Stadsbesök - biobesök

Det blev ett trevligt biobesök igår. Vi åkte in till stan och såg filmen "Snabba cash" på Skandia på Drottninggatan. Filmen var väldigt bra och historien om de tre "hjältarna" var rappt berättad. Utmärkt skådespel, speciellt Joel Kinnaman som JW (som även spelar gangster i filmserien om Johan Falk, som visas i TV4 på söndagarna) spelade fantastiskt, med en sällan skådad närvaro i scenerna.



Ett kort köande utanför biografen Skandia (fd Look), delar av julen hänger kvar över Drottninggatan.

Skandia är en gammal hederlig biograf (bara en stor filmsalong) som i två dagar varit hyrd av facket ST som bjöd medlemmarna på en rafflande film om tre gangsters som försökte nå målet snabba cash med lite olika framgång. Många har läst boken och jag hoppas verkligen många går och ser filmen. Före filmen fick vi lite facklig propaganda i en kvart från scenen, läsk och popcorn bjöds vi på och så den fantastiska "Snabba cash". En tygkasse med lite facklig information och en vattenflaska fick vi vid utgången när filmen var slut. Filmen är väldigt bra, rafflande berättad med en ständigt närgången kamera, jag kände mig som en i gänget på filmduken där jag satt i salongen. Gratis smakar gott, men den här filmen hade jag gärna sett som betalande biobesökare.
Aftonbladets recension av "Snabba cash" här. Jag håller med, bra berättad historia, bra skådespelare, bra nerv i filmen.


Sergels torg var folktomt denna torsdagskväll. Fotot taget med blixt.

Efter filmen tog vi en liten promenad i det folktomma city. Slutet på januari, snö, blåst och ganska kyligt, inte många som rörde sig i city. Ljuset som hänger över plattan finns kvar, hoppas det får hänga ett tag till. Det är vackert, som ett ljustak. 


Samma Sergels torg (Plattan) i befintligt kvällsljus. Avsaknaden av snö beror på värmeslingor under torgets plattläggning. Kanske en lösning på stadens snöröjningsproblem? Gräv ner värmeslingor under trottoarer och gator (sick!?).

Ett par små missar såg vi i filmen. Dels flyttar en bricka med frukost runt i ett hotellrum som vore den levande, medan en dialog pågår mellan pappa och dotter. Den är i ena repliken på sängen, för att i nästa klipp stå på ett bord när dialogen fortsätter. (Ett ack så vanligt scriptafel, att inte hålla koll på prylarna i bild under en scen. Troligen tog scenerna i hotellet en hel dagatt filma, då är det bra om scriptan är vaken.) En vanligare miss skedde på Essingeleden där en långtradare skuggades i filmen. I sekvensen passerade man först Lilla Essingen på väg söderut, för att sedan i nästa klipp just komma ut ur Fredhällstunneln! Det blev säkert en bättre rytm klippmässigt, men är ju fel ordning i verkligheten. Något som är lätt att se för en stockholmare, men säkert passerar obemärkt för många, ja de flesta som ser filmen. (Lite nördvarning på detta kanske, men film har både varit "mitt yrke" under en period och är fortfarande ett stort intresse.) Kanske någon som upptäckt andra missar i filmen "Snabba cash"? 

ps! Tack för filmvisningen ST!
Erik

Kommentarer:

1 El Stiffo:

Gangsters är tråkiga!

2 Fia:

Den har jag inte sett än, men jag räknar med att gå nästa vecka. Alla som har sett den är lika positiva.

3 Erik:

ElStiffo: I levande livet är gangsters inget jag väljer att umgås med. Men på film, klart underhållande som till exempel Gudfadern I & II, Scarface och nu även Snabba cash.

Fia: Kul, tror inte du blir besviken på filmen. Hoppas du hade skoj igår efter jobbet, med ungdomarna...

4 Hasse A:

Morrn.

Skandia



- Arkitektoniskt mästerverk

Singelbiografen Skandia invigdes 1923 och är en av Europas mest kända biografer, inredd av den världsberömde arkitekten Gunnar Asplund.Många av 1900-talets stora konstnärer har bidragit till Skandias utsmyckning. Salongen är gjord som en så kallad atmosfärsbiograf, för att ge en känsla av att sitta i en festlig utomhusmiljö.



Look; Namn på biografen Skandia hösten 1968 till hösten 1991 då den återfick sitt ursprungliga namn



Hade bra.



Hasse A

Kommentera här: