Ur led är klimatet.

Pär Holmgren, som sedan dryga året slutat på tv som meteorolog för att fara land och rike runt och föreläser om klimatfrågan, kom på besök till jobbet. Detta hände sig runt lucia, men först nu tar jag mig tid att skriva om det på bloggen. 

               
                Föredragshållare Pär Holmgren.
                
I samband med vårt julbord så fick vi också detta trevliga besök av en som verkligen kan frågorna kring vårt klimat. På arbetet försöker vi tänka ekologiskt och hushålla med miljön på många olika sätt. Finns en miljögrupp på arbetsplatsen som träffas och förbättrar vårt miljötänk. Så sker säkert på de flesta arbetsplatser idag. Det var också de som ordnat till föredraget med Pär. Klimatkonferensen nere i Köpenhamn var huvudnyhet i alla media, vi vet alla hur illa detta försök att hushålla med naturresurser och försöka dra ner på alla utsläpp gick. Det bidde inte ens en fingertutt! Men detta facit hade vi ännu inte när Pär Holmgren höll föredrag om vårt klimat och den globala uppvärmningen. Då hoppades han fortfarande att konferensen i Köpenhamn skulle kunna komma fram till något positivt. Inte tillräckligt för att få stopp på den negativa klimatutvecklingen, men en bra start. Nu blev det inte ens det!
Just nu, med riktig vinter utanför husknutarna, kan man kanske inbilla sig att detta med klimatuppvärmningen inte är ett problem. Men det är det och det kunde Pär visa för oss. Han var tydlig, han hade svar på många frågor.


Pär lustigt fångad på bild, ser lite ut som en pastor i någon frireligiös församling. ;-)

På sätt och vis handlar det om något liknande (som bildtexten ovan). Vi måste förändra vårt slit- och slängsamhälle, vi måste sluta förbruka de ändliga energikällor som vi idag slösar med, som oljan. Det är inte svårare än så. I dag är i stort hela vetenskapen överrens om att vi måste ändra vår livsstil, börja hushålla, minska utsläppen av koldioxid. Det finns mycket att göra. Pär är medveten om att man lätt kan ge upp, känna uppgivenhet och bara strunta i allt kring klimatfrågorna. Men han vill sprida information och öka medvetenheten. Det går att förändra vår värld till det bättre. Vi måste börja nu, det är nästan för sent, men vi kan klara av det. 

Det går att hjälpa till och försöka hushålla med den värld vi har, även på ett lokalt plan. Visst, för att hela Jorden ska må bättre måste de stora länderna, som USA och Kina ändra sina väl inkörda spår. Men det händer en del positiva saker på mer lokal nivå, även om medeltemperaturen fortfarande stiger uppåt. Pär menar att den linje som EU driver är bra, men inte ens med dessa satta miljömål vet vetenskapen hur det slutar, att det blir positivt för framtiden. Många tror att det går en gräns vid ungefär en tvågradig ökning av jordens medeltemperatur. Ökar temperaturen mer blir det en negativ spiral som inte går att bryta. Att begränsa denna värmeökning är viktigt, livsviktigt.

        

Det finns en klar risk att vi når brytpunkten, när det blir för varmt på jordens yta för att det ska gå att vända mot en kyligare, bättre planet där vi kan fortsätta leva generation efter generation. Redan smälter polarisarna i allt högre takt. Glasiärer håller på att försvinna på många platser. När de försvinner så försvinner också sötvattnet till en massa floder. Hur påverkas havsströmmarna om temperaturen stiger? Kraftiga tropiska stormar, utbredd torka som den nu femåriga torkan i delar av Australien (inget regn alls!) och vinterklimat i områden som snudd aldrig förut har sett snö eller upplevt kylan. Ur led är vädret kan man tycka! 

 

Intressant föredrag, ämnet är ju knappast obekant för någon, men det får en helt annan dignitet när man lyssnar på någon som har kunskap och insikt och en glöd att lyfta klimatproblemen till nya höjder. Det var en bra blandning av högt och lågt, dvs globalt och mer närmiljö. Det var bara synd att Pär inte fick mer tid. Men vi skulle vidare till vårt julbord på Söder... vilket var både gott och trevligt. Passade på att köpa en väderbok, alltid bra att veta vilket väder olika moln skvallrar om. Fina foton i boken.
Kolla gärna på Pär Holmgrens hemsida, där finns en del bra länkar.
Vill du veta lite mer om vårt väder, kolla SMHI.

Erik

Kommentarer:

1 El Stiffo:

Mycket intressant. Om klimatmötet kan ändå sägas att det positiva var att dessa människor träffades och försökte kommunicera. Vi är många som ska komma överens... Det blir nog inte så lätt...

2 Erik:

Du har så rätt ElStiffo. Det var jättebra att alla dessa människor träffades. Det knöts säkert många nya kontakter människor emellan. :-)

3 soffie:

men å va intressant,

God fortsättning

Kommentera här: