En bild säger mycket.


Har du kikat in på min blogg tidigare så kanske du märkt att jag gillar the Beatles och deras musik.
The Beatles har betytt mycket för mig redan när jag var ung grabb och sedan har det bara fortsatt. Jag har till viss del min tio år äldre farbror att tacka för det och så klart the Beatles som skapade all sin magisk popmusik under 60-talet.
 
 
Fyra unga bandmedlemmar, tänk att de ansågs långhåriga på den tiden.
 
 
"Beatles gav oss sin musik ... alla älskade melodin, yeah yeah yeah", sjöng gruppen Forbes lite väl inställsamt i Eurovisionfinalen 1977 som avgjordes just i London. Kanske lika bra att de sjöng på svenska, låten blev ingen större hit och den var rätt "smörig" och hyllningen till popgruppen fungerade rätt dåligt i schlagertävlingen. Sverige och gruppen Forbes kom hur som helst på sista plats i tävlingen med den låten! Men i det här inlägget blir det lite om mina minnen av the Beatles och inte om något svenskt dansband.
Vill "varna" redan nu att det blir en del nostalgi i detta inlägg, men bilderna kan kanske vara skojiga att se, hur som helst. :-)
 
 
The Beatles väntar på att få gå in på scen och börja spela.
 
 
När jag var dagbarn hos min farmor så var det spännande när jag ibland fick vara i min farbror Görans rum i villan i Segeltorp. Han hade alltid ny spännande musik som jag fick lyssna på. Han var så musikintresserad att han tidigt började beställa skivor från främst England och även USA. Det kom en del paket på posten med skivor, jag vet inte riktigt hur han bar sig åt. Jag tyckte det var stort att få postpaket från utlandet. Kring jul brukade vi få några paket från olika släktingar och de paketen innehöll mest en del julklappar. Lite på samma sätt såg jag dessa paket som min farbror fick, som julklappar med musik. Ibland hände det att några av skivorna i ett paket var lite skadade, de var inte helt plana och då fick de inte spelas på en gång. Istället hamnade de skeva skivorna först i press under något tungt för att de skulle bli plana och fina och spelbara. Det kunde ta lite tid och jag förstod inte hur Göran kunde ha tålamod och vänta tills skivorna blev plana innan han lyssnade på plattorna. Som tur var hände det inte så ofta att skivorna var skeva.
 
 
Ringo och John kollar in ett eget skivpaket.
 
 
En del av min farbrors musik ratade jag, kanske berodde det på att jag var så ung att jag inte riktigt förstod musiken. En del musik behöver i alla fall jag växa in i, lära känna och förstå för att kunna ta musiken till mig och njuta av den. Så kunde det vara då och så kan det vara än idag. Fortfarande finns det musik som jag har kvar att upptäcka! Bland min farbrors musik fanns det mycket pop som jag kunde ta till mig direkt och the Beatles var en sådan grupp. Göran var lite av en storebror för mig och han var mycket tillåtande, han lät mig verkligen vara med. Göran var mycket duktig på att rita och måla och jag kunde bara sitta där helt tyst i hans rum uppkrupen i en stol och se på när han gjorde någon snygg målning. Ofta gjorde han rätt stora målningar, stora som filmaffischer. En del gav han bort och en del hängde han upp på väggen i sitt rum. Minns att filmen "West Side Story" visades på biografen i Västertorp centrum. Göran gillade filmen och gjorde en egen snygg målning som var inspirerad av filmen. När han ritade och målade så spelade han ofta musik under tiden. Det har jag själv märkt kan fungera bra, spela musik när man målat eller ritar.

Min egen far visade inga större konstnärliga talanger under min uppväxt, utom möjligen fotografering som intresserade honom. Han var med i en fotoklubb som fanns på hans arbetsplats och min far framkallade egna bilder i det labb som fotoklubben hade tillgång till. Några gånger fick jag följa med och kolla, det lilla labbet fanns i Midsommargården vid Telefonplan. Minns att det luktade väldigt speciellt redan i porten in i huset där fotolabbet låg i källaren. Det var spännande att se hur några bilder blev till, växte fram där i fotolabbets mörker. Men min far var inte speciellt intresserad av musik, inget som jag märkte något av i alla fall. Tur för mig att Göran odlade musikintresset mycket mer och att han fanns i närheten. Hans intresse smittade av sig på mig.
 
 
The Beatles hoppar högt på Sergelgatan under deras Stockholmsbesök 1963.
 
 
Även när jag börjat i skolan och inte längre var dagbarn hände det att jag träffade Göran. Han gjorde en massa skoj och också jag fick vara med ibland. Det kändes ganska stort de gånger jag fick följa med farbror Göran. Det blev flera ganska olika musikupplevelser, ett sådant tillfälle var en konsert där just Beatles var det stora namnet på affischen! Det var första gången jag var på en musikkonsert så allt kändes nytt och stort. Senare kom jag att gå och se ganska många olika konserter med olika pop- och rockgrupper, men min musikpremiär var alltså the Beatles redan under tidiga 60-talet.
 
 
 
Fab Four blev inspelade i Karlaplanstudion när de var med i radio.
 
 
När the Beatles besökte Sverige hösten 1963 så var de ännu inte så stora eller kända som de senare kom att bli. Främst kom de hit för att vara med både i radio och en tv-inspelning i Stockholm, men gruppen besökte även flera andra städer under en liten turné den hösten. Du kan läsa mer här om the Beatles i Sverige!
The Beatles kom tillbaka året efter och spelade då ett par konserter på Johanneshovs isstadion i Stockholm.
 
 
 
 
 
 

Undrar vad John skrev i hennes block som fick henne att tappa hakan?
 
 
 
En gammal biljett från en av konserterna 1964.
 
 
Det var då vid återbesöket -64 som jag och min farbror såg the Beatles spela live på Johanneshovs Isstadion i Stockholm. Det var en omtumlade upplevelse, min första konsert och jag har flera väldigt konstiga minnesbilder från den konserten. Jag har en gammal singel med the Mascots och minns jag rätt så uppträdde de också under kvällen på Hovet. Det var flera band som uppträdde innan the Beatles klev upp på scenen, utöver Mascots tror jag även att gruppen Shanes var med på samma konsert. Men the Beatles var så klart huvudnumret under konserten. Jag blev ganska skrämd av hur en del omkring mig i publiken betedde sig och skrek när the Fab Four klev upp på scenen. Det var inte så lätt att höra vad de fyra spelade och sjöng där uppe på scenen när publiken "bullrade" betydligt mer än orkestern! Låten "She Loves You" blev nog ett av mina tydligaste minnen från hela kvällen, den låten nynnande och sjöng jag så gott jag kunde flera dagar efter konserten. Radioprogrammet "Tio i topp" blev efter konserten ett program jag gärna försökte lyssna på på lördagarna när jag kunde. Musiken började ta mer plats i mitt unga liv!
 
 
När jag i tonåren spelade in egna kassettband och gav bort till kompisar brukade ofta någon Beatleslåt komma med på "bland-banden".
 
Engelska fick vi börja lära oss först i fjärde klass har jag för mig (kanske var det redan i trean?), det var i alla fall då som jag började ta in det engelska språket. Tidigare visste jag bara på ett ungefär vad Beatles och andra engelskspråkiga artister sjöng, men i fjärde klass började jag själv fatta texterna till flera av de engelska poplåtarna. Sedan var faktiskt musiken en stark drivkraft till att jag lärde mig mer och mer engelska i skolan, jag ville förstå vad olika artister sjöng i sina låtar. Även engelskspråkiga tv-serier och långfilmer bidrog säkert till ökade språkkunskaper, men musiken var en viktig del.
 
(Undrar om det är på samma sätt numera, med inlärningen av engelska? Säkert har det ändrats en del, mycket engelska kommer nog numera via olika data- och tv-spel och kanske främst via olika engelskspråkiga hemsidor på internet och så alla utländska tv-kanaler. Inget av detta fanns ju då på 60-talet, och det lilla utbud av populärkultur som fanns i radio och tv var så begränsat.)
 
 
Så här kunde publiken se ut under konserten.
 
 
John Lennon vid sångmicken.
 
Ett märke att fästa på jackan.
 

Jag har fortsatt att följt de fyra Liverpoolkillarnas musikaliska äventyr under årens lopp. När Paul McCartney med sin grupp the Wings passerade förbi Sverige på en världsomfattande konsertturné och uppträdde på Gröna Lund så var jag där och njöt av musiken den kvällen! Då tror jag även att det slogs något slags publikrekord på "Grönan". Men annars har det bara blivit olika platta musikupplevelser, det vill säga soloskivor med någon av de fyra. Visst kan deras många olika soloskivor varierat i kvalité, men det mesta har hållit en god och hög nivå.
Jag tycker också det är kul att se att Paul numera även spelar gamla Beatleslåtar när han uppträder.
Helt klart lever musiken vidare! The Beatles låtar kommer jag alltid att fortsätta njuta av, vare sig musiken presenteras på en äldre singel eller lp-skiva på vinyl eller kanske en betydligt nyare cd-skiva eller rent av en mp3-fil från i-Tunes.
 
 
 
Ett äldre gruppfoto på the Beatles.
 
Avslutar med ytterligare några foton, bilder som berättar en massa. Texten blev kanske lite rörig och svår att följa, men jag ändrar inget mer just nu. Så får det bli. Musiken får du fylla på med själv, säkert har du några egna favoriter bland Beatleslåtarna. :-)
 
 
Ringo och George lyssnar, foto taget under inspelningarna i studion på Abbey Road.
 
 
Här lyssnar Paul och John på någon inspelning och funderar på hur man kan förbättra låten.
 
 
 
 
 
Med tiden ändrades även vanorna, här dricker alla fyra bara läsk i baren.
 
 
Snart ska de fyra gå in på scen och spela, fotot taget tidigt 60-tal.
 
 
Erik

Kommentarer:

1 Jah Hollis:

Nej, The Beatles kommer man inte förbi i popmusikhistorien. Faktum är, att det i mars nu var 50 år sedan de gav ut sin första LP (Please, Please Me) inspelad under en dag (!), den 11 februari 2013 (samma dag jag fyllde 12 år). Själv såg jag aldrig bandet live men skaffade deras skivor och har på senare år sett såväl Paul McCartney som Ringo i nya konstellationer.
Bilden av de fyra läskdrickande killarna är nog arrangerad för att ge gott intryck. De hade redan lärt sig ett och annat under sin tid i Hamburg och man kan ju bara tänka sig vad John skriver om vad han har som hobby. :-)
Jag rekommenderar senaste numret av det brittiska musikmagasinet Q som med anledning av 50-årsjubileet gått igen bandets hela karriär (och intervjuat Paul om hur det egentligen var att vara med i The Beatles). Suverän läsning, roliga bilder (som även de du visar är) och en bra analys av vad det var som gjorde Beatles så speciella och sådana enastående föregångare för andra musiker ända fram till i dag.
Unika är bara förnamnet. Och via Beatles kom jag in i en musikvärld som lett mig till mängder av andra artister som var och en på sitt sätt betytt väldigt mycket för mig.

2 BP:

Säger bara en sak: Ditt bästa inlägg någonsin! Välskrivet, otroligt fascinerande (läste varje ord i stället för som i vanliga fall "korsläsa"), varmt, fyllt av minnen och intryck.
Är mållös helt enkelt!
Tack Semlan!

3 Anita - Malta:

Blir nästan lite rörd när jag läser din text. Vilka fantastiska minnen du har och vad mycket nostalgi, så välskrivet och intressant. Känns verkligen som att flyttas tillbaka i tiden för en stund. Är ju född -59 så visst känner jag igen mycket. Du verkar dessutom vara uppväxt i sammma kvarter som min make ;-) Kul att du visar så många bilder till din text. Håller fullt och fast med om vad Beate skriver. Helt klart imponerade och det var väl värt att "fastna" här en liten stund. Tack för det Erik ! Ha en skön fortsatt vecka.

4 Olle:

Hallå Broder hur är det?? Intressant bloggning. Måste dock tillstå att Beatles inte var min "tekopp". Jag var ju en "King Bee" dvs Stones-fan.Så de få pengar man fick ihop gick ju till Stones-plattor.
Lev väl. Äntligen börjar våren nalkas

5 Bosse:

Härlig bildserie och bra text, det tackar man för. När du var på Grönan och lyssnade på Wings, satt jag på Kastellholmen och hörde samma konsert över vattnet.

Kommentera här: