Kulturskatt hotas!

Många av oss har säkert inte så långt till olika kulturmiljöer.
Ibland vårdas de noga och får leva vidare, till glädje för oss nu och även kommande generationer.
Det kan vara ett äldre hus, en genuin gammal fabrikslokal, en stengärdsgård eller en runsten.
Ibland väljer styrande politiker eller olika byggherrar med flera, att låta kulturskatter förfalla tills de inte längre går att rädda.
Ett cyniskt sätt att påskynda vad en del tror är utveckling. Själv är jag inte lika övertygad...

i min egen närmiljö pågår en sådan strid, det gäller Aspuddsbadet.

Här följer del av text från badhusföreningens hemsida:

Badhuset byggdes 1919 som ett "renlighetsbad" för arbetarbefolkningen i förstaden Aspudden.
Området som började byggas 1910 bestod av små lägenheter utan dusch/bad och familjerna var ofta barnrika.

Badhuset blev en viktig social träffpunkt för för många boende i Aspudden med omnejd och i författaren Kjell Johanssons bok Huset vid flon berättar han om ett besök i badhuset tillsammans med sin far.

Badhuset renoverades och en större bassäng byggdes till 1939.

Genom åren har bastun fyllts av svettiga kroppar med heta och engagerade diskussioner. Ämnena har skiftat men i herrbastun har förstås vinster hos AIK, Bajen och Djurgårn ofta utlöst starka känslor liksom olika politiska uppfattningar. Färgstarka personligheter som exempelvis Plåtis, Snickarn, Tummen och den fanatiske AIK-supportern Spångberg och deras historier lever kvar i minnet.

Kanske kan man tycka att detta lilla bad har tjänat ut sin roll, men det är inte riktigt sant.
  
entrén till Aspuddsbadet.
Gruppen småbarnsföräldrar har ökat i området och babysim i det varma vattnet är en uppskattad aktivitet.
Aspuddsbadet behöver rustas upp. Föreningen som driver badet har inte ekonomi för detta och istället för att besluta om att skjuta till pengar för renovering har politikerna i Stadsdelsnämnden valt att besluta om rivning.
När vi hälsar år 2009 välkommen med nyårsfyrverkerier så är det kanske också dags för något rivningsföretag att starta rivningen av badet. Vi får hoppas att det inte går så, en liten ljusning är att oppositionen (borgerligt styre i stadsdelsnämnden) börjat se badet som något värt att spara.
Läs gärna mer om badet på deras hemsida http://www.raddaaspuddsbadet.nu/
En protest i området är att hänga ut något rött och på så vis tala om att man vill att badet ska bevaras.

precis vid tunnelbaneuppgången, i själva centrumet i Aspudden finns röda vimplar.
Här och där hänger de från fönster också...
    

Erik

Kommentarer:

1 Ulla:

Visst är det sorgligt, när kulturskatter inte tas om hand utan tillåts förfalla. Vad bra att ni protesterar mor er badanläggnings nedläggning. Hoppas bara att det hjälper. Håller tummen!

2 Pialotta:

Tycker oxså det rivs och struntas i så många kulturella byggnader .. Att protestera hjälper sällan, men att visa vad man tycker är ändå bra:-)

Vi har en gammal folkpark några mil från där jag sätter ner mina fötter. jag har växt upp i den Köpingen och alla år i skolan där.. ett paradis på sommaren med massor av turister mm

Nu har de fått för sig att Parken ska rivas och höghus ska byggas där.. inte klokt. Så många minnen av massor av artister som uppträtt där genom åren och så mycket danskvällar jah tillbringat där. ungarna hade sin del där med lekplats, djur och olika tivoliaktiviteter.. allt förändras och vi får hänga med..

Ha de fint tjing

3 Erik:

Tack Ulla! Jag kommer att återkomma med rapporter hur det går...

Håller inte med Pialotta! Allt måste inte förändras och varför ska vi bara anpassa oss? Näää, protestera och protestera igen! Stoppa rivandet! Inte kommer turister till byn för att kika på en betonggrå Domusfyrkant, de söker upp de gamla trähusen och förundras över skönheten ;-) Varför ska vi inte kunna återvända till våra barndomsmiljöer och kunna känna igen oss, i alla fall till en del?

Förnyelse ja visst, men med förnuft!

(Var det inte så de sa när vi röstade kring kärnkraften? Kan återanvändas...)

Kommentera här: