Hjärna.


Att lösa korsord kan vara en trevlig sysselsättning tycker jag. Ett sätt att hålla hjärnan i trim.


Hjärnan är vårt eget "trafikledartorn".

Stephen Wiltshire är en man som kan teckna otroligt detaljerade stadsvyer. Han brukar kallas för den levande kameran. Han har en egen hemsida här, där finns det många teckningar i hans galleri.
Wiltshire är också vad man brukar kalla en savant, hans hjärna uppfattar omvärlden på ett något annorlunda sätt än vad vi gör. Han tar in alla detaljerna och kan sedan återskapa dem mycket noga. Han blir lite som en levande kamera. Det finns andra savanter som kan höra ett musikstycke på piano och sedan själva spela upp stycket helt felfritt efter en lyssning! Alla savanter har utvecklat någon sådan förmåga, där de är briljanta!
Precis som Raymond i filmen "Rainman" har många savanter även en form av autism, i vissa fall även kombinerat med en slags utvecklingsstörning. Men delar av deras hjärnor fungerar knivskarpt, de har en unik och fascinerande förmåga!





Här en hemsida som samlat några olika kända och intressanta savanter.

Daniel Tammet är duktig på matematik och kan se sina egna beräkningar i hjärnan. Utöver matematik är Daniel duktig på språk. Han är verkligen unik, för det verkar som han inte lider av någon begränsande autism som de flesta savanter gör, utan han är med och kan beskriva sina egna tankar. Här under är första delen av filmen om Tammet med sin otroliga hjärna.
Hjärnan vi har är fantastisk, något att hålla i trim! En del hjärnor är verkligen unika som Daniel Tammets.




YouTube finner du de andra fyra delarna av denna dokumentär! Här del två! I del tre träffar Daniel Tammet den person Kim Peek, som skådespelaren Dustin Hoffman byggde sin rollfigur (Raymond Babbit) på i filmen "Rainman".

Är du sugen på mer? Du kan också kolla på filmen "Beautiful Minds The Einstein Effect" här! Den är också uppdelad i fem olika delar, men väl värd besväret att titta på den också.


Vad våra hjärnhalvor gör.


Kanske något att tänka på? ;-)


Erik

Kommentarer:

1 ElStiffo:

Ett mycket intressant ämne. Ska titta närmare på detta i helgen. Bra att du letar upp spännande saker. Man tackar!

Kommentera här: