Belysning

Hur mörkt är det där ute? Rena natta! Maria vill veta hur det står till med belysningen i veckans Tisdagstema. "Vi behöver ju alla ljus för att inte gå vilse den här årstiden.", skriver hon, så sant, så sant. Jag funderade lite kring detta med belysningen på väg hem idag. 

Passerar genom den här parken ofta, tror det ser ut ungefär så här i många parker i vårt land. Kallt, närmast bländade ljus från ett gäng lyktstolpar vid parkvägen/gatan. Man ser inte mycket utanför det område där ljuskällan sprider sitt ljus. Är stolparna glest placerat så blir det nästan kolsvarta områden mellan lamporna. Inte kul för en nattvandrare. 

Närmare centrum och tunnelbana kommer ljus från fler olika källor. Skuggor och mörker lättas upp, det blir som värst lite skumt här och där.

Kanske skulle det behövas ett helt nytt ljustänk. Allt ljus behöver inte vara högt placerat på stolpar. Det behövs lågt, indirekt ljus också!

Inget revolutionerande precis, men ska vi bli av med "läskiga parker" måste nog stadsplanerare börja fundera mer. Ljus kan ju även vara en rolig glasstaty eller fasadbelysning på ett dagis.
Så blev mitt bidrag till Tisdagstemat. Många andra tolkningar finns på den sidan, varför inte kolla in belysningar?! 

Erik

Kommentarer:

1 El Stiffo:

Mycket skulle kunna vara annorlunda...

2 Bosse:

– Varde ljus, sa Bill.

– Och det blev ljus, sa Bull.

Kommentera här: