Nybygget vid Vasagatan.

 
Delar av Klara kyrka syns bra från Vasagatan, men snart lär nybygget börja skymma utsikten.


Det pågår flera olika större byggen i Stockholmstrakten. Det sker också en ständig inflyttning till storstaden så nya bostäder behövs det verkligen. Många byggen sker utan större skriverier eller protester, men det finns också en del som onekligen upprör många stockholmare, som det nya Slussenbygget (finns anledning att återkomma till Slussen då och då). Här har du ett av mina inlägg som berör Slussen (nu är det bestämt att Katarinahissen ska renoveras och åter bli en fungerande hiss!).
Verkligen mitt i centrum av stan, där många jobbpendlare passerar dagligen, byggs det ett nytt och rätt högt hus. Detta nya hus byggs precis där hotell Continental tidigare låg. Även detta nya hus kommer att innehålla ett hotell. Bygget ska gå i ett snabbt tempo. Faktiskt redan i december ska det nya huset med blivande entré-nergång till nya tågstationen stå färdigt! Hela 17 våningar högt (sett från Vasagatan), fyra huskroppar i olika höjd inom samma kvarter. Detta nya husbygge skriver DN om idag, se här (även några bilder i artikeln)!
 
 
Foto taget mot gatuhörnet Klara vattugränd och Klara västra kyrkogata. Flera våningar döljer sig under "golvet".

De danska arkitekterna som ritat det nya huset vill gärna ge något tillbaka till stockholmaren, påstår de. Så det kommer att bli en takterass med utsikt mot Stadshuset och Riddarfjärden på elfte våningen. En takterass tillgänglig och offentlig för alla som vill ta en titt. Trevligt med takterasser och elva våningar upp kanske räcker, men varför takterass på den lägsta av de fyra huskropparna?! Det vore ju klart bättre utsikt högre upp i huset. Så en terass från det näst högsta huset skulle säkert ge en betydligt bättre utsikt, då kanske man kunde se förbi Sergels torg ner mot Kungsträdgården också. Fast högt upp i nybygget ska det erbjudas exclusiva lägenheter till de som kan betala, privat och flott. Så några lägenheter får väl dela på den högt placerade takterassen. Det perfekta stället att ha en efterfest på (kanske inget säljargument, fast lockande utsikt lär det ju bli).
 
Men det som imponerar på mig är att de ska vara klara med hela yttre husbygget till december i år, då ska de kunna fira taklagsfest! Tänk att hela huset ska stå klart före jul när de nu i mars håller på med husgrunden. Ibland kan det tydligen gå väldigt fort när nya hus byggs. Sedan återstår så klart mycket arbete på insidan, men Stockholm får en ny siluett lagom till nyår. :-)
 
 
Fortfarande återstår det många våningar att bygga! Bakom blå planket går Klarabergsgatan.
 
Byggarbetsplatser kan se rätt röriga ut för en lekman som bara passerar förbi.
Rörig var även tisdagstemat förra veckan, så detta skulle kunna bli ett nytt bidrag. Ännu inget nytt tisdagstema den 1 april, kanske en luring?
 
Men mitt bidrag nr 32 av 100 i utmaningen #blogg100.
 
 
 
Erik

Kommentera här: