Härlig dokumentärfilm

Har sett "Naturens gång" ikväll på SVT2. En nästan två timmar lång dokumentär som var helt underbar. Som tur är finns denna fina dokumentärfilm på SVT Play för den som missat tv-sändningen. Ska ligga kvar där ända fram till 26 januari 2010.
Filmen var befriande fri från berättarröster, intervjuer, inte ens monologer från de medverkande. Kameran bara iakttar, följer med årstider och djur och människor gör bara vad de brukar göra. Medan jag såg filmen vaknade gamla minnen till liv, egna upplevelser vid olika bondgårdar, gamla sommarlovsminnen. Det fanns tid till egna tankar. Så ge filmen en chans, den är lång, nästan två timmar och den berättar i ett lugnt tempo. Men när man väl kommit in i historien så följer man bara med i berättelsen. Jag njöt oavbrutet (nåja, svt hade en nyhetssändning som bröt av filmen. Trist, ska SVT börja på samma sätt som Fyran?. Naturens gång, verkligheten istället för fjantiga "Bonde söker fru"!



Naturens gång

Ett år på gården Lisselbäcka, med Östra Grunubergs fäbodar, utanför Orsa i Norra Dalarna, där Karl Gustav Hedling sedan ett tjugotal år arbetat med att söka bevara och genetiskt säkerställa de gamla lantrasdjuren. En film utan monolog eller dialog av Nina Hedenius, som gjorde den publik- och kritikerrosade succén Gubben i stugan.
(Så står det på SVTs sida.)


hästar, kor, höns... många djur tillbringar
sommaren ute vid fäbodarna.

Bonden Hedling har en egen hemsida. Det går att bo på fäboden och uppleva miljön livs levande för den som är sugen. Kolla vidare själv.

Erik

Kommentarer:

1 Hasse A:

Morrn.



Nu förstår jag hur dom fick in fölet.......

En stor häst som trycker på....

Ha de bra.



Hasse A

2 Soffy:

Såg den, jättefin! Och så skönt utan berättarröst. Ska kika in på hemsidan. Hoppas du haft en fin helg!

Kommentera här: