Badet stängt av kommunen

Igår var en sorglig dag. Det lilla historiska badet i Aspudden blev stormat av poliser och idrottsförvaltningen hade folk där som stängde det kulturella centrum som badet blivit/varit under en längre tid i Aspudden. Nu är badet stängt och gallerstaketet runt badet bevakas av ett vaktbolag. Rivningsbeslutet har överklagats och tills Länstyrelsen beslutar i ärendet kan inte rivningen starta.
Bägge gratistidningarna Metro och City (2009-11-26 och sid 4) skrev i morse om polisstormningen som startade klockan sex på onsdagsmorgonen. På Stockholmssidorna i Dagens Nyheter nämns också badhustömningen. Se även journalisten Lars Epsteins blogg längre ner.  


Polisen spärrade av så att hantverkare och folk från idrottsförvaltningen fick fritt fram.


Poliserna gjorde sitt jobb igår (på uppdrag av idrottsförvaltningen) och höll badets vänner på avstånd. Flera mindre flyttbilar körde iväg med allt lösöre (konst, mattor, möbler mm som funnits i badhuset den senaste tiden). En hel del konst har hängt den senaste tiden i badet, hoppas verkligen att det inte bara slängs det som fanns i badhuset. 


Tyckte jag såg någon med svetsaggregat gå in i badet. Undrar vad han gjorde?

Sedan tog några hantverkare vid och satte för fönster, stängde av vattnet, flera sprang in och ut i badhuset. Lite osäkert vad de gjorde. Alla affischer och andra spår från Badhusföreningen revs bort av vad som såg ut som ett par tjänstemän från kommunen (säkert från idrottsförvaltningen).

Lars Epstein (DN) har skrivit en del i sin blogg om badet, kolla här!


Man kunde värma sig med en kopp kaffe, som några badhusvänner fixat till för demostranterna.

Trist är det hur som helst. Idrottsförvaltningen i stort och ett visst kultur- och idrottsborgarråd Madeleine Sjöstedt i synnerhet, verkar inte vilja föra någon dialog alls med badhusföreningen. De lokala politikerna i Stadsdelsnämnden sluter upp bakom Stadshusets agerande borgarråd och dialogen med lokalpolitikerna är ganska bristfällig. Öppna medborgarmöten Det är inte bara tråkigt, det är så dumt. Så länge politiker fjärmar sig från verkligheten och medborgarna så kan de knappast räkna med att få respekt. Det är i detta fall politikerna själva som skapar politikerförakt genom sitt huvudlösa, klumpiga agerande.
Badhuset i Aspudden är försvarbart kulturhistoriskt. När badet byggdes var det för att ge boende i de halvmoderna lägenheterna i Aspudden en chans att kunna tvätta sig rena, ett allmänt och välutnyttjat badrum. Aspuddsbadet är unikt och att riva det är att förneka vår egen historia. Det är litet, javisst. Men litenheten i sig är också en fördel för en del. De senaste åren har reumatiker kunnat vattengympa i bassängen (mindre bassäng, lättare hålla hög vattentemperatur) och många småbarnsfamiljer har deltagit i babysim. De större baden i andra förorter är hårt belastade av olika simföreningar som tränar. Ofta är det bara en mindre del av bassängerna som är till för allmänheten. Vattentemperaturen brukar inte heller vara så hög. Äventyrsbad som det i Södertälje uppskattas av en del, med all rätt. Men stoj och spring är inget alla uppskattar. Så både det storskaliga och det lilla badet behövs. När ska politiker som Madeleine Sjöstedt fatta det?  

Erik

Kommentarer:

1 Hasse A:

Morrn Erik.



Jag hade släktingar som bodde på Hägerstensvägen 151 och 153, med kallvatten och soptunnor på gården....

Det sista gamla huset på vänstra sidan ner mot Örnsberg.

1/2-modernt....

Detta var på 50-talet.

Nu är alla borta, gissa vem står på översta pinnen...

Ha de bra.



Hasse A

2 Hasse A:

Morrn igen.



Du undrade vad dom skulle med skärbrännare?



Kapa vattenledningsrör förmodar jag, kanske för att förhindra vidare användning av badet....

Eller för att ingen annan ska ta koppar-rören....

Ha de bra.

Hasse A

3 Erik:

Du har säkert rätt Hasse. Det kapades säkert vattenledningsrör. Intressant, det halvmoderna levde kvar in på 50-talet. Hoppas politikerna fattar sina misstag och viker sig för medborgarnas vilja. Töntigt agerande från obstinata politikerfjantar! Tror även Stadsmuseum är ganska intresserade av att badet blir kvar...

4 Fia:

Jag kan förstå att politiker ibland är tvungna att ta obekväma beslut av olika skäl, men jag har otroligt svårt att förstå de politiker som totalt saknar förmågan att kommunicera med sina väljare/medborgare/lokalbefolkning. Det är ett rimligt krav att de ska våga möta representanter från grupper som vill framföra synpunkter. Det känns även naturligt att de ska ta synpunkterna på allvar och ta med det i den totala bedömning som föregår ett beslut. Men det är frustrerande med politiker och beslutsfattare som har fastnat i prestigetänkande och ser diskussioner och protester som en maktkamp, istället som ett försök till dialog. Jag tror att en politiker som lyssnar till protester, och sedan kommer med tunga argument för sitt beslut kan vinna respekt även om beslutet i sig är impopulärt. Tråkigt om det bara blir motsättningar utan vettig dialog i den här frågan. Jag var med och startade en aktionsgrupp som gällde en räddningsaktion för en byggnad när jag var 15 år. Vi ordnade demonstrationer och hade möten med politiker. Jag skrev brev till Olof Palme och fick ett personligt svar av honom (!) och vårt ärende hamnade på DN:s förstasida, där jag fick stå ung och arg med ett stort plakat på bilden. Till slut ändrade sig politikerna och lät huset stå kvar. Det står kvar än idag, och räknas som kulturbyggnad :) Så nu önskar jag er lycka till! (Och jösses vad lång kommentar det blev!)

5 El Stiffo:

Jag har blivit mycket tveksam till medborgaraktiviteter av det här slaget med åren. Ofta kommer protesterna för sent, när den representativa demokratins kvarnar redan malt färdigt. Men vakna liksom! Har ni inte vant er vid att det är så här svensk demokrati och politikerverksamhet ser ut? Politiker som sitter fast i sin politikerroll och utifrån sitt perspektiv ofta tycker att de har rätt. En av de viktiga frågorna är vad vi vill ha för politiker och hur mycket arbete vi är beredda att lägga ner på att ändra det här...

Kommentera här: