Häpen över Alex Schulmans utspel.

Ett ord värt att upprepa, häpen!

I lördagens DN, kulturdelen, skriver Alex Schulman om bloggarna under rubriken "Den onödiga bloggen". Alex konstaterar att bloggarna är ointressanta och betydelselösa. Han har via paraplysajten Bloggportalen fått fram siffror, att det finns cirka 60 000 aktiva bloggar i Sverige. Totalt påstås det finnas över en miljon bloggar i bara Sverige, men Alex är övertygad om att det handlar om befintliga bloggar (om de nu är så många?) och inte aktiva bloggar. Det kan ju vara sant! 

                        

Ute på nätet finns det en uppsjö av inaktiva hemsidor och bloggar.
Internet är som en gigantisk kyrkogård, med den skillnaden att liken inte kremeras eller grävs ner!
Folk öppnar ett bloggkonto och testar, för att sedan ganska snabbt ge upp och bloggen blir som ett lik, inget nytt händer. Som tur är börjar dessa döda inte lukta!

Säkert har den före detta bloggaren hoppat på nästa tåg, som t ex att twittra små meningslösheter via mobilen, "Jag drack just en god kopp kaffe på...bla, bla".
Twitter, ett slags offentligt sms:ande!
Man måste vara väldigt självupptagen eller en fjantig halvkändis för att uppleva detta korta återberättande av vad som sker i ens egen värld som viktigt att förmedla till andra!? Visst, det finns en del kändisar/politiker som har fans och anhängare som bryr sig. Då kanske det finns behov, eller det går i alla fall lätt att skapa ett behov av att andra behöva veta.

Men så är det ju inte riktigt i bloggvärlden. Här är inte inläggen begränsade till några få rader och många inlägg har inget bäst före datum. Att Alex Schulman ondgör sig över bloggvärlden kanske har att göra med att han själv använt bloggvärlden färdigt för att kliva vidare i mediavärlden. Han har dragit nytta av bloggvärlden och nu kastar han skit på densamma. För nu vill han själv in i den etablerade, "vanliga" gammelmedia. Sin humor/satirsajt 1000apor har han också lagt ner (i finanskrisens spår?). Men Aftonbladet låter Alex blogga om sin nya papparoll, så han har inte helt slutat agera i bloggvärlden. Men för att göra en parafras på Frank Zappas uttalande om jazzmusiken; bloggvärlden är inte död, men den liktar illa!
Det verkar vara Alex Schulmans ståndpunkt.
Själv en bloggare (av de 0,66 procent av svenska folket som bloggar aktivt, enligt Alex artikel) tycker jag inte att det stämmer. Bloggar kan göra skillnad! Om inte annat, så kan de vara viktiga för den som skapat bloggen, en ventil, ett språkrör eller bara en plats för lite kontakter via cybervärlden. Olika debatter lever intensivt i bloggvärlden och färgar av sig på andra media. FRA och Lisa Marklund är två bra exempel där bloggvärlden gjort en hel del för att väcka debatt.
Jag blir ibland ganska häpen när jag far runt bland bloggar och kollar inlägg. Fotobloggar är ibland ganska skoj (men det finns också de som har stela, tråkiga bilder) och det finns en del bloggar som har intressanta inlägg som väcker eftertanke. Bloggvärlden är både rik och samtidigt ganska likformad. En del bloggar är smått fantastiska!
Bloggtidningen finns ett bra inlägg om Schulmans DN-artikel för den som vill läsa mer.

                                                                               
Inga paralleller i övrigt men vissa likheter finns i fallet Blondinbella, vars modebloggsuccé fått väldigt många efterföljare. Många unga damer som hoppas på en egen liknande utveckling av sina taffliga försök att skapa ännu en modeblogg som ska få många läsare. När tåget går gäller det att vara ombord från start!
Men det ger i alla fall många unga tjejer något att göra framför datorn... Blondinbella har inte vänt bloggvärlden ryggen, men hennes varumärke har etablerats och numera gör hon andra saker, som spelar med i en film! Tror inte hon fått göra det om hon inte startat och blivit känd genom sin blogg Blondinbella.

Så att påstå att bloggvärlden inte gör skillnad, ja motsatsen bevisar Alex Schulman ganska bra själv! DN presenterar honom som författare (?), krönikör och bloggare. Han har medverkat i många olika debattprogram i tv och skapat sig en kändisstatus som i alla fall till en del, precis som Blondinbella, har sin grund i bloggandet.
blogg.se:s startsida syns det tydligt att många med blogg på denna hemvist är helt inne i konsumerandet och modebloggarna är många, många! Blondinbella hade sin hemvist just på blogg.se men fick så att säga sparken därifrån (belastade säkert servrarna hårt, hon lästes av väldigt många) när hon inte betalade för sig. Den unga damen vars modeblogg startade en lavin går det ingen nöd på, grattis!
Design/inredning är en annan tydlig trend bland bloggarna. Det finns dels de som kommer med knep och egna knåp och tips, så har vi sorten som mest skryter om senaste designade ljusstaken eller vasen de köpt till sitt hem (suck!). Eftersom jag inte bryr mig så mycket om vare sig mode eller inredning så besöks dylika bloggar ytterst sällan.

                                                           
Min blogg är vad jag gör den till! Det är jag som bestämmer, jag som har kontroll. Vill jag berätta något som hänt mig så gör jag det. Vill jag visa upp lite bilder så lägger jag upp dem i ett inlägg. Det finns plats för det mesta i min blogg, i alla fall om jag inte själv nischar in mig i ett hörn. Fast det är kanske vad man måste göra om man vill bli större i bloggvärlden? Fast det vet jag inte om jag vill. Jag trivs med min blogg!
Kanske finns det några besökare som också gör det?! Att få kommentarer gör mig glad och när tid ges besöker jag ett gäng bloggar och lämnar kommentarer.
Bloggvärlden där ute är långt ifrån betydelselös och helt klart berikande för oss som håller på. Glöm inte dina "rötter", Alex Schulman!


Sjöberget för någon kväll sedan...

Blev nästan tio länkar i detta inlägg, något av ett personligt rekord.
Använder du inte klart.se ännu för att kolla ditt lokala väder, så här är en länk till http://www.klart.se/

(Använt tre lånade bilder och en egen i detta inlägg, kanske bloggvänner ser vilken bild som är min egen?)

Erik

Kommentarer:

1 Fia:

Det här inlägget gillade jag! Många intressanta tankar och imponerande med alla länkar:)

Jag är inte heller så intresserad av Twitter, tycker det blir så ointressanta texter, framkastade i största hast (stressrelaterat?), med ett ganska tunt innehåll.

Visst är det märkligt att Alex Schulman får bli någon slags frontfigur som uttalar sig generellt om alla bloggar i Sverige. Jag har svårt att tro att han har surfat runt och läst olika typer av bloggar för att kunna bilda sig en uppfattning om innehållet, det verkar han alldeles för självgod för. Jag misstänker att det finns en liten klubb för inbördes beundran där de har skrivit alla arroganta och elaka inlägg som har fått en stor publik och skapat feta rubriker i tidningarna. Det blir en konstlad verksamhet där kvällstidningar, skandalprogram på tv och vissa bloggar lever i symbios med varandra och hetsar varandra till ständigt större skandaler och fräckare formuleringar.

Om de nu vistas i den delen av bloggosfären tar de antagligen inte del av olika trevliga bloggar, där man med tiden känner sig lite bekant med innehavaren. Det är roligt och berikande att se bilder och läsa tankar från folk över hela landet, med olika bakgrund och i olika ålder. För min del får Schulman fortsätta tro att han är överjordiskt intressant, det finns så mycket annat som är intressantare att läsa.

Oj, vad lång kommentaren blev!

2 Pysen73:

Suck, så trött jag blir på sånt...

Visst finns det en hel uppsjö av bloggar som man inte finner ett dugg intressanta, men det problemet är väldigt enkelt att lösa: Sluta läsa och spendera din tid på bloggar du gillar (eller som i Alex fall, sluta läsa bloggar helt om man tycker att det är så vansinnigt tråkigt).

Jag har aldrig förstått meningen med att ondgöra sig över vad andra gör eller inte gör när det ändå inte drabbar någon annan... Gillar jag inte ditten eller datten så är det ju bara att låta bli, eller hur?

Jag trivs med att blogga och jag gör det för min egen skull. Självklart är det roligare om man får många kommentarer, men det är inte antalet läsare som är det viktiga.

3 ElStiffo:

Jag tycker att Shulmans artikel är sansad. Inget att yvas över direkt. Det skulle vara intressant med lite mer sifror och statistik kring bloggande öht.Och något slags bloggforum.Just för stunden tycker jag att de flesta bloggar vill för mycket och har för mycket av samma. Vill jag ha något samlat och koncentrerat så bjuder inte många bloggar på det. Om jag orkar ska jag komma med exempel på det. Fast bra saker på www är oftast på en mer genomarbetad nivå än vad de flesta bloggar är...

4 ElStiffo:

PS Bloggtidningen är ju vettig.

5 Chris:

Vansinnigt underhållande att läsa hur många som blir helt till sig över herr Schulmans artikel. Verkar mer och mer som om ingen egentligen har läst vad han skrev. Snubben ondgör sig inte över personers bloggande! Att han retas med modebloggar och att ingen ser detta med lite humor visar entydigt på bloggsfärens problematik. En höna av en fjäder så att säga.

Han pratar om det svenska bloggklimatet och hur media har lyft fram en mytisk bild av bloggosfären som inte är rättfärdig dess publicistiska utrymme.

Huruvida Alex twittrar eller bloggar själv har ingen som helst vikt. Det visar bara på att han inte kritiserar bloggande, det vore ju att skjuta sig själv i foten, inte sant?

Läs om...

6 Erik:

Tack för bra kommentarer. Både Fia och Pysen tycker jag är rätt ute, det finns bloggar man vill ta del av, annat som man struntar i. ElStiffo saknar mer siffror och statistik kring bloggandet. Jag håller med!

Det skulle vara väldigt intressant att få veta hur stora de olika bloggvärdarna är och hur många som är aktiva. Kan inte Statistiska Centralbyrån fixa fram dylika siffror!?

Kul med din kommentar Chris. Jag har kollat lite på din blogg och kommer att återkomma, kul med mycket musik (jag har ju en del själv).

Jag har läst om Schulmans artikel och inser att han inte direkt kastar skit på bloggarna. Men hans slutord "den svenska bloggosfären både är rakt igenom ointressant och fullständigt betydelselös" tycker jag far med osanning. Här skjuter han sig själv lite i foten ändå :-) Det är ju inte betydelselöst om många bloggar skriver och tycker lika om något ämne. Att sedan olika dagstidningar kanske ger för stor betydelse åt bloggvärlden, det är nog sant. Men det är också ett faktum att vissa debatter tar mer fart i bloggvärlden än i "vanliga gammelmedia". Om då tidningar hakar på och skriver mer i ämnet tycker jag bara är bra.

Så lite fel ute är jag i mitt skriveri, men jag tycker också att där finns några korn...



Måste passa på att peka på Marcus Birro skriveri om hur han blivit utsatt av påhopp på sin blogg/honom och hans familj.

Läs gärna en varm text som både hyllar de goda krafterna inom bloggvärlden och baksidan hur han fått ta skit och mått dåligt av det. http://www.newsmill.se/artikel/2009/07/08/marcus-birro-om-blogghatet



Birro nämner en numera nedlagd humorsajt han blev smutskastad i. (Kan Alex S. ha med detta att göra?)



Tror jag får återkomma med nya inlägg runt detta...

Kommentera här: