Ner


Att titta ner på människor från en högre plats tycker jag kan vara småkul ibland.
"Ner" är Tisdagstema denna vecka och kameran fick jag ju rikta ner för att ta ett par passande bilder.
 
 
 
 
 
Inne i Gallerian går det bra att stå uppe på övervåningen och titta ner på folkvimlet som passerar där under. Eller kika på de som väljer att pausa i shoppandet och kanske tar en fika eller en matbit. Samtidigt kan man ganska obemärkt ta en och annan bild när man ändå står där och kikar ner på alla människorna. Att iaktta människor på stan kan ibland ge intressanta ögonblicksbilder om man har turen med sig och fångar rätt ögonblick i kameran. Kanske håller du med mig?
 
 
 
 
 
När jag hängde där uppe och fångade in lite folkvimmel på bild kunde jag inte låta bli att undra hur det såg ut här vid Hamngatan innan affärsgallerian byggdes? Om du inte alls bryr dig så kan du gå ner till slutet av inlägget. Men jag letade lite på nätet och fann en kortare historisk film om just Hamngatan och bygggropen som tidningen SvD har lagt upp, "I den här gropen ligger idag Gallerian", kolla gärna filmen är kort. 
 
 
 

Lustigt, jag fann ett äldre foto taget ner mot just den här delen av Hamngatan när det bara var en stor grop där på tidigt 70-tal, under den stora citysaneringen (eller Norrmalmsregleringen som den också kallas), länken ger mer information. Fotot är taget innan bygget med kontorshus och hela Gallerian startade. Här under ett par andra foton från Hamngatan som Lennart af Petersens tagit.

 
  
Klicka bilderna större! (Foton: Lennart af Petersens)
 
Nu tycker jag det får räcka med foton, både äldre och nyare för den här gången. :-)
 
Kanske vill du se hur andra tolkat temat ner.