Djupt

Det är lustigt, två av mina favoriter bland fotoutmaningar är veckans fönster och veckans port. Tyvärr slarvar jag med veckans port, den halkar snett på något vis och titt som tätt blir aldrig mitt tilltänkta bidrag inlämnat. Veckans fönster har jag lite bättre ordning på. Kanske för att jag verkligen gillar möjligheterna som ett fönster ger, med speglingar och även självporträtt ibland. :-)
Denna vecka vill Susanne se ett djupt fönster. Med dagens byggteknik blir sällan fönster speciellt djupa, fast det ligger väl en tolkningsmöjlighet även i själva ordet djup? Jag söker mig till äldre byggkonst och i en försvarsanläggning ger väggarnas tjockhet med automatik ett djup i fönstret. Jag har sökt mig utanför Sveriges gränser för att finna mitt djupa fönster.


Detta foto blir mitt bidrag denna vecka.

Men jag vill passa på att visa lite mer av Sveaborg utanför Helsingfors hamn.


Utifrån fota in. ;-) Fast långt där inne ser man ut igen...

Avslutar med ett foto som visar lite av miljön på dessa befästningsöar som aldrig fick visa vad de dög till (kolla historieböckerna!).
Besöker du Helsingfors under den ljusa årstiden, missa inte båtturen från hamnen ut till Sveaborg, där ute finns intressanta miljöer och härliga fotomiljöer!


Som synes togs dessa foton en vårdag...

Andra djupa fönster finner du här,  

Ett tips: Såg några fönsterfotografer som saknar möjligheter att bearbeta sina foton. Finns flera möjligheter att helt gratis fixa till sina bilder på nätet. Ett sådant ställe är Picnik, bara bli medlem så kommer du åt många saker, betalar du en slant får du tillgång till ännu mer! Men man kommer långt med det som är gratis. Testa först lite på hemsidan (men då kan du inte spara fotot), själv gillar jag denna hemsida. Sitter jag vid annan dator än min egen, är det en perfekt variant för att fixa till mina bilder lite.
Erik

Kommentarer:

1 Susanne:

Sveaborg, dit har jag aldrig tagit mig trots att jag besökt Helsingfors ett otal gånger eftersom min mamma kommer därifrån. Har bara sett det på håll. Det blir ju så att man mest åker till Helsingfors för att träffa släktingar och inte för att turista så mycket.



Fönstren i den sista bilden ser ut som ett par stora ögon som man kan drunkna i så djupa de är.

2 Fia:

Den översta bilden var väldigt talande. Jag kan föreställa mig ekot när man går in i porten, och den svala luften därinne, även en varm sommardag. Gamla stenbyggnader, som fästningar och kyrkor väcker alltid min fantasi. Jag funderar över hur många människor som har gått över de slitna stenarna, och hur mycket som har hunnit hända där under årens lopp. Krig, nöd, bröllop, dop, begravningar, sorg, glädje, rädsla... Jag blir fylld av vördnad och vill gå försiktigt och helst inte prata alls, om jag måste prata blir det med låg och mild röst.

Kommentera här: