Har naturen lärt sig av människans beteende.

 
Inte utan att jag tror naturen blivit stressad de senaste åren, påverkad av vårt mänskliga uppförande där mycket är stressframkallande.
Backa tiotalet år (eller mer) och våren kom så där skönt långsamt smygande. Började med lite takdropp från istapparna. Skapade små vårbäckar i skog och diken. Naturen började bli grön igen. På en del skuggiga ställen kunde vintern dröja sig kvar med snödrivor som krympte ihop ju mer värmegraderna steg på termometern och till slut sögs vattenresterna girigt upp av naturen. Detta gjorde att vårkänslan och sipporna kom fram och blommade under en längre tid. Allt skedde i ett lugnt tempo. Vårblommorna byts ut under den utdragna våren,precis som det bör vara.  Liljekonvaljerna brukade kunna plockas lagom till skolavslutningen.
 
 
Magnolian på gården blommar för fullt med sina stora fladdrande vita blomblad. Ett trevligt vårtecken.
 
 
Men jag tror kanske att den tiden är förbi. Nu väljer våren att storma fram upp genom landet, allt sker i ett nafs. Lömskt har den dolt sin attack i skydd av lågtryck och låga temperaturer. Ett gråmulet yttre har fått en del att börja misströsta. Men så plötsligt stiger temperaturen med många grader och redan nu, den 6 maj är det tjugo grader varmt högt upp i vårt avlånga land. Solen skiner från en ofta klar himmel. Maj har bara börjat och redan är det sommarvärme!
Stopp och belägg, hejda sig lite. Det brukar vara veckor mellan hägg och syren. I år tror jag de blommar ut snudd samtidigt.
 
Så passa på, skynda dig ut i naturen och njut av våren. Snart är den tiden förbi och vi stressar in i grillaftnar och rosévin och ljumma kvällar när goda vänner förlåter ett och annat snedsteg. Glöm inte att bedyra värden att det du just ätit, kanske kommet från grillen, var det godaste du någonsin smakat.
En och annan vit lögn kan behövas ibland.
 
 
Med tanke på den blommande magnolian kan det bli mitt bidrag till
 
 
Du hittar fler bidrag på samma ställe.
 
Erik

Kommentarer:

1 Violen på Brandholmen:

Visst går det plötsligt i en rasande fart! Nu måste jag ut och kolla om magnolian redan blommar här också!

2 Anni:

Men hallå där! Tillbaka från tystnaden, eller? Nu måste jag kolla om du skrivit mer som jag inte vetat om ...
Vad gäller vårens hastighet tror jag att det bara är inbillning - hela livet går väl fortare ju äldre man blir?

Kommentera här: