Draken

 
Dags för ett fönster igen! Susanne vill ju se ett "filmatiserat fönster" denna vecka. Inte helt enkelt att lösa den uppgiften. Så bland arkivbilderna finner jag ett foto som kan fungera till temat, på den gamla skylten till biografen Draken som låg vid Fridhemsplan när SF fortfarande visade film i lokalen. Själva biografentrén fick jag inte med på fotot.
 
 
 

Väljer en äldre biografskylt som kan passa som mitt bidrag även till "Skyltsöndag". Biografen har varit stängd i många år nu, men den vackra neonskylten har fått sitta kvar. Nyligen kunde du se biografen i dokumentärfilmen om Jan Stenbeck som SVT visat (Här kan du läsa mer och titta på dokumentären!). Den biografen spelar en småkul roll i Stenbeck-historien eftersom filmen som då visades på filmduken var "Staying Alive" med John Travolta i huvudrollen. Så Stenbeck behöll skylten med lite små ändringar, det är i slutet av första delen som bolagsstämman som hölls i biografen är med i dokumentären, kan ses här på SVT Play ett tag till.


Fler bidrag till idén om "Skyltsöndag" finns här hos Pumita!
 
Biografen Drakens vackra neonskylt blir mitt fönsterval.
 
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Mia:

Kan bara hålla med, skylten är verkligen vacker :-)

2 Stare Ström:

Det var en stilig skylt du har hittat!

3 larans:

Fantastisk skylt, den har jag aldrig lagt märke till. Men nästa gång i Stockholm får jag kolla den live, om den still is staying alive. Fint bidrag till veckans tema!

4 Hanna:

Wow, den skylten har jag missat totalt. Så vacker och så speciell, måste vara snygg när den lyser. Det är kul att de sparar de gamla skyltarna även om platser bommar igen, det är en del av vårt kulturella arv tycker jag.

5 Susanne:

Tycker mig minnas att jag varit på den biografen någon gång då jag bodde i Botkyrka, men är inte säker. Fanns den åren 1983-1987?

Svar: Biografen levde in på 90-talet. En del konserter hölls i lokalen också!Skylten har även renoverats. :-)
Erik

6 Ninnie:

Det här är ju ett bra och mycket passande bidrag till Veckans Fönster. Drak-skylten är verkligen fin, hoppas den får sitta kvar där på taket i fortsättningen med!
Tack för kommentarer hos mej.
Ja, besöket på Sicilien förra sommaren var en upplevelse, gillade verkligen den biten jag såg av ön och hoppas komma dit igen någon gång. Ön är ju stor, och där finns väldigt mycket att se!

7 Carl-Axel:

Jag såg dokumetären och ryktet om Stenbecks fall motbevisade han med auktoritär humor. Det är inte alltid lätt att ta livet av alla gamla drakar, som tur är. Den so ser hittar!:)

8 Anita - Malta:

Den gamla biografen vid Fridhemsplan minns jag mycket väl. Vad kul att de behållt neonskylten! Veckans fönster tema var för klurigt för mig men du löste det perfekt. Dessutom passar det ju till Pumitas Skyltsöndag. Fyndigt! Provade själv idag för första gången att vara med hos Pumita men blev inte riktigt klok på länkning, eventuella regler, teman och annat. Men skoj var det iallfall och det är ju huvudsaken ;-) Önskar dig en trevlig vecka !

9 Anita - Malta:

..glömde att nämna att jag med stor behållning följde den korta serien om Jan Stenbäck som du nämner här. En helt fantastisk människa med stor värme, humor och auktoritet. En gripande dokumentär som jag tycker att det är bra att du nämner och länkar till. Kan tro att många har en helt annorlunda och felaktig uppfattning om den mannen. Bye bye igen då ;-)

10 Pumita:

Kul att du visar denna fantastiska skylt! Jag jobbade där i krokarna för ett antal år sedan och fick då beundra den live när jag swischade förbi med bussen. :)

11 Jah Hollis:

Bra val till temat tycker jag. Snyggt biografskylt dessutom.

12 Anna :

Tänk vad speciellt det var att få gå på bio förr..ja på hedenhöstiden när jag var en tvärhand hög var det rent av märkvärdigt o kolossalt lyxigt att gå på bio. Tjusig bild med intressanta ord..

13 llhertz:

Så läcker den är den gamla SF Draken! Kul att du påminner om den. Går förbi stället ibland när jag är i Stockholm, ibland i samband med ett besök på krogen Löwenbräu. Har förstått av min specielle stockholmare att biografen var en klassiker som åtminstone han gärna besökte.

Kommentera här: