Olikheter.


Bjuder på lite olikheter bland bostadshusen längs Hornsgatan. Hornsgatan förändras lite, bit för bit längs gatan, kommunen planterar nya träd, de kallar det miljöupprustning. Det gör att Hornsgatans utseende förändras. Ett arbete som fortsätter ett bra tag till. Kanske blir gatan lite tystare också, men det låter jag vara osagt, svårt att bedöma. Träden är onekligen något som kanske på sikt kan få bort lite av alla skadliga partiklar som finns i luften längs den hårt trafikerade Hornsgatan. Plantera träd är ju aldrig fel, som jag ser på saken. Träd kan vi behöva fler av i vår stad.
Här finns mer information om Hornsgatan för den som vill läsa lite om just den gatan.
 
Det är Birgitta som håller i Onsdagstema som vill se tolkningar på temat olikheter.
 
 
Visst finns det olikheter längs den långa Hornsgatan. Fotot taget västerut ner mot Hornstull.
 
En liten promenad österut mot Zinkensdamm. Om jag skulle gå vidare på Hornsgatan så passerar jag Mariatorget efter flera kvarter (på höger sida) och sedan kommer jag till slut fram till Slussen där gatan börjar. Hornsgatan är en av de längre gatorna på Södermalm.
 
 
Hornsgatan nära sin högsta punkt.
 
 
Olikheter i bostadshusen längs Hornsgatan, fotot tog jag österut nära Zinkensdamm och Ringvägen.
 
Stadsgator kan se så olika ut. Det beror bland annat på gatans bredd och även hur breda trottoarerna är. Så spelar naturligtvis bostadshusen som kantar gatan en stor roll till utseendet på gatan. Hur ser affärslokalerna ut på gatuplanet? Vad får gatan att kännas trivsam när vi går där längs den? Finns där uteserveringar längs gatan, kanske flera stycken? Är gatan livligt trafikerad eller är det en lugn bakgata? Kanske finns där en park som gränsar till gatan?  
Funderade lite över dessa saker när jag promenerade längs Hornsgatan, olikheterna som finns där. Olikheter som ger gatan sin karaktär. Den här gången stoppar vi här, nära Zinkensdamm. (Vill du läsa lite om och kring Zinkensdamm, kolla här!) Kanske fortsätter promenaden längs Hornsgatan i ett annat inlägg.
 
 

Vill du se några andra olikheter, kolla här
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Monica o Jacob:

Härligt med en liten stadspromenad så här på kvällen, träd kan det ju aldrig vara fel att plantera hoppas dom får växa ifred.
Ha en skön kväll;-)

2 Stare Ström/Kråkvinklar:

Visst har vi varit inne på samma tankegångar! Jag föredrar också de gamla husen. Betydligt trevligare att titta på dem med sina variationer än de stela nybyggena. Roligt att se dina bilder. Har vandrat där många gånger när jag har varit i Stockholm.

3 SigridfraEnget:

Jättefin tolkning!

4 llhertz:

Väldigt trevligt att ta del av dina gatubilder och läsvärda text! En bra och intresseväckande tolkning av temat.

Svar: Får träden växa sig lite större och kan de minska trafiken en del. Då blir det säkert betydligt bättre luft kring gatan. :-)
Erik

5 Marit Johansson:

Fina bilder från vår vackra huvudstad!

6 Desirée:

Det er godt med litt grønt mellom all trafikk og bygninger, det blir aldri feil :)

Ha en flott torsdag :)

7 Mormor:

Alltid fint med dine bybilder.
Og ulikheter er det mange av.
Takk for besøket.
Ha en deilig ettermiddag :-)

8 Beate:

Det inlägget gillar jag skarpt! Söder är ju min "grej" trots eller på grund av att jag bor norr om stan. Älskar Hornsgatan trots den dåliga miljön. Där finns ju allt man kan önska sig och lite därtill.
Ja din vandring på och informativa text till min favogata och områden runt Zinken är suverän. Ser redan nu fram emot fler bilder och fakta!

PS. Om du är där nästa gång testa mitt favo matställe "Panda". Stora portioner till löjligt låga priser och utmärkt kvalitet! DS.

9 Bildgatan:

Promenerade längs Hornsgatani förra veckan och trots det känner inte den här lantisen igen sig. =) men lång är den. Vi bodde på ett hotell på söder som heter Hellstens Malmgård som jag verkligen kan rekommendera, mysigt.

Det jag funderade på när jag gick där på söders gator och vi diskuterade, var hur många olikheter och livsöden som fanns där bakom. Sedan var jag och åt lunch med en vän som jobbar med djurskydd i Sthlm och han nickade när jag nämnde det. Har tydligen sett en hel del bakom alla väggarna.

Det lilla jag hann se och vandra, trots flera mil, så skulle nog söder vara en av mina favoriter i staden om jag fick välja.

En fin tanke kring olikheter genom dina bilder.

Angående min bild så har du rätt, det är närgånget med en Rododendron och med en stor bländare.

Svar: Då bodde du ju precis bakom/ovanför det gamla gulbruna huset på mittenbilden. :-) Det finns en liten park där också. Trevligt att du trivdes där på Hellstens Malmgård, den ser fin ut när man går förbi. Det finns onekligen många fina och intressanta kvarter på Söder. Olika livsöden hittar vi lite överallt, Söder har säkert sina. Jag såg en del när jag arbetade som "trappsnigel" (brevbärare) på Söder. Tack för din kommentar.
Erik

10 Nett:

Härligt med olikheter, tänk om alla gator skulel se likadana ut. Eller vi mäniskor, tycka likadant och se likadana ut ;)

Fina gator där i Stockholm :)

Vet inte om det är så stor skillnad inne i magasinet hos mig, jag minns faktiskt inte hur det såg ut då på insidan.

11 Bildgatan:

Hahaha, ja du ser vad jag känner igen. Däremot skulle jag kunna skriva ett ganska roligt inlägg innan vi hittade rätt. =) En annan hade skrivit upp fel adress 10 istället för 110, lovar att det skapade en del problem. Min sambo jobbade på Hornsgatan på 70-talet, på Vin- och sprit som resemontör.

Kommentera här: