Citronsurt

 
 
 
 
 
Skärpan må saknas lite i fotot, men den citronsura smaken är skarp och klart tydlig, helt ljuvlig och bara så där skönt total.
Citron tycker jag mycket om i alla dess former och det går att göra flera olika läskande goda sommardrinkar med denna typiska italienska likörsort som viktig beståndsdel i dem alla!
 
En god drink heter Amalfitini (snudd tungvrickning när namnet uttalas) och görs på limoncello, vodka, persikosprit, transbärsjuice och Cointreau. Två barer i samma stad i södra Italien gjorde var sin Amalfitini-drink åt mig, som lustigt nog smakade väldigt olika. Goda var de bägge två, men jag förstod inte vad som fick dem att smaka så pass olika. Vid nästa barbesök blev det någon annan drink utöver espressokaffet så jag kom aldrig till klarhet vad som orsakade så pass olika smak på samma drink. Ett semestermysterium. ;-) 
 
Nästan som en liten efterrätt är denna drinkvariant, enkel att snickra ihop. Bra att ta till efter en varm sommardag (som nu).
 
Minst två persikohalvor (fungerar bra med konserverade persikohalvor, då gärna lite av spadet också) uppskurna i mindre bitar hamnar ner i en tillbringare med krossad is i botten på en tillbringare.
På detta häller du Jokks tranbärsjuice, lämna plats i tillbringaren för ungefär en deciliter limoncello och så slutligen några droppar campari. Om man vill öka alkoholhalten häll på lite ren vodka också. Rör om och låt stå en stund så persikobitarna suger i sig lite gött, serveras kyld.
 
Fast då måste man ju tåla lite surt. ;-)
 
 
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Violen på Brandholmen:

Citron är gott, säkert också i dina drinkar! Är dålig på drinkar men har inget emot att testa! Limoncello är inte dumt, den gillar jag.
Ha det bra i värmen!

2 Cecilia Artista:

Ja skärpan kanske inte är den bästa men du har lyckats locka fram smaklökarna ordentligt! Skickligt!
Jag gillar också Lemoncillo och har flera gånger funderat på att göra min egen. Kanske i höst!! Den får dock inte bli för söt.

Amalfitini har jag aldrig smakat men det är klart, varför inte försöka med det med!

Citroner kan man verkligen använda till mycket och jag använder dem varje dag.

3 Freja:

Lite syra i maten/efterrätten gillar jag, men alkoholen avstår jag. det får bli färsk citron eller lime istället för mig!

4 paula i pörtet:

Hej, den sura smaken av citron gillar jag, men min mage tycker dessvärre inte alls om det sura...drack förut alltid vatten med citron i, o hade ständigt magkatarr. min doktor tyckte jag var dum som inte begrep sammanhanget...

5 Mormor:

Det er nydelig med sitrondrinker i varmen. Stort sett går det i ikkealkoholholdige. Men ikke alltid :)
Kulturmelken kommer naturligvis med Henrik Ibsen :)
HA en flott dag :)

6 Klimakteriehäxan:

Ja vem älskar inte limoncello?!?! En absolut favorit! Jag rör mig i grannskapet i mitt sura bidrag!

7 Mia Ahlstrand:

Limoncello är riktigt gott men jag dricker det hellre som det är än i drink. Jag funderade och funderade för att kunna vara med i detta tema men har liksom inte upplevt något surt alls under vår fantastiska långsemester :) Förutom nu på slutet när vi är lite sjuka. Fina bilder från Gotland!

Kommentera här: