Nya bostäder


... har vuxit upp där det förut fanns olika industrier och kontor.
Det här växer i min... förort väljer jag till Tisdagstema. Samtidigt kan man lätt bli vimmelkantig av alla förändringar som sker i förorten Aspudden/Örnsberg.
Vimmelkantig är temat Birgitta ger oss denna onsdag. Främst är det många nya bostadshus som byggs och så alla nya förskolor som poppar upp som vårlökar i våra parker för att försöka tillfredställa alla småbarnsföräldrar som flyttar in i de nybyggda husen. Inte utan att man blir lite vimmelkantig av alla förändringar.
 
 
Nya fräscha lägenheter där de som bor högre upp i huset ser ut över Mälarens vatten från sin balkong.


Ett nytaget fotografi på den senast byggda delen av ett större bostadsområde i Örnsberg. Det är i princip halva industriområdet som har rivits längs norra sidan av Jakobsdalsvägen och i etapper har det byggts nya bostäder hela vägen ner mot Hägerstenshamnen.
 
 
      
De gamla industrierna och första "nybygget" som blev färdigt under 2008 (klicka bilderna större!).
 
 
Nu kan du (här under) få följa med på en slags tidsresa bakåt i tiden med några foton som jag tagit på ungefär samma plats under flera år, häng med!
Medveten om att dessa bilder troligen är roligast för de som bor eller har bott i förorten Örnsberg, del av Aspudden. Men kanske kan en del bilder även ge andra besökare något?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kanske vill du se bilder från annat äldre inlägg? Bara att klicka och kolla här!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det var ungefär då, hösten 2009, som allt byggande fortsatte på de gamla industritomterna längs Jakobsdalsvägen efter de första bostadsrätterna blivit färdiga och byggbolaget också lyckades sälja lägenheterna i kvarteret (det gapade länge väldigt tomt i många fönster i huset). När försäljningen gick trögt klev Stockholmshem även in och köpte några projekterade bostadshus i kvarteren ner mot Hägerstenshamnen. Men mycket är bostadsrätter även bland dessa nybyggen.
 
 
 
Så här såg samma kurva ut 1998 när Per Skoglund var där och fotograferade.
Jämför med första fotot, visst har de nya bostäderna ändrat kvarteret totalt.
 
Så kanske inte så konstigt om man kan känna sig vimmelkantig.
Detta blir i alla fall min tolkning på "vimmelkantig"!
 
 
 
Avslutar med lite historiska bilder från Örnsberg.
 
 
Vid invigningen av Örnsbergs tunnelbanestation 1964, då körde svensken fortfarande på vänster sida.
 
 
       
 
Örnsbergs tunnelbanestation invigdes april 1964. Då var Örnsberg slutstation för linje 13 (foton från Stockholmskällan). I omgångar har linje 13 (Röda linjen) blivit längre och längre och fått nya slutstationer.
 
 
 
När bygget kring tunnelbanan påverkade hur spårvagnarna gick mellan Örnsberg och Axelsberg togs detta gamla färgfoto av Håkan Trapp redan 1962.
 
 
Ett äldre flygfoto, troligen från 50-talet, över delar av Aspudden/Örnsberg.
 
Lite av Örnsbergs industriområde syns i nederkanten på flygfotot.
 

 
Avslutar med ett foto från Hägerstenshamnen från 1930. Då fanns nedanför Örnberget det gamla färgeriet och som granne tegelbruket som eldhärgades svårt sommaren 1920 och även Hägerstens såg som fick sitt timmer transporterat till Hägerstenshamnen på Mälarens vatten. Numera är Hägerstenshamnen enbart för fritidsbåtar, en av många båtklubbar längs Mälarens stränder.
 
Kanske kan du ana att jag är medlem i den lokala Hägerstens hembygdsförening, här en länksida.
 
 
Utöver som mitt bidrag till onsdagstema så är det här också mitt bidrag till "det här växer i min...
Man kan uttrycka sig så att inlägget har svällt och blivit större sent under tisdag kväll och sedan även nu under del av onsdagen. :-)
 
 
Uppdatering!
Ha ha, nu har jag kikat runt bland andra bidrag/tolkningar och då känner jag mig rätt kantig, långt ifrån vimmelkantig.
På gränsen till tråkig, knappast något som ger mig yrsel. Nåja, de här bostadshusen växer helt klart upp i min förort i alla fall. Sedan må det vara tråkigt, det struntar jag i.
Det här tycker jag är kul och rätt intressant också. ;-)
 
 
• Kategori: onsdagstema, tisdagstema foto; • Taggar: Hägerstenshamnen, Hägerstensvägen, Junkergatan, bostadshus, industritomter, nybyggen, onsdagstema, Örnsberg, Örnsbergs industriområde; • Kommentarer (12)
Erik

Kommentarer:

1 Anneli - A'la Foto:

Det var en intressant tolkning med många dokumentära bilder till! Fint!

2 Violen på Brandholmen:

Vilken tidsresa, blir nästan vimmelkantig bara av den! Du måste ha ett enormt arkiv att ösa ur när du kan rada upp så här många spännande bilder en onsdagseftermiddag!

3 Eva Trillian:

Det var en tidsresa som heter duga - den blev jag nog lite vimmelkantig av ;)

4 Arja:

Halloj!
Ser att du gillar att fota :) kul läsning.
Tycker dock att den förändringen blev riktigt
fint.
ps. Första gången jag är med och riktigt kul med
hur alla tolkar dagens TEMA :)

Svar: Jag har inget mot dessa nya bostadshus. Ja, annat än höjden som sticker ut på vissa hus som är åtta våningar mot mycket i Örnsberg som bara är tre våningar. Men om högre hus kan sänka månadskostnader eller hyrorna så kan de gärna bygga högre. Tyvärr bygger de bort många parkeringar. Så boendeparkering är knepigt längs förortens trånga gator, där skulle de behöva tänka annorlunda, stadsplanerarna. Kul att du gått med i temat. :-)
Erik Kling

5 Freja:

Absolut inte tråkigt, jag gillar att se hur orter och städer inte är statiska utan dynamiska. Jag jobbade förr en hel del i Stadshagen på Kungsholmen, och där var det som att komma till ett nytt område nästan varje gång, för plötsligt stod det nya hus lite här och där!

6 Anne-Marii:

Mange flotte bilde, men eg miste litt tråden..., men nle ikkje svimmel ;)
Takk for kommentar hos meg. Hans-Petter og mange andre barn har brukt denne slynga og har full kontroll.
Men farmor blir redd og svimmel av å sjå på.
Fin onsdagskveld frå Anne-Mari

7 BP:

Alltså om du vill veta vad jag tycker - å det vill du ju;-) så kollar jag hellre in de gamla bilderna.
Jag menar jag har absolut ingenting emot nybyggen - bostäder behövs ju, å då menar jag inte nödvändigtvis bostadsrätter. Men måste man bygga tråkiga skokartonger med minibalkonger precis överallt så att man kan kolla in grannens mat på balkongen.
Alla våra Stockholmsförorter ser likadana ut. Skittråkigt. Vi borde skicka stadsplanerarna till Danmark, Spanien eller Tel Aviv tycker jag...

Var du på Blogg 100 minglet?

Svar: Tyvärr hade jag andra åtaganden på eftermiddagen igår som drog ut på tiden och att komma för sent, först mellan sex-sju kändes fel, så tyvärr blev det inget besök.
Erik Kling

8 Anneli - A'la Foto:

Vilken intressant tanke! Jag förstår precis vad du menar och det händer att jag gör men det är svårare att få till och ännu svårare att få personerna på bild att vilija ha sedan. De vill gärna ha rena bilder! Men du, du får inte säga att sådär om insidan! ;O) Även en bild utan accessessoarer ska förmedla insidan och jag tycker nog att de gör det! Men självklart blir det mer till beskådaren att tolka in själv! Med accessoarer är det mycket enklare att styra den som ser bilden åt vilket håll den ska tänka. Men samtidigt är det svårt att få till en bild med de rätta accessoarerna/rekvisitan så det blir naturligt och förmedlar rätt känsla! Har gjort några såna fotograferingar i vår faktiskt så kanske det kommer en och annan sån bild också!
Och för att avsluta min långa kommentar så ja, katter är ett favoritmotiv och jag önskar jag hade många fler katter att kunna fotografera! Jag älskar katter och de är så fascinerande! Tack snälla för dina tankar om min bild och kring mitt fotograferande! :O)

Svar: Så bra, kul att du tycker det och utvecklar rekvisita-idéerna. Du har helt rätt att man på så sätt kan styra betraktaren av bilden. Du har ju helt rätt i att beställaren bitvis styr utförandet, hur bilden blir. Hur gör du med bilder som beställaren ratat, kasserar du dem för all framtid? Du har väl rätten till alla bilder du tagit, att det fungerar som ute på stan på gatan att du äger rätten till de bilder du tar.
isst har du rätt i att alla bilder speglar något av insidan, men jag menade så klart förstärka något från personligheten. Ska bli spännande att se hur du använt dig av rekvisita.
Tror att man nog lär sig mycket av att se hur proffs tar sina foton, så visa gärna någon modell och hur du jobbar. Vore mycket intressant att få se.
Erik Kling

9 Hanna:

Oj, det var många bilder, intressanta dock. Tänk vad det utvecklas och ändras hela tiden i våra städer, på gott och ont. Gillar de rena linjerna i de nya husen som byggts som man ser i dina första bilder, samtidigt vet jag att endast de med en fet plånbok kommer att ha råd att bo där. Det är inte hållbart i längden, speciellt inte i storstadsregioner där det råder stor brist på bostäder. Hur ska en 20-åring har råd att flytta hemifrån när det bara byggs bostadsrätter för flera miljoner i insats eller hyresrätter där 80 procent av lönen går till hyran. Ska bli intressant och skrämmande att följa utvecklingen...

Svar: Helt klart har du en poäng i din undran. Alla kan ju inte födas med stålar i fickorna som "pojken med guldbyxorna" eller vad den hette. Han fiskade väl bara upp tior (gamla sedelsorten). Snacka han skulle få fiska upp sedlar bara för att betala en månadshyra. Han skulle snabbt få förslitningsskador! ;-)
Erik Kling

10 Maskeradgalningen:

Oj, väldokumenterat var ordet.
Imponerande!

11 Anemonen:

Det här var trevligt att läsa. Ja nya bostäder är ett måste då bostadsbristen är stor i landet igen. Senast var på 60 talet. Många är de som vill bo i huvudstaden och det är lite trist för där är det väl redan trångt. Ute i landet är det glesare men här är det inte lika poppis att bo. Hyran i de nya kan jag tänka mig är skyhög och hur i all sin dar har folk råd? Till och med här ute i de småländska skogaran är hyran hög i nyproducerat. Ja så hög att många väljer att satsa på eget hus. Ha en fin dag och tack för ett fintfint inlägg som jag gillade skarpt.

Svar: Tack för din trevliga kommentar. Trist att nyproducerat ska bli så dyrt, kan man inte bygga billigare?
Erik Kling

12 Klimakteriehäxan:

Jättebra illustration till växande - ett helt bildreportage!
Undrar om du tänker skylta i dag söndag? Jag gör det, men i Pumitas frånvaro verkar det inte vara nån fart på skyltsöndagarna.

Kommentera här: