Översvämning!


Vilka kraftiga regnskurar som kommer vissa dagar! Ibland går det helt enkelt inte att undvika att bli blöt när man är ute, paraplyet hjälper inte mycket. Men rubriken är kanske lite överdriven. Det regniga vädret vi haft i juni fortsätter som det verkar även nu i juli. Det regnar glatt vidare. "Juli på väg att slå regnrekord" står det att läsa i DN idag bland nyheterna (i papperstidningen). Men det utlovas ökade chanser till sol och uppehållsväder nästa vecka i samma artikel. Men också mer lokala regnskurar utlovas av SMHI. Lokala regnskurar har SMHI svårt att kunna förutse berättas i artikeln, ett sätt att gardera sig mot sina egna väderprognoser kanske?
Inte alltid vattnet hinner rinna undan när det kommer kraftiga skurar.
Det finns en del platser/orter där vi inte skulle klara en översvämning! Läs mer här på SvD.
Det blir också vanligare med översvämningar i samband med kraftigt regnväder varnar SMHI, det berättar Nyheterna på SVT om för ungefär en månad sedan! Precis så har det varit. Trist när de har rätt, just om detta regnande kunde de gärna ha haft fel eller hur? Jag hoppas fortfarande på en vacker sommarmånad i augusti.
 
 
 
Regnet det öser ner denna sommar.
 
 
DN testade tidigare i veckan några olika vädersajter, kolla mer här! Enligt undersökningen har de bästa rätt i drygt hälften av sina prognoser. Bäst klarade sig SMHI när testen utfördes, men skillnaderna var inte så extremt stora. För efter SMHI kom norska YR på andra plats och sedan StormGeo på tredje plats innan sajten klart.se placerade sig på fjärde plats.
 
 
Vädret får bli mitt bidrag denna vecka, kolla mer här
Så jag deltar med egengjorda giffar och foton i temat!
 
 
Växlande väder, skönt med lite blå himmel efter regnet. :-)
 
 
Jag brukar själv titta på "klart.se", är van vid deras upplägg och översikten på hemsidan som jag gillar och ibland kollar jag även på smhi.se. Har du någon favorit bland vädersajterna?
 
 
Regn och hagel får parkvägen att se ut som den kokar. Jag har gjort även denna lilla gif.
 
 
Den här utvecklingen med mer regn hos oss under sommaren har olika forskare som studerar vad som händer kring den global uppvärmning kommit fram till. Vi får räkna med mer regn på somrarna, menar forskarna.
De redan nederbördsrika områdena på Jorden (som Skandinavien räknas) får mer regn framöver och de torrare områdena blir ännu torrare. Glaciärer smälter, vore onekligen bra om detta smältande kunde bromsas. Glaciärerna förser många människor med färskvatten, så dessa ishögar behövs verkligen. Mer om de smältande glaciärerna här!
Denna regniga sommar är jag glad över varje solig dag som vi får! Det är bara att njuta.
 
Mer sol tack!
 
Efter en regnig natt soligt på förmiddagen.
 
 
Kanske skulle jag kunna ha detta inlägg även till annat fototema (som Himmelsk), men jag är inte lika modig som Beate... ;-)
 
 
Fler bidrag finns här
 

 
 
Erik

Kommentarer:

1 ElStiffo:

Härliga gifar och mycket fin bild av gångvägen med spegling av trädgrönska.

2 anemonen:

Ett par vackra bilder har du fått trots regnet som bara öser ner,men här i kronobergs län har det varit ömsom sol ömsom skurar visserligen häftiga sådana men jag klagar inte än. Regnställ och papaply. Jag hoppas dock på lite mer uppehåll i augusti. Jodå blomman ger brännskador och först inflammation som hette duga och sedan var huden svart i ett halvår. Det är samma sak med björnflokan så akta dig för den.Ha en fin helg.

Svar: Ska kolla upp björnflokan också, visste inte att vi hade flera farliga växter. Tack för informationen. Du får också ha en fin helg Inger.
Erik

3 Vin och Bild:

Det är inte så lätt att få bra bilder när det regnar, men du har lyckats bra. Instämmer i önskemålet om mer sol. Egentligen har vi här, söder om Stockholm, haft några sköna sommardagar med skaplig värme. Nu i kväll regnar det lite igen efter en varm, solig dag.

Svar: Visst har vi haft det skapligt nu, med vädret. Varit ute och plåtat och lärt mig mer om kamerans finesser. Jag går på kurser just nu... hos Moderskeppet Guld, kurser som jag vann som vinst hos Ordlös lördag. Kul och lärorikt.
Erik

4 Beate:

1 000 tack för den länken!!! Helt otippad är den, men jag tycker absolut att du ska vara lika modig som jag... för egentligen är jag ganska feg;-)
Å en en gång: dina animeringar gör att jag minns ösregnet för bara två timmar sedan. Snart får jag mardrömmar, jag lovar.
Enligt svt2 ska det ju åtminstone bli fint på söndag. Klart att solen måste ta en time-out efter hela 1 1/2 dygn utan en enda droppe regn.
Kollas nästan aldrig vädersajter - det stämmer ju aldrig. men norska Yr är ok sägs det. Åt andra sidan vill jag inte bli yr i huvudet heller så;-)

Svar: Hi hi, kul med dina kommentarer. Ja, visst är det läge för mardrömmar snart kring vädret! Yr har jag inte heller testat. Håller mig till klart.se som jag tycker ganska ofta har rätt. Ja, efter dryga dygnet kommer nästa regn.Hoppas du har rätt om söndagen, den hoppas jag på. Trevlig helg Beate.
Erik

5 Monica o Jacob:

Här ute i skärgården har vi haft fina förmiddagar så jag klagar inte eftersom jag till skillnad från Beate är uppe med tuppen Hihi
Läckra gifar och bilden med blå himmel i vattnet var snygg.
Det är Ebba på bilden
Ha en skön helg;-)

Svar: Kan vara bra att vara morgonpigg, då brukar solen skina! Får önska er detsamma, njut av solen. :-)
Erik

Kommentera här: