Ner


Att titta ner på människor från en högre plats tycker jag kan vara småkul ibland.
"Ner" är Tisdagstema denna vecka och kameran fick jag ju rikta ner för att ta ett par passande bilder.
 
 
 
 
 
Inne i Gallerian går det bra att stå uppe på övervåningen och titta ner på folkvimlet som passerar där under. Eller kika på de som väljer att pausa i shoppandet och kanske tar en fika eller en matbit. Samtidigt kan man ganska obemärkt ta en och annan bild när man ändå står där och kikar ner på alla människorna. Att iaktta människor på stan kan ibland ge intressanta ögonblicksbilder om man har turen med sig och fångar rätt ögonblick i kameran. Kanske håller du med mig?
 
 
 
 
 
När jag hängde där uppe och fångade in lite folkvimmel på bild kunde jag inte låta bli att undra hur det såg ut här vid Hamngatan innan affärsgallerian byggdes? Om du inte alls bryr dig så kan du gå ner till slutet av inlägget. Men jag letade lite på nätet och fann en kortare historisk film om just Hamngatan och bygggropen som tidningen SvD har lagt upp, "I den här gropen ligger idag Gallerian", kolla gärna filmen är kort. 
 
 
 

Lustigt, jag fann ett äldre foto taget ner mot just den här delen av Hamngatan när det bara var en stor grop där på tidigt 70-tal, under den stora citysaneringen (eller Norrmalmsregleringen som den också kallas), länken ger mer information. Fotot är taget innan bygget med kontorshus och hela Gallerian startade. Här under ett par andra foton från Hamngatan som Lennart af Petersens tagit.

 
  
Klicka bilderna större! (Foton: Lennart af Petersens)
 
Nu tycker jag det får räcka med foton, både äldre och nyare för den här gången. :-)
 
Kanske vill du se hur andra tolkat temat ner.
 
 
 
 

Sött


Dags igen för en triss. Veckans fototriss har temat sött, vilket onekligen öppnar upp för olika tolkningar! Beroende på hur man ser på saken så finns det en hel del sött! :-)
 

Sötheten kan onekligen variera en del, beroende på mängden kakaosmör i den färdiga produkten. Produkterna varierar mycket de också, men det kommer mer och mer "rena produkter" ute i butikerna och så klart även i speciella små affärer och bodar. Nu förstår säkert en del redan vad det är för produkt jag menar, men bilderna gör det hela tydligare! Så dags för fototrissen. :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilderna är från en intressant och lärorik chokladprovning tidigare i veckan. Min syn på choklad har helt klart ändrats en del!
 
En liten förklaring till bilderna.
Första fotot visar två hela kakaofrukter som kommer från Tobago och i träskålen finns några kakaobönor. Den ljusare frukten är alldeles färsk och obehandlad, hängde på kakaoträdet förra veckan! Han som höll i provningen har egen odling på Tobago, spännande att se en färsk frukt!
 
Olika typer av choklad på fatet på andra bilden. Det finns mycket som påverkar smaken på chokladen, som kakaons odlingsplats och rostningen av kakaobönorna och naturligtvis halten kakao i chokladen. Den vita chokladen är den sötaste på fatet och helt gjord av kakaosmör, här förklaras lite mer kring kakao om du är intresserad!
 
På tredje fotot syns ett litet paket med tio små chokladbitar från olika producenter som bryr sig extra mycket om choklad. En del choklad passar utmärkt i matlagning. Att en del fungerar utmärkt tillsammans med något gott vin har jag redan förstått. Det finns mycket mer att lära om choklad, det kom tydligt fram under provningen. Under chokladprovningen drack alla bara vatten. Jag har fått lära mig att man ska låta chokladbiten smälta i munnen och inte glupskt bita och tugga på den. Suger du på chokladbiten kommer smakerna fram så mycket bättre, berättade han som höll i provningen. Det gäller ju att njuta länge av det som är sött!