Skolan

                                                            

Oj, oj! "Lära för livet".
Ibland härligt att lyfta iväg med en bra lärare på en upptäcksresa in i något kunskapsområde. Bra pedagoger kunde skapa intresse för nästan vad som helst.
Andra gånger totalt frustrerande. Skolämnen där jag helt saknade intresse och ibland dåliga pedagoger på detta, som om inte det trista ämnet räckte... Hemska lektioner! Ofta märktes "de där andra" tydligare under dessa lektioner. Deras ständiga strävan att lära sig, plugghästar och "frökens favorit".
Jag bytte skepnad flera gånger under skolåren. Ibland helt sakna motivation för skolarbetet. Vilket alltid fick mig att bittert ta en tugga av det sura äpplet när läxförhöret/skrivningen kom tillbaka och jag insåg att bristen på pluggande gett detta kassa slutresultat. Ibland lovade jag mig själv att inte göra om det, att plugga bättre nästa gång. Jodå, under en del år av min skoltid var jag en "duktig elev". Kan väl lugnt påstå att det gick i vågor. Under flera år älskade jag uppsatsskrivning och skrivintresset lever kvar än idag. Bild har alltid varit ett av mina favoritämnen. Idrott var ett ämne som gick i vågor, ibland hatade jag skolans gympalektioner. Men bordtennis, handboll och simning var idrotter som även fyllde min fritid under perioder. Simningen fick ett abrupt slut, värt ett eget inlägg! Skoltrött, skolk, olika dumheter... Alla har väl varit där?! En del klasskompisar blev kvar! Jag gick vidare. Mobbing, inte kul bli utsatt. Jag gick till slut vidare. Men allra mest, en massa härliga studieår. Många klasskamrater, har faktiskt börjat söka fatt på en del av dem nu... internet har öppnat nya sökmöjligheter.

Opolerad vardagsrealism som stämmer med låtvalet. Kan någon redan nu ana vilken gammal låt jag valt?

Vad ska du bli när du blir stor?
Den frågan kan jag nästan ställa mig själv fortfarande, fast visst, jag är något. Det var vi redan under gymnasietiden. Då gjorde jag en film ihop med kompisen Rainer S. "Gymnasium - småskola för vuxna" som SVT visade ett par gånger. Höll i Åsö Filmstudio och hjälpte till att tjejer från Skanstulls gymnasium och Södra Latin sökte sig till Åsö gymnasium (där gick mest grabbar). Under filmvisningarna i aulan blev det en del pussar och kramar :-) Var med i Elevkåren och arbetade med skoltidningen "Skoltidningen" (ja jag gick på tekniskt gymnasium). Många härliga skolminnen. Det är mest det trevliga jag vill minnas, det var mycket av den varan. På gymnasiet "blommade" jag ut. Men även att våga ta ställning, stå på mig. Jobba elevfackligt, kräva inflytande. Sällan populärt bland vuxna på skolan. Men hade gott samarbete med rektor och ordnade lunchbio, så att matsalen fick ett jämnare flöde av hungriga elever. Vi var en grupp som nog var mer humanister än teknister, men det fanns plats för oss i denna stora skola (över tusen elever på Åsö tekniska gymnasium).  
Ungefär när jag slutade grundskolan var denna låt med CCS stor, vi var många som köpte denna singel i Farsta centrum, NK:s skivhörna där man fick lyssna på musiken med avsågade telefonlurar tryckta mot öronen!

          

CCS - Tap turns on the water

Musikfototemat "skolan" drar igång en massa minnen för mig, kanske inte så konstigt, skolan är en stor del i våra liv under många år. Några brutala kast i texten, men de får vara kvar, skolan var just så full av upplevelser. Om man bortser från sommarloven, men det var ju helt andra äventyr... 

                      Klicka på bilden under så finner du fler tolkningar på skola!

                                                       

Erik

Kommentarer:

1 Anneli:

Måste medge, att den har jag aldrig hört! Jag brukar ha lätt för att komma ihåg låtar, men den här känner jag inte igen alls...Visst känner man igen sig...ibland duktig och pluggvillig...ibland rena rama öken...men det blev folk av mig också, brukar mamma säga och blinka :)

2 Fia:

Oj, här känner jag att jag måste surfa runt och läsa lite olika tolkningar på temat. Vad intressant det var att läsa hur du uppfattade skolan. Hur kommer det sig att du gick på tekniskt gymnasium när du var en sån utpräglad humanist och estet?

Jag gick också tekniskt gymnasium ("naturvetenskaplig linje med utökad studiekurs"), och jag valde mellan Åsö och Södertälje, och jag hamnade i Södertälje. Det är lika märkligt att jag valde teknisk linje, för mina favoritämnen var svenska, engelska, bild, idrott, fysik och SO. Och så har jag alltid älskat franska, utan att vara särskilt duktig i ämnet. De två värsta ämnena var matte och kemi. Och vad blev det av mig? Lärare i matte och no, där jag har mina flesta akademiska poäng i kemi!

Vet du att en av mina kompisar i skolan var en rolig (men väldigt blyg) tjej som var fruktansvärt skoltrött, men hon är numera en av Sveriges mest älskade artister...

3 marie:

känner inte igen låten...

jag var aldrig någon plugghäst i skolan.

jag bara flöt med, var rätt så blyg =)

4 Cissi:

Den låten har jag aldrig hört förut.

Har aldrig själv varit någon plugghäst i skolan men jag klarade mig bra ändå.. :o)

5 SyStEr EvA:

Den låten har jag aldrig hört! Kul att se vilken minnesverksamhet detta tema drar igång!

/Eva

6 Erika:

Vem minns inte skoltiden på gott-ont. Även om ingen skulle tro på detta för många säger motsatsen, men där jag gick i skola förekom ingen som helst mobbing. Att man retade varandra lite då och då var fjärran från just mobbing.



Skoltiden i sig var väl bra t.o.m jag kom till tredje klass. Fick en Fröken som skrek och hade en väldigt vass röst. Hon var välkänd med sin falsett-röst. Ganska så snabbt från tredje till sjunde hade mitt ointresse för henne att lära mig ökat reellt. Ovanpå det som det inte vore nog med henne, fick jag en manlig lärare i engelska som nog var det mest iq-befriade gud fader satt till världen på hans tid. När sedan åttonde klass stundade och en ny Fröken... hade Erika fått mer än lovligt nog. Den Fröken var en bra som lärare men försent fick jag henne. När skolavslutningen stundade var jag det gladaste som fanns.



Däremot i småskolan som vi sa här, hade jag en ängel till Fröken.Tur att starten på skoltiden inte blev tvärtom. Skolan kan verkligen vara på gott eller ont.



7 Christer:

En ganska skön låt jag inte har hört förut! Jag gillar det svängiga introt bäst, sånt är det inte många som tar sig tid med i dag!

8 Erik:

Kul att flera hörde låten för första gången :-) Tack för kommentarerna. Ja, nog får skola som tema många att "spinna loss". Det är inte bara fd militärer som tänker på skolan!

Må gott, vi verkar ju alla ha överlevt skolåren :-)

9 Rajson:

Jösses, undrar om jag hört denna låt sen gymnasie tiden?Vi måste vara ung samma ålder?

Vad jag kommer ihåg så var väl "Walking" ännu större hit med CCS?

Man blir verkligen påmind hur präglade vi fortvarande är av vår skoltid!Yttres viktigt för alla som jobbar med våra unga i skolan idag tänka på vilka spår de kan lämna!

Kommentera här: