Sötsaker

 
 
Svenska jordgubbar är väldigt söta.
 
 
 
Sinneskatten vill se sötsaker denna vecka och jag spinner loss på temat. Sött och sliskigt har alltid lockat mig, allt sedan min farmor under mina unga levnadsår före skolstarten ständigt lät mig smaka på många olika bakverk som hon kunde slänga ihop snabbt inför ett oväntat kafferep. Ganska ofta kunde jag mötas av några damer som satt runt bordet i matrummet med sina lillfingrar som spretade ut när de drack ur kaffekoppen och smakade från kakfaten. Hon var verkligen en mästare i köket och speciellt kring bakplåtarna! Farmor gjorde egna strutar, som påminde om havreflarn men större och lite mjuka, som hon rullade ihop till snygga strutar. Dessa strutar fyllde hon sedan med olika bär och vispgrädde. Detta gjorde hon alldeles innan de blev serverade, så strutarna hade kvar lite av spänsten och knäckigheten.
 
Nygräddade småkakor, uppskurna när de fortfarande är mjuka.
 
 
Eller så gjorde farmor blandade småkakor, minst sju sorter att doppa i kaffekoppen. Alltid fanns det något sött att smaka ur någon välfylld kakburk när jag var hos farmor. Ofta doftade det gott när man kom på besök från något som gräddades i ugnen eller svalnade på köksbordet.
När det var säsong kom det mycket frukt från farmor och farfars trädgård. Allt från krusbär- och svartvinbärsbuskar till mogna gula plommon och dessa söta jordgubbar. Plommonkompott har jag bara fått smaka hos min farmor, undrar om någon fortfarande gör kompotter?
 
 
Här skapas munkar ur degen.
 
 
Försökte och fick själv vara med och baka, speciellt vid småkaksbak kunde jag få vara med och baka jag också. Det var säkert inte svårt att se vilka kakor som jag varit med och gjort, men jag fick vara med.
 
Så att baka sötebröd har jag alltid gillat!
Lustigt nog verkar det som båda barnen gärna testar och bakar eget sötebröd.
 
 
Här fritteras degklumparna till trevlig form.
 
 
 
Här syns resultatet från min sons munkbak.
 
 
Så får vi inte glömma bort alla bullarna, speciellt alla semlor!
 
 
Trevligt att testa lite olika semlor från olika bagerier i staden.
 
 
Nu får det räcka med sötsaker denna fredag! Men kika gärna på fler söta bidrag.
 
 
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Anneli - A'la Foto:

WOW! Här var det minsann mycket sötsaker...och så härliga minnen! Så var det ju förr i tiden..småkakor skulle finnas hemma till gäster! Ang. plommonen vet jag inte riktgt vad kompott är men jag har försökt läst mig till det och det verkar vara sjukt mycket kryddor i och att de inte ska kokas! Mamma och jag plockar plommon varje år och kokar in i sockerlag. Så otroligt gott!! :) Det är ju något liknande kompott i alla fall!

Och så svenska jordgubbara...det är riktigt gott!! Längtar efter att köpa första litern och äta upp! :)

2 Violen på Brandholmen:

Av alla dina godsaker väljer jag jordgubbarna! Har aldrig varit förtjust i att äta småkakor men de doftar väldigt gott! En och annan semla slinker förstås ner när det är säsong för dem! Bortsett från att jag inte gillar kakor har du en fin och läcker bildserie!

Svar: det är morot som är så vackert utskuren på min bild. Sådana små konstverk ser man ofta i Sydostasien.

3 Marja:

Oj, oj, så mycket sött och gott du bjuder på. Jag har själv ätit svenska jordgubbar i dag. De var söta och goda, jag åt dem helt naturella.
Plommonkompott gör jag varje jul, men då av torkade katrinplommon. Det är en finsk tradition.

4 Anni:

Jordgubbar är bara så underbart goda! Semlor kan jag faktiskt vara utan ... ja, den ätbara varianten då ;-)

Kompott gör jag inte på mina plommon, men kryddstark chutney kokas och en del läggs in i portvin. Det blir mumma det, i vintermörkret.

5 Ulla Laiho:

Min farmor, mormor och mor var alla duktiga på att baka och tyckte dessutom det var roligt. Jag saknar helt de generna, dessvärre. Och köpebröd är ju inte detsamma.

Men jordgubbar äter jag gärna och helst svenska, för de är så söta.

Svar: En del köpebröd tycker jag kan vara bättre än det som jag kan baka ihop.Fast det finns annat som vinner, med hästlängder när det gäller hembakat!
Erik Kling

6 Freja:

Åhh, hembakt, så smaskigt. Här var det min mamma som brukade förse oss med kakor till födelsedagar och annat firande. Barnen ringde och beställde och hon levererade. Sen hon dog för ett år sedan har jag, min man och barnen så smått börjat ta över hennes recept och baka, som ett sätt att bevara hennes minne!

Svar: Det är fint när recept kan gå vidare i arv mellan generationerna. Så bra att ni fann recepten, onekligen ett gott minne.
Erik Kling

7 BP:

Bilderna är helt suveräna - du blir bara bättre och bättre på det måste jag säga.
Men innehållet är då absolut ingenting för mig als;-)

8 Laila:

Jordgubbar, solvarma och söta. Så mumsigt. Å det där med kakor... Min mamma var en jäkel på det med. *slickar mig runt munnen*

Kommentera här: