten ligger helt rätt när hon ber oss välja ut några sommarlåtar. 


Sommarfika med extra underhållning av sjötrafiken.

Detta är Bengt Sändhs låt, här framförd av Stefan Ström i somrig miljö. Nu är den förbannade sommaren här!

        
         (Samma låt i eget fönster.)

Just denna sommar verkar det bli mycket insekter! Fullt med bladlöss, mycket myggor redan nu och en massa fästingar. Hoppas det inte blir en sådan där jobbig getingsommar också... Sändhs låt verkar passa bra denna sommar. ;-) 

En låt som har spelats in av många olika artister är Gershwins Summertime. Låten ingår i George Gershwins "Porgy & Bess" och är en riktig pärla! JOdå jag vet att den inte är svensk utan amerikansk, men en kvinna med mycket känsla i rösten kom till Stockholm och Gröna Lund -69 och här är hennes version, hennes tolkning. Så på sätt och vis är den lite svensk eller hur?


Janis Joplin, mmm.  (Låten "Summertime" direkt på egen YouTube sida!)


Södermalm i Stockholm med blommande äppelträd.

Stoppar in en Eurovision Song Contest bland sommarlåtarna, det är ju finaldags i Oslo (utan svenskt bidrag för första gången i finalen). Jag tycker låten är ganska mysig,trallvänligt när Family Four sjöng "Härliga sommardag" 1972 livs levande med full orkester. Ännu var bestämmelserna att alla skulle sjunga på orginalspråket. Ingen har väl glömt vilket land och vilken grupp som vann när man fick sjunga på engelska?! Fast året innan hade Malta eller Nova som de fick döpa om sig till försökt med "You're Summer". (Vill du höra, klicka här!) Vill minnas att låtvalet -72 skedde i tv-showen "Hylands hörna" den senvintern, en låt per vecka.

        
         Family Four i eget fönster, klicka här!

Texten skrevs inte av Peter Himmelstrand, han har annars skrivit många låtar under 60- och 70-talet. Låtar från Himmelstrands penna är bland andra, "Det börjar likna kärlek banne mej", "Gå och göm dig Åke Tråk", "Det blir alltid värre framåt natten", "Håll dig till höger, Svensson" och "Tio mil kvar till Korpilombolo" som Agnetha Fältskog sjöng -72. 

Flera av Astrid Lindgrens berättelser utspelar sig mest i sommarmiljö. Saltkråkan, Rasmus på luffen, Alla vi barn i Bullerbyn och vad vore Emil utan den småländska sommaren? Väljer ett klipp från Rasmus på luffen med härlige Allan Edwall och luffarsången. Fin sommarmiljö i slutbilderna. 


(Även denna video kan du se i eget fönster här!)

Lite somrig musik... och ett par nytagna somriga foton. 
Den här gången blev det väl rätt Pialotta? :-)


Andra foto&musikbidrag här, 

Erik

Kommentarer:

1 Misswhatsit:

Det var en härlig och salig blandning av musik.:) Gillar faktiskt alla låtarna på olika sätt. Den första med Stefan Ström minner om gången tid då ungarna var små och vi och våra vänner ofta var ute och campade med husvagnen. Vi hade mycket roligt men hu så mycket mygg det fanns.

Äppelblommorna med mera fägring upplevde jag förra helgen vid Stockholmsvisit. Det är desto trevligare.

Ett väl varierat inlägg till temat. Ha en bra lördagskväll!

2 Monica o Jacob:

Här var det sommar med musik och bilder mysigt värre.Bäst är ju Nu är den förbannade sommaren här, men Joplin ligger inte långt efter.Gillade inte henne när jag var ung men nu när man mognat( på gränsen till övermogen hihi) tycker jag hon är riktigt bra;-)Rasmus på luffen kan det bli mer svensk sommar tro.

3 Camilla "Lillagul":

Här var det salig blandning också :)

Kul text är det på : Nu är den förbannade sommaren här :)

Janis Joplin är bara sååå braaa !!!

Vilken röst hon hade !

Härlig bild med blå himmel och några vita moln och äppelblom !

Tackar för kommentaren hos mig :)

Fortsatt trevlig helg !

4 Pialotta:

Luffarvisan så himla nostalgisk.. såg filmen många gånger som barn på matiné.. älskade den och minnen poppar upp:)

Bengt Sänd... ja du det är minnen det.. du har verkligen fått till dina låtar i en rik kavalkad... härligt och texten till.. ännu bättre, bilder.. så somrigt:)

Ha de.. nu börjar en lång kväll med TV1.. fast Sverige inte är med på banan.. lite konstigt känns det allt.

5 Anette:

Det var ett härligt knippe svensk sommar du fått ihop. Bengt Sändhs låt är ju kul och sann. Kan bara hålla med om en del. I år det mycket fästingar (på hundarna), ännu har jag inte sett någon mördarsnigel dock, men de kommer väl tyvärr.

Family Four låten minns man ju från barndomen. Det var på den tiden man orkade bry sig om Eurovision. I såg jag bara på den svenska finalen.

Stockholmsbilden! Stockholm är bara ljuvligt i sommarskrud. Det är så vackert på söder. /Anette

6 MarySaintMary:

Älskar Janis Joplin! <3

Kommentera här: