Saknar gonattsagestunden

Ja, det är inte så dramatiskt. Men en rätt trevlig del av min papparoll när barnen var yngre var att läsa högt ur olika barnböcker. Ett trevligt sätt att avsluta dagen för barnen och en rolig stund för mig.
Försökte plantera Maria Gripes sagovärld, men den fungerade inte. Men det fanns andra, som den bildrika berättelsen om Musse Pigg som skräddaren som fångade Jätten (se filmen i tidigare blogginlägg!) och en om häxan Tipp...ja det var många böcker som lästes (om och om igen). Tur vi var två som delade på uppgiften!
Backar jag i tiden till min egen barndom, så minns jag inte så mycket av sagoboksläsande...
men anar att det antagligen förekom lite, men har inga minnen av det (hmm?).
Men det tog jag igen så fort jag lärt mig läsa. Skolans bibliotek blev poppis att besöka. Mitt bokläsande märkte även släkten av och ganska snart dök det upp böcker bland presenterna. En bok jag fick var Kung Laban kommer av Maria Gripe. En härlig bok, om några djur i en egen stad någonstans, skriven med mycket värme (inser jag som vuxen) och med härliga äventyr med främst Ludde, Jeppe, Oskar Nöffe och Petrus Råtta.
image611
Handelsman Måppe säljer korv i sin bod. Teckningen av Harald Gripe.
 
Som i alla städer fanns det mesta även i denna stad, badhus, handelsbod med ägaren Måppe, polisen Joakim Skutt, reportern och fotografen Kalle Krax och borgmästarn Douglas Bull för att nämna några viktiga. Gripes berättarstil gillade jag och fann till min glädje att hon skrivit två böcker till om figurerna, som fanns att låna på biblioteket. Vilket jag gjorde. Illustrationerna av Harald Gripe älskade jag.
Dessa historier blev en slags grund för egna sagor. Jag hade ett litet troll i gummi, en knubbig figur en hand hög med en hel del hår på huvudet. Stora öron, små armar och ben och en runt mage. Döpte mitt troll till Rulle Bull. Tror dessa troll gjordes i Danmark, de var väldigt poppis på 60-talet. Det var många som hade troll, vet tjejer i klassen som sydde egna kläder åt sina troll, eller virkade små tröjor. Trollen i sig var nakna när de köptes (könlösa, utöver långt eller kortare hår och lite olika ansikten). Kanske någon annan som minns dessa troll och vet mer om dem? 
image615
i morse gick det nästan att göra som Petrus Råtta, Oskar och Jeppe gör på bilden.
Illustration från boken När det snöade av Harald Gripe

Hur som helst började jag skriva egna berättelser, lite eget, lite lånat och försökte skapa egna illustrationer.
Under ett par års tid i skolan så kunde jag, så blev uppsatsen ytterligare en berättelse om Rulle Bull och hans kamrater i skogen. Tyvärr fick vi styrda ämnen för uppsatserna i skolan mellan varven, då blev det ingen ny Rulle Bull historia. En gång läste min lärarinna Kerstin Nilsson upp en sådan saga högt för hela klassen. Jag vacklade mellan generad och förfäran. Skriva sagor i fjärde klass! Men det blev inge stryk på skolgården. Istället var det flera som gav mig beröm, sa sig önska sig samma skrivarfantasi. Några tjejer gillade det och det var inte dumt.:-)
Trevlig klass jag gick i. Så var det hela mellanstadiet ända upp i åttan. God sammanhållning i klassen.
Jag vet att inte alla haft samma lycka. Lustigt nog drabbades jag av mobbning, grov mobbning på gymnasiet.
När det dök upp blev jag som förlamad, kände mig vuxen och då blir jag mobbad. Vaa??
Jag var inte ensam i klassen om att bli mobbad, men det lindrade föga. Klassen hade gruppsamtal, men "elementen" som mobbade var inte med... ett sidospår, ursäkta! Får kanske återkomma dit, en annan gång.
Tillbaka till sagorna!
När jag flyttade hemifrån fick jag inte med mig allt jag samlat på mig under åren (ja, det som inte redan var bytt, samlandet och bytandet beskrivet i några äldre inlägg).
I något läge slängde mina föräldrar dessa lådor och lite annat skräp, som ett par miniskidor (någon som minns dem?). Ja det var dom som kallade det skräp och inte frågade dom mig, så jag kunnat komma över och hämtat mitt skräp, räddat det. Tyvärr slängdes då alla mina Rulle Bull historier (snyft) och en del annat smått och gott gick också förlorat. Ja, jag fick väl skylla mig själv. Dumt att lämna kvar prylarna, men det var ju inte hos någon arg rumuthyrningstant, eller..? Jag slänger inget som tillhör barnen, den detaljen får de själva sköta om.
Hur som helst...
Dessa tre böcker är en del av anledningen till att jag älskar att skriva :-) Tack Maria Gripe! 
 
Undrar varför talet tre förekommer så ofta i sagor, tre önskningar, tre bockarna Bruse osv..?
och så den bok som verkligen startade mitt eget skrivande...
image614  
Det är bra med antikvariat, så samlade jag ihop denna trio helt underbara barnböcker :-)
Erik

Kommentarer:

1 Pialotta:

Ja du Erik du skriver bra du och massor på ett blogginlägg:-)
Barnböcker fanns det många i mitt barndomshem och jag som älskade att läsa (då) satt mycket ofta med näsan ner i de spännande böckernas värld.
Jag har faktiskt några kvar sen den tiden "Enid Blyton" som författare gillade jag skarpt kommer jag ihåg .. spännande böcker för en tidig tid.
Skattkammarböckerna fanns tillgängliga hela sortimentet i bokhyllan oxså och lästes flitigt från början av min mamma och mormor för mig.. senare läste jag för mina små barn ur dessa böcker:-) Så har vi Pelle Svanslös och alla tidiga Pippiböcker.. ja du det finns en uppsjö..

Jag har alltid själv gillat att skriva och här bullar det massor i byrålådorna sedan tidigare tider.. Tyvärr är det mycket från dagbokstiden som är försvunnit.. jag hade en mycket svartsjuk man en tid som inte alls gillade mina skriverier och en dag då jag kom hem från arbetet så var han i färd med att riva och förstöra en hel del av mitt tidigare liv. Så kan det gå när inte haspen är på.
Mobbning är så vidrigt och det ökar hela tiden.. passar man inte in i mängden utan sticker ut på något sätt, så vips så är de där stora starka mobbarna där..
Inte alls bra.
Ha de fint.. tjingeling från ett grådisigt Skåne idag.

2 Lissen:

Tycker också om sagor och berättelser. Både dom som finns i böcker, men att berätta utan bok är också berikande. Skapa egna bilder i sitt fantasiland.Har läst mycket för mina barn också!
Som dej vill jag skriva mer och att blogga är ett sätt! Vad hemskt att höra att du blivit mobbad, huva.
Det finns så många osäkra (eller avundsjuka) människor som tar sig makt och gör illa.
Hoppas du lämnat det bakom dej!!!!!!!!
Ha det gott.

3 Erik:

Tack för fina kommentarer :-)

4 Erika:

Jag skrev sagor själv till mina barn när dom var små. På den tiden blev det att sitta och knacka in alla orden på en skrivmaskin. Då fanns inte datorn i huset. Dom sagor jag skrev är väldigt bra om jag får säga det själv. Vad jag fick allt ifrån i det jag skrev har bara en förklaring " fantasi i mängder".

Finns sidor på nätet där man kan göra sin egen bok.
Där tänkte jag göra böcker om dessa sagor. Kan vara roligt för barnbarnen att läsa vad Farmor skrev när deras pappa var liten.

Astrid Lindgrens sagor läste också för mina barn. Hennes sagor är helt underbara. Barnen i Bullerbyn är verkligen en idyll från förr. Hon skrev mycket fint under sin livstid.

5 Fröken Källgren:

Jag "lånade" bilden av Kung Laban kommer då jag har en bror som heter Laban =)
Hoppas det va ok.

6 Erik:

Du gjorde ju som Astrid, Erika! För Pippi började som sängkantsberättelser som Astrid berättade. Det är en skojig metod, fast det kräver nog att man är pigg (vilket inte alltid jag var då sagor skulle berättas/läsas). Sätt igång, gör barnböcker!
Okej, när du berättar snällt så får du "låna", kul att du tittade in :-)

Kommentera här: