Skär


Skär är inte min favoritfärg precis, så jag väljer att tänka och tolka åt det religiösa hållet denna långfredag.
Så här förklaras det i en text författad av Mattias Axelsson. Att torsdagen i stilla veckan heter skärtorsdag har vare sig med färgen rosa eller med knivar att göra. En äldre betydelse av verbet ”skära” är rena och finns med i t.ex. uttrycket ”skärselden” – den renande elden. Vidare enligt evangelierna: Jesus steg upp från bordet, tog av sig manteln och band en handduk om livet. Sedan hällde han vatten i tvättfatet och började tvätta lärjungarnas fötter och torka dem med handduken som han hade bundit om sig.
Bara som en mindre förklaring till mitt fotoval om någon undrar.
 
 
Ett rent och enkelt kors på väggen visar senare skede i historien.
 
Kolla gärna mitt förra inlägget och finn där ett videoklipp från filmen "Life of Brian"!
 
 
 
 

Knoppisk

 
 
 
 
Kommer med lite "småblandat godis" så här i påsktider när det tiggs en del godis av mer eller mindre häxliknande påskkärringar som ringer på ytterdörren.
 
Blev nyligen varse ett ord som jag inte hört. Pratade med en finlandssvensk person och hörde uttrycket knoppisk. Förstod ganska snabbt vad det betydde och har också kollat upp det i svenska akademiens ordlista där står:
KNOPPISK , adj. (i Finl.) till 3: besvärlig krånglig, ""kvistig'; om person: svår att komma till rätta med, kinkig. En knoppisk kar(l). FoU 15: 55 1902. Om det i (översättnings-)profvet ingick någon extra knoppisk passus (så osv.).  NORDMANN BorgåBarn 93 (1906). CANNELIN 1921.
 
Lustigt uttryck som genast fick mig att tänka på en äldre filmkomedi, "Coneheads" med Dan Aykroyd i huvudrollen. Filmen bygger på en skojig sketch som var med i det amerikanska komediprogrammet "Saturday Night Live". Att då hitta en videovariant med Paul Simons sköna "Kodachrome" med klipp från filmen är inte oväntat. Paul Simon har varit med i "SNL" många gånger. Så det var inte heller konstigt att Paul gjorde videon till "You Can Call Me Al" tillsammans med komikern Chevy Chase. Cornelius Crane "Chevy" Chase tillhörde också den första gruppen av komiker som var med när "SNL" började på 70-talet.
 
 
 
 
 
Mer Paul Simon, en "klassiker" som klättrade högt upp på den svenska topplistan våren 1987. Det var på den tiden man såg en hel del på MTV!
 
 
 
 
Så enkelt gjord musikvideo och så effektfull. Här kan du läsa mer om "You Can Call Me Al".
 
Du har väl noterat att Chevy Chase ungefär halvvägs i musikvideon försöker ställa ner först glaset och sedan den lilla flöjten på vad som verkar vara ett mindre bord, men visar sig vara en ställning för den congas som Paul kommer bärande på in genom dörren.
 
Så här i pågående påsktider tycker jag denna filmlåt passar bra.
 
 
 
 
Avslutar med en, ursäkta två bilder tagna vid ett speciellt övergångsställe i London, precis före den klassiska albumbilden med popgruppen togs. Notera Pauls sandaler!
 
 
 
Äsch, ett foto till bara...
 
 
 
Som synes har alla fyra fortfarande skor på fötterna!
 
Snart kommer det mera. Påsken är lååång. :-)
 

Särfotograferad


Numera kan man ju slösa när man fotograferar, ta en hel serie bilder, jämfört med förr när man bara hade en filmrulle i kameran och varje bild kändes värdefull. Sedan kunde det också dröja innan man fick se resultatet, se hur fotona blev först efter framkallningen. Numera kan man enkelt ta flera foton på samma motiv, för att få några olika att välja bland och man kan kika på dem direkt. Jag vet så klart om detta, men fortfarande brukar jag bara ta något enstaka foto och senare ångra att jag inte tog flera bilder ur olika vinklar vid samma tillfälle. Fortfarande så faller jag ofta in i det där äldre tänkandet om att inte slösa med bilderna, att bara ta någon enstaka bild. Ibland känns det lite irriterande.
Men ibland när det gäller skulpturer och liknande objekt så tar jag ett foto på namnskylten också! Så "slösig" var jag inte förr, när det fanns en filmrulle i kameran, när tekniken var analog. Helt klart så har även mitt fotograferande ändrats en del med den digitala tekniken. :-)
Det blir mitt förslag på vad särfotografera betyder, ett ord Birgitta själv hittat på till temat?
 
 
"Särfotograferad" skulpturskylt vid Rosenbad. Mest taget som en minnesanteckning.
 

Sär-intresse, sär-skild, sär-behandlad .... så varför inte sär-fotograferad undrar Birgitta som håller i fototemat?
Bidrar även med detta foto på själva konstverket. Nu har de ju börjat renovera hela Rosenbad (där konstverket står i hörnet Drottninggatan-Strömgatan). Undrar om de flyttar på konstverket så länge som de rustar upp regeringshuset eller försvinner konsten bara bakom renoveringsplanken?

 
 
Den "hemlösa räven" vid Rosenbad kan du klicka större!