Smått fantastiskt.

 
Curiosity, marsroboten ungefär som den ser ut där den åker runt på Marsytan (SVT foto).
 

Hoppas länken fungerar, här kan du kolla in planeten Mars. Ganska fantastiskt!
 
 
 
 
Bara att följa med på en liten "åktur" på Mars yta i 360 grader. Bara att glida runt med "visaren" och kolla. Verkligen skarpa bilder, inte alls samma sudd som det var när människan för första gången klev på en annan himlakropp än vår egen. Då var det månens yta som stegen togs på. Fast då var det bilder direkt från månen, här (på Mars) har ju ännu inga människor vandrat runt, detta är sann mekanik och datorkraft och skarpa kameralinser som återskapar Mars utseende. Här under syns fordonet! Fantastiskt att Curiosity fungerar så bra.
Det går att se namnet om du vinklar kameran ner mot fordonet när du kollar runt!
Det var bloggkompisen Bosse som gjorde mig uppmärksam på de fina bilderna, tack för det.
 
 
Curiosity på Mars yta (NASA foto).
 
 
Något helt annat som ändå kan passa in ganska bra.
Musikern och kompositören Vangelis har skrivit pampig musik, stycket "Mythodea", bara för att hylla just Nasas resa till Mars. Ganska pompöst kan jag tycka, Vangelis har gjort annat som jag uppskattar mer än Mythodea. Det var även Vangelis som (bland mycket annat) gjort filmmusiken till sci-fi-filmen "Blade Runner" som du kanske har sett. Det är riktigt bra filmmusik!
 
 
 

Tillbaka till det obemannade besöket på Mars.
Mars kanske man inte behöver besöka eftersom det mest verkar vara en sandig och grusig plats, rena öknen. Inte helt enkelt att besöka heller, eftersom den långa resan gör det extra svårt, närmast omöjligt och speciellt svårt verkar det vara att fixa en retur-biljett hem hit till vår planet igen.
 
Här, i nättidningen "Tech World", kan du läsa lite mer kring Mars och de avancerade fordonen som landat där.
 
Marsrelaterat:
 
       
Kanske inte lika spännande med Mars längre nu när vi kan se hur där ser ut?
 
 
Undrar hur det går för den svenska tjejen Martina som vill bli en av de utvalda som får resa, med enkel biljett, till Mars? Det pågår vissa förberedelser för en kommande resa till Mars!
Det är något holländskt företag som håller i projektet Mars One. Galen idé, närmast omöjligt att genomföra för de inblandade parterna. De ger sken av att ha en plan, men jag tycker det verkar ganska trist att skicka dit ett gäng människor med var sin enkel biljett. Tänk om kontakten med Jorden bryts eller något annat går galet!? Det finns ingen möjlighet att åka tillbaka till Jorden!
 
 
Foto från Mars (lite överdrivet rött foto taget av NASA).
 
 
Tveksam till om projektet Mars One någonsin kommer att lyfta från jordens yta med några villiga Marsbefolkare ombord i rymdfarkosten? 
Då kan jag nästan tro mer på chansen att någon lyckas skapa en fungerande tidsmaskin än att Mars One blir verklighet. Vad tror du?
 
Allt står väl som vanligt skrivet i stjärnorna... eller vart det nu går att hitta. Men bilderna från Mars är tydliga och snygga, om än ganska ointressanta. Mångrus eller Marsgrus, det går väl på ett ut, för en lekman, gruset är nog ganska snarlikt. Åk lika gärna ut i en öken och du lär kunna uppleva något som liknar det som väntar kommande Marsbesökare, fast du slipper rymddräkten när du stannar här på Jorden (och du kan även ta dig hem igen efter ökenbesöket).
 
 
Erik

Kommentera här: