Romanska.


Susanne som håller i fönstertemat har fått chansen att fotografera Lunds domkyrka från insidan. Säkert både spännande och roligt att fotografera denna kyrka från lite ovanliga vinklar och utrymmen! Kanske därför hon väljer det ganska passande temat romanskt fönster denna vecka. Jag fick kolla upp romansk arkitektur, som förklaras här. En speciell typ av kyrkofönster verkar det mest vara.

Tomas Tranströmer har skrivit dikten "Romanska bågar". Jag börjar med den.
 
 
 
 
Kanske ska jag också visa upp kyrkofönster från Lund?
 
Rundbågade fönster tagna från marknivå. (Klicka bilden större!)
 
Kanske inte?
 
Nere kring Medelhavet återfinns också dessa rundbågade fönster.
 
En äldre italiensk kyrka (du kan klicka upp mitt foto).
 
Andra rundbågade fönster. Mitt val faller på bilden här under. Det är ingen kyrka, men en romersk byggnad.
 
 
Romanska fönster som kanske kan passa?
 
 
Varför krångla till det, tänkte först visa upp ytterligare ett annat rundbågat fönster? Det kan vi spara till annat tillfälle. Jag stoppar här, känner mig ganska nöjd. Fönster blir det ju alltid, även om de kan se ut på lite olika sätt. Simma lugnt och trevlig helg!
 
 
 
 
Vill du se fler fönsterbidrag kolla här
 
 
 
Erik

Kommentarer:

1 violen:

Så många fina fönster du kan visa. Sista bilden tilltalar mig mest.

2 SoF:

Jag håller med violen - sista fönsterbilden gillar jag bäst. Fint med ljuset som strålar in till höger.

Tack för titt-in och kommentar! :)

Trevlig helg!

3 larans:

Alltid lika roligt och intressant att läsa, titta på och nu även lyssna på dina fönsterbidrag. Den egentliga fönsterbilden är en av veckans höjdpunkter!
PS Det är inte Malmö du skymtar vid horisonten utan norra Lund med Lunds högsta byggnad (på Ideon-området), t o m högre än Turning Torso (iaf mätt i m.ö.h.) :-) Möjligtvis är det lilla vita till vänster vattentornet i Eslöv!

Svar: Tack för din förklaring på byggnaderna som skymtar vid horisonten. Det visste jag inte att Lund hade så höga hus i stadens "Science Park" område Ideon. Kollat lite mer kring Ideon-området på nätet, intressant.
Erik

4 Anna ..tassar in..:

Oj vilken skön forskare du är..det är inte alltid lätt att ha allt klart för sig när Sassa signalerar..men du har minsann lagt ned din själ i ämnet..bra jobbat..

5 Leena:

Många fina fönsterbilder! Det är något speciellt med dessa bågfönster som tilltalar mig, och helst då i murade väggar. Tänk vad vi lär oss genom denna utmaning!

Svar: Håller med dig. Jag brukar lära mig något nytt varje dag jag är ute bland bloggarna. Ibland flera saker som jag inte visste. Kunskap är inte dumt alls! :-)
Erik

6 Susanne:

Den första bilden känner jag naturligtvis igen, men undrar över den andra och den tredje misstänker jag är från Forum Romanum, men är inte säker.

Och så ser jag att Larans gett dig svar på din fråga hos mig. :)

Svar: Ja du har en del hjälp i fönstertemat av Larans. Han har hjälpt till flera gånger. Andra bilden är från Italien, ganska nära Rom. Fotot är på den gamla domkyrkan i Terracina, uppe i gamla stan där även antika Via Appia passerar.
Jag visade en annan bild från romerska arenan El Jem i Tunisien som avslutning. Precis en liknande arena som den berömda i Forum Romanum i Rom. :-)
Erik

7 Klimakteriehäxan:

Lite spökstämning över din bild!

Svar: Tycker det är roligt att du tycker det om bilden. Det var precis vad jag ville skapa/få fram i min bildbearbetning.
Erik

8 llhertz:

Påpassligt av dig att plocka med "Romanska bågar" :)
El Jem är verkligen en juvel (betyder juvelen också) där mitt ute i ökensanden. Så glad att återse den hos dig. Själv var jag där för några år sedan, i mitt förra kameralösa liv ;)

9 sven:

ja här kan man välja och vraka bland romanska fönster :) trevlig trevligt.

Kommentera här: