Filmmusik

Oj, oj, vilket ämne på Musik&FotoAutomaten denna vecka!
Kan nog tycka det är bland de bästa hittills Pialotta! Fast jag är ju lite "knäpp"... ;-)
 
Filmmusik ligger mig varmt om hjärtat och begreppet filmmusik innehåller så mycket. Begreppet/genrén filmmusik används lite slarvigt idag, då det ofta bara är en bunt hitlåtar som bakgrundsmusik i filmen. Men även detta är filmmusik, vad vore "Saturday Night Fever" utan sitt discosoundtrack med bland andra Bee Gees eller den helt underbara "Sista natten med gänget" med all 50-talsmusik?
Men jag tänkte koncentrera mig på ren filmmusik. En duktig/riktig filmmusikkompositör är Ennio Morricone, vars "soundtrack" till Sergio Leones spaggettiwestern tillhör hans mest kända (där bland flera skådespelare fick Clint Eastwood en ordentlig fart på karriären). Morricone är en av de två Polarvinnarna i år, grattis!


Väljer förtexterna till en fransk film med Jean Paul Belmondo (härlig skådis) i huvudrollen som inbrottstjuv, "Le Professionnel". Musiken av Morricone, som vanligt bra. Filmen är inte heller så tokig. Belmondo (precis som Steve McQueen) gjorde sina stunts själv och "De professionella" innehåller en hel del stunts. Såg den på gamla biografen Royal på Kungsgatan där de på 70-talet hade non-stop visningar av filmerna mellan 12-18 för att sedan lämna plats till två vanliga kvällsföreställningar kl. 19 och 21. Där kunde jag sitta och se samma film tre, fyra gånger på raken om den var bra. 
(Här kan du få upp filmmusiken i eget fönster!)

Musiken var redan i filmens barndom en mycket viktig del av underhållningen. Filmen hade ju inget ljud under de första trettio åren, men den s.k. "stumfilmen" var allt utom just stum. Fina biografer hade egna orkestrar som spelade under filmvisningen. Enklare biografer hade i alla fall ett piano där ofta mycket skickliga pianister satt och illustrerade stämningar och gav en musikalisk bakgrund till filmberättelsen. Speciella biograforglar byggdes för att ge en större ljudupplevelse än vad ett piano kunde ge publiken.
 
Detta sätt att ge musikaliskt stöd till filmberättelsen fortsatte även när ljudfilmen kom. Det märktes väldigt tydligt när animerad film började göras av flera studios, Disney och Warner Bros var två. Inom tecknad film utvecklades "ljudberättandet". Vad vore en tecknad kortfilm utan musiken och ljudeffekterna? Fortfarande skojigt tecknad, men ljudet/musiken tillför en hel del.
 
             
                 Snurre Sprätt (Bugs Bunny)  och Musse Pigg, här utan ljud.


En bra film har också ofta bra filmmusik som man nästan inte märker under själva filmtittandet. Duktiga kompositörer väver in musiken snyggt i filmberättelsen. Skapar spänning eller bygger upp olika teman runt rollkaraktärerna. Finns många kända exempel, som Hitchcocks film "Psycho" där skräcken i duschscenen (mordet) förstärks av "gnisslande fioler" (musiken skrevs av Bernard Herrmann) och kompositören John Williams tema till "Jaws" där man "hör hajen" i musiken och ser attacken mot den simmande kvinnan på filmduken utan att ha sett ens hajfenan. Här kan du lyssna på temat.
Dags att lätta upp denna text med flera musikexempel. 
En mästerlig scen, duschscenen ur Psycho. 

             
              Här hjälper musiken till att skapa stämningen.
              (Vill du se filmklippet i eget fönster, klicka här!)



Härligt uppträdande under Marknadsdag i Örebro förra veckan. Vem kunde ana att jag skulle få se Elvis livs levande i Örebro av alla städer. Sjöng hur som helst bra och hann med många kända låtar (vilken ELvislåt är inte känd?). 
Elvis Presley gjorde många filmer där hans egen skönsång utgjorde stora delar av soundtracket. Filmer som Jailhouse Rock och King Creole


                   

Under många år var det britten John Barry som fick förnyat förtroende att göra filmmusiken till James Bond filmerna (Barry komponerade musiken till alla Sean Connerys Bondfilmer och även några av Roger Moores 007-filmer). För svensk publik blev han nog väldigt känd för ledmotivet till tv-serien "Snobbar som jobbar" (The Persuaders) i början av 70-talet. Men det var nog få som vet att det var Barry skrev ledmotivet. Med Roger Moore och Tony Curtis i huvudrollerna blev den deckarserien ännu en svensk tittarsuccé för Roger Moore (han var ju Helgonet (the Saint) på 60-talet!)


The Persuaders, temat komponerat av John Barry (kommer efter lite inledande prat i klippet) från pilotavsnittet i serien "Snobbar som jobbar". Lyssna även på musiken i bakgrunden före temat, typisk filmmusik som finns där men ändå knappt märks. (Här kan du titta på klippet i eget fönster.)

Utöver italienaren Morricone så skrev landsmannen Nino Rota (1911-1979) mycket filmmusik (utöver tiotalet operor), bland annat till många Fellinifilmer (som La Strada, Det ljuva livet (med Anita Ekberg) och Amarcord. Rota skrev också musiken till Coppolas mästerverk Gudfadern och Gudfadern II.

      
En av flera trailers för Gudfadern, här hörs Nino Rotas musikaliska teman bra. Vad vore Gudfadern utan musiken?
(Om du vill, trailern i eget fönster.)



Snabba bilar, biljakter förekommer i en hel del filmer, speciellt amerikanska actionfilmer.

Bland de amerikanska filmmusikmakarna vill jag uppmärksamma Jerry Goldsmith.(1929-2004). En filmmusikkompositör som gjort musiken till många amerikanska storfilmer, som Kanonbåten San Pablo, Apornas Planet (gamla filmversionen från -68), Papillon, Chinatown, Capricorn One, Omen, Poltergeist, First Blood (Stallone-serien Rambo I-III), Gremlins, flera Star Trek filmer, Alien (den första och bästa!), Outland och L.A. Confidential. Det var bara några av alla soundtracks som Goldsmith hann komponera, imponerande!

 

Väljer inledningen av filmen Outland (med Sean Connery som polisen i gruvsamhället). En härlig science fiction film som är en nyinspelning av den gamla western "Sheriffen". Istället för att vänta på tåget väntar de här på en rymdfärja. Peter Hymes gjorde denna utmärkta film, precis som han regisserade Capricorn One. Hela filmen Capricorn One kan du se gratis på Google Film, tyvärr ingen svensk text. En bra thriller som beskriver den berömda månlandningen som en enda stor luring, den har altså inte skett på riktigt. (Samma typ av konspirationsteorier har förekommit på riktigt!) Har du inte sett filmen, se den här eller hyr dvd:n. Garanterat underhållande och med mycket spänning (precis som Outland).   

 
Andra bidrag hittar du här, 

 

Innan jag slutar kan jag inte undvika att ta med en mycket bra svensk filmmusikkompositör, Stefan Nilsson. En mästare i världsklass. Här följer ett par, tre musikexempel.


Inledande musik till tv-serien Skärgårdsdoktorn. (Eget fönster här.)

Så ett vackert stycke från filmen "Jerusalem"


Klar sommarkänsla i musiken.

Kaj Pollacks film Så som i himmelen skrev Stefan Nilsson musiken till, så även den fina Gabriellas sång.


Helen Sjöholm sjunger. Synd att inte filmen fick en Oscar, det var den värd.
(Eget fönster med filmklippet.)

Nu får det räcka med filmmusik för den här gången. Jag lär återkomma till ämnet... :-)
Ha en skön fortsättnng på veckan!

Erik

Kommentarer:

1 Mia:

Åhhhhh...och åhhhhhh igen!!! Detta ÄR filmmusik, i allra högsta grad...!!

2 Annelie:

Åååååh vilket inlägg, så mycket härligt!

Gabriellas sång har jag lyssnat på ett par gånger nu. Måste se om filmen!

Och det var ju försmädligt det där med MIN film, att den inte går att se längre, ska se vad jag kan göra åt saken...

Kanske en film när JAG tränar? Hahahahaha! Det vore nog inte lika kul, eller jo, kul vore det nog, men inte vackert!

Ha det gott!

4 MarySaintMary:

Kul med score, jag funderade också på att ha det, men jag gjorde som de andra och tog låtar :P



Min favoritfilmmusikkompositör är iallafall Danny Elfman (han har gjort score till de flesta Tim Borton-filmerna, plus t ex Simpsons-temat & Desperate Housewives-temat).

5 Pialotta:

Alltså Erik du är suverän på det här.. så mycket text och så mycket fakta.. musik mm som du fixar till var gång, men det här tog rekordet.. trodde aldrig jag skulle bli klar innan sängdags;)

Helt suveränt underbart.. en stor Guldstjärna i kanten .. den som väntar på något gott.. du kom i sluttampen.. nu snart finns veckans inlägg:)

ha de gott.. studentuppvaktning väntar i morgon.. mitt äldsta barnbarn.. riktigt rörande att han snart är 19 år .. jag passade o pussade på honom mycket när han var liten pojke.. nu bara pussar jag på honom ibland;)

6 Monica o Jacob:

Morricones musik till dollarfilmerna är ju i en klass för sej, han har skrivit mycket bra filmmusik;-)

Scenen ur Psycho håller fortfarande man blir lite illa berörd av att den är så verklig.

Skärgårds Doktorns hus ligger här ute vid Björnhuvud, nedan för det ligger en liten röd kåk där Jacobs mamma bodde när hon jobbade som piga åt dom som bodde där då.

Bra saker rakt igenom Snobbar som jobbar två välkammade pojkar och Gudfadernfilmerna som man kan se flera gånger.

Ha en trevlig helg;-)

Kommentera här: