Bruksbeskrivning från Grundig

 
HM 5040 Turbo i sin Black Line. Varför inte elvisp, det duger väl?
 

Med viss förvåning läser jag rubriken "Vid en glans" som bruksbeskrivningen inleds med. Vad menar företaget!?
Lite senare i texten står följande: Genom använda slaggare, ni kan förbereda lättare smetblandning, ägg, osv textraden avslutas med - såser och pudding smet.

Lite förvånat letar jag efter en slaggare! Vad är nu en slaggare? Har jag fått med en slaggare i mixerförpackningen? Varför smet puddingen? Jag tror inte jag ska göra pudding, i alla fall inte med denna apparat! Rubriken vid en glans måste väl vara en korkad översättning från den engelska "at a glance". Men det ska väl inte vara mitt jobb att översätta och förstå era instruktioner som är så förvirrande?!

Visst, okej jag kan förstå att ni använder Google translate på tyska firman Grundig, ni behärskar säkert inte alla språk. Den här 140 sidor tjocka "manualen" beskriver på 22 olika språk hur denna elvisp fungerar, svenska är ett av dessa språk. Trevligt att ni verkar klara av engelska och tyska. Men snälla tillverkare, låt någon korrekturläsa texten och rätta till de konstiga felen, gärna någon som behärskar det svenska språket och kan rätta till fel som slaggare innan texten går till tryck och sprids över världen. Vad f-n är en slaggare!
Kan för mitt liv inte förstå vad de menar på flera ställen i texten.

Annat exempel där man inte blir klokare, det är faktiskt ett tips från tillverkaren:
För att undvika äggskal i maten som redan är i behållaren, placera dem i en separatbehållare först. Sedan tillför dem i mixaren.
Hm, vad för något?! Vad är det för dumt tips. Ska jag först plocka ur eventuella äggskal och sätta i en egen behållare för att sedan tillföra skalet ner i matbehållaren igen. Ja men varför pilla ut äggskalet från början om jag ändå ska blanda ner det i mixern sedan. Suck!

Ett viktigare parti av texten som får mig att börja fundera över om jag ens får använda hand mixer HM 5040 Turbo! Vad är det för monster till köksapparat jag köpt!?
För under säkerhet och installation går det att läsa i instruktionerna
Apparaten bör inte användas av följande personer, inklusive barn: dem med begränsade fysiska, känsla och mentala förmåga och också dem med begränsad erfarenhet och kunskap.
Vad säger texten? Jo har du inte vispat tidigare med en hand mixer så får du inte använda apparaten nu heller. Trist läge, undrar vilken apparat jag får och kan öva mig på innan jag kan börja använda HM 5040 Turbo? När har jag erhållit tillräcklig erfarenhet så jag får använda hand mixer HM 5040 Turbo. Jag kanske aldrig blir tillräckligt duktig, så apparaten får stanna kvar i förpackningen, kanske för evigt.
Som om inte det räcker så undrar jag vilken begränsad känsla gör mig oförmögen att kunna och ens få använda denna apparat, vad är det för känsla!? Eller menar Grundig att jag måste vara en känslokall människa för att kunna använda vispen.
Puh, vilket ansvar de belastar mig med. Har jag den rätta känslan?
 
Kanske dags att sluta lita på Google translate, bitvis gör de en klart dålig och felaktig översättning. Kanske kan vara en slags grund för Grundig men ingenting att ge kunderna, vi blir bara förvirrade.
Så skärp till er Grundig! Bättra er betydligt tack och gör manualer som vi kan använda!
 
 
Många skratt blev det under vår turvisa högläsning av manualen till HM 5040 Turbo. Det var svårt läsa högt när vi skrattade hejdlöst åt vissa ord och formuleringar. Klart högt underhållningsvärde.
 
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Freja:

Hahaha, och nu blev det ytterligare underhålls värde här, jag skrattade högt här i soffan, familjen tittar underligt på mig... Själv retade jag mig på instruktionen till hushållsassistenten idag när vi bakade. Där handlade det mer om hur företagen friskriver sig. Min assistent är stor, med rejäl skål, men enligt bruksanvisningen fick jag bara använda degar med max 100 g smör i eller 100 g mjöl... För den mängden deg skulle jag inte behöva en assistent... Jag körde med 600 gram smör, det funkade det med... Men hade maskinen pajat så var det ju mitt eget fel...

2 Hanna:

Slaggare? Är inte det en person som gillar att sova mycket? ;-)

De är bra knepiga de där instruktionerna. I slutändan är det ändå ganska lustigt att de har så många föreskrifter om hur kunden inte får göra osv, men de är inte seriösa nog att skriva det så kunden förstår.

3 BP:

Hahaha! Tyskar är GRUNDliga, det et väl alla;-)

Har bytt till Braun stavmixer - oooops, det är ju också ett tyskt märke. Men Nordica är inte tyskt, det är en matberedare - å konstigt nog har den hamnat i köksskåpet. Undrar varför;-)

PS. Din kommentar till mina aliens igår kunde inte ha varit mera sann. Det finns nämligen en skylt på en stolpe nästintill rastgården för hundar som varnar för råttgift. ASG när jag läste din kommentar. Snacka om sammanträffande;-) Å fortsättningen följde idag - för tårtan var borta. Inte ett spår av den. Kolla bloggen om du känner för det. DS.

Kommentera här: