Bakåt


Visst finns det ibland anledning att vända sig om och titta bakåt. Det kan ske på olika sätt, av helt olika anledningar. Sinneskatten har valt bakåt som tema denna fredag. Det blev plötsligt en massa liv bakom mig i gången mellan tunnelbanan och Centralstationen. Jag vände mig om men såg inget som förklarade de höjda rösterna och livet där bakom mig. Men jag tog ett foto vid tillfället (hur som helst), kanske finns "bullret" bakom någon pelare.
 
 
Syns inget i bild som förklarar de höjda rösterna från passagen under Centralstationen.
 
 
Att det är extra trångt i gångtunneln mot tunnelbanan beror på det stora bygget av de nya tågspåren under hela innerstan, det som fått namnet Citybanan. Självklart byggs även Centralstationen om en massa, det märks ofta nya förändringar när man passerar stationen. Otroligt att de kan bygga allt det nya och ändå låta alla passagerare fortsätta använda Centralstation. Det är många resenärer som passerar stationen varje dag. På en del ställen blir det trängre gångar och ibland får man använda helt nya trappor för att ta sig upp en våning när andra invanda vägar är avstängda helt. Djupt under marken byggs två helt nya pendeltågsspår genom Stockholm, nya Citybanan. Centralstation får en ny stationsdel under jord och en annan helt ny pendeltågsstation, också den under jord, byggs nära Odenplan.
 
Du kan gärna kolla mer på Trafikverkets hemsida här!
 
 
 
Noterar att det är väldigt dåligt med bänkar inne i stora hallen på Centralen.
 
 
Finns en del bänkar i norra delen av stationen, men de centralt placerade är bortplockade. Kanske beror denna bänkbrist också på det stora bygget med Citybanan? Kan inte vara så kul att vänta på försenade tåg när det är dåligt med bänkar. Vi får hoppas att SJ inte får så mycket tågförseningar under resten av denna vinter. Men kanske kommer bänkarna tillbaka snart.
 
Detta andra foto här ovan är taget mot norr inne i Stockholms Centralstation. Vi tar ett foto till och gör det till en slags "fototriss" även om det är ett helt annat tema... ;-)
 
 
Ungefär samma plats på detta foto som det första, men här är fotot taget ovan jord utanför Centralstation.
 
 
Lite spår av bygget av Citybanan precis utanför Centralstationen på Centralplan. Tänkte först använda bilderna till annat tema, men så det blev nu inte (jag hoppar över några fototeman denna vecka). På detta tredje foto har jag vänt kameran söderut mot Gamla stan och Riddarholmen, närmast bakom det orangemålade byggplanket finns Vasagatan (och man skymtar även Tegelbacken).
 
Bakåt kan tolkas på olika sätt, detta blir min variant. Jag kan knappast beskyllas för någon djupare filosofisk tolkning, inte denna gång heller. ;-)
 
 
 

Hoppas du får en skön helg! :-)
 


Erik

Kommentarer:

1 Rantamor:

Hejasn svejsan och en trevlig fortsättning på det nya året, ett tag sedan jag var med i något fototema, är nog lite årstidsbunden, och nu är det lixom inte riktigt min årstid, vare sig för kroppen, ryggen eller fotandet...
men jag tinar väl upp så småningom.

Roligt att se dina foton från storstan ävenom jag inte alls kan orjentera mig det allra minsta när jag är så dålig på att hitta i Stockholm.
Beundrar er som hittar både ovan å under jorden...
om vi hamnar under jorden här i Nordmaling är vi galet illa ute... hahahahaha...


Tjingeling och ha en finfin helg...
förresten fick en fotostudio av Rantafar en leksak som jag kan rekommendera väldans kul faktiskt och jag tränar å tränar....

Kram Rantamor.

2 Hanna:

Bara älskar bild nummer 2 från centralstation. Den är så vacker med sitt rundade tak och detaljer. Tråkigt att det är brist på sittplatser, sånt är alltid viktigt på sådana här ställen, speciellt när man nästan alltid får vänta på sitt tåg på grund av förseningar osv. Verkar hända en hel del i krokarna, ska bli spännande att se hur det utvecklar sig med citybanan osv. Fina bilder.

3 Violen på Brandholmen:

Kul att du visat en triss och har så mycket beskrivande text till! Fina bilder från en miljö som är ganska främmande för mig!

4 Jah Hollis:

Ja, sådana stora ombyggnader prövar redan hårt prövade kollektivtrafikanter. Vi får hoppas det det kommer att innebära förbättringar i framtiden. Visst kan man väl säga att det är något av framtiden du fångat på bild, men ändå inte. Fast bra nära kanske. :-)

5 Stare Ström:

Hoppas det blir bra när det blir färdigt så det var värt alla obekvämligheter!

6 Anni:

En välkänd miljö där jag ränner alltsom oftast. Lider av att det fina rutiga golvet du förevigat på första bilden rivs upp och ersätts av halt och anonymt beige ... varför, varför, varför ...

7 llhertz:

Sakta men säkert avancerar den ombyggnaden med betoning på sakta. Tycks se lika ut som i början av december när jag landade där senast. Men jag gillar centralen och dina bilder.
Svar: Nej det är ingen park i bilderna utan en naturlig bäckravin där man kan hitta små överraskningar.

8 Anita - Malta:

Oj, här var det intressant må jag säga. Det var inte länge sen jag var i Stockholm men undvek då både tunnelbana och Centralstation. Dina två översta bilder väcker många minnen. Idag är det länge sen jag gick under jord ;-) Skulle nog gå vilse där nu så som de verkar bygga och förändra. Förhoppningsvis till det bättre. Sista bilden var överraskande. De har iallafall satt lite glad färg på den trånga passagen :-) Filosofiskt eller inte. Ett trevligt inlägg blev det och tolkniningen är ju fri. Själv blickar både bakåt och framåt här ;-)

9 Marit Johansson:

Oj vad ni håller på och bygger om där nere i stockholm :)

10 BP:

Bra att du uppdaterar mig om vad som händer i och omkring Centralen. Ska dit nästa helg å då är det ju bra att veta vart man INTE ska ta vägen;-)

PS. Ska alltså ta bilen till långtidsparkeringen i Danderyd. Ta t-banan till Centralen och byta till Pendeltåg till Älvsjö och MC-mässan. Jag och maken alltså ifall att du undrar;- DS.

11 Annelie-Singapore:

Sista bilden ser ut som när jag var där i somras, men då var det inte snö. Verkar inte ha kommit mycket längre.
Gillar den sista bilden, är nog för att det är lite mera färg som lyser upp nu när det är så grått eller vitt i Sverige.
Trevlig helg!

12 carina:

När jag i min ungdom bode i sthlm, så åkte jag ofta hem till Närke på helgerna. En ggr när jag skulle möta en kompis stod jag vid "hålet" på centralen och väntade. Jag läste aftonbladet o under tiden. Då kommer det en man fram till mig och frågade hur mycket jag skulle ha..... va sa jag , tidningen ska jag ha själv?? så kan det gå när en lantis kommer till storstan. Ps. både första och sista ggr jag fått något erbjudande..ler

Kommentera här: