Flytande


Ett passande tema är onekligen "flytande" som Helene valt denna vecka till Måndagstema.
 
Man kan få se lite olika flytande farkoster på Riddarfjärden när man går längs kajerna så här en sommardag i stan. Jag kan inte låta bli att bjuda på några olika foton från en stadspromenad.
 
 
 
 
Jag passar också på att bidra med lite länkar, lite tips på olika båtresor i det här inlägget.
Annars går det ju också bra att bara titta på bilderna.
 
 
Det går att hyra en kajak på flera ställen i Stockholm och sedan paddla runt på vattnet. Ett lite annorlunda sätt att se mer av Stockholm är just från vattnet. Finns flera hyrställen, här är några listade på sida i SvD och på den här hemsidan hittar du några hyrställen till (visitstockholm).
 
Stockholm har ju många singlar och en lite annorlunda variant på "singel-träff" är den att träffa andra singlar under en tur på vattnet, paddlande en kajak! De skrev om det i tidskriften "Paddling" nyligen. Tänk vad de kommer på för kul varianter, du kan läsa mer här om singelpaddlingen varje onsdag.
 
 
 
 
Det finns en del båtturer som gör utflykter in i Mälaren också, utöver alla Waxholmsbolagets båtar som går ut bland öarna i Stockholms skärgård, där ganska många båtar startar från kajen vid Grand Hotell. Här finns lite information om Waxholmsbolagets båtar och turer i en pdf.
 
Det är också Waxholmsbolaget som sköter Djurgårdsfärjan, som fanns med i detta inlägg, också det ett måndagstema (den gången var temat transporter)!
Finns även några dagsutflykter med ångbåt ut bland skärgårdsöarna, läs mer här!
 
På Mälarsidan kan du bland annat ta båten ut till Drottningholm från kajen nära Stadshuset. Den trafiken håller Strömma Kanalbolaget i, här finns mer info. Även in i Mälaren finns det längre båtutflykter, som till ön Björkö/Birka!
 
 
 
 
Så blir mitt bidrag denna måndag. Den stora tegelbyggnaden som syns på alla mina foton är det gamla Münchenbryggeriet som ligger vid Söder Mälarstrand.
 
Kan inte låta bli att tycka att det ibland vore fiffigt om det gick att använda de gamla roddarmadamerna som förr trafikerade stadens vatten. Carl Michael Bellman har diktat om dessa roddardamer i "Stolta stad", här en version. Att kunna komma tvärs över Riddarfjärden går tyvärr inte utan egen båt och från Stadshusets trädgård tar det en bra stund att komma runt och över till Münchenbryggeriet landvägen. Se fotot här ovanför! Tänk om man kunde kliva i en mindre båt och bli förd över till andra sidan, enkelt och kvickt. Här kan du läsa om dessa roddarmadammer och här finns en betydligt äldre text om samma "vattenresor".
 
Nu får det räcka, jag stoppar nu, inlägget kan ju svälla ännu mer. Lätt hänt när man är stolt över staden.
 
 
 
 
 
Här finns många fler bidrag
 

Akademiskt.

 
 
Här några akademiska fönster i gamla Kårhuset på Holländargatan i Stockholm.
 
Susanne har valt akademiskt som fönstertema denna vecka, när OS precis startat i London med en pampig invigning. Jag satt och tittade på sändingen tillsammans med över en miljard människor på jorden! Vem vet, kanske blir det ett sportigt fönster nästa vecka? Igår var det Sjusovardagen och den dagen har enligt den gamla Bondepraktikan viss betydelse för hur de kommande sju veckorna kommer att bli vädermässigt, så regnar det den 27 juli på Sjusovardagen så blir det regn i sju veckor framöver. Här var det ganska fint väder igår, om man nu vågar lita på vad som står skrivet i den gamla Bondepraktikan.
 
Men nu till veckans fönster!
Det du ser här ovan är en del av fönstren på det större hus som var Stockholmsuniversitetets kårhus under bland annat 60-talet. Adressen är Holländargatan 32 och det blev en rikskänd adress under några dagar i maj 1968. Då skedde Kårhusockupationen. Just under 1968 så hände mycket bland studenterna i olika länder. Nere i Paris skedde samma år 1968 den berömda Majrevolten.
 
Gammal annons från kring nyåret 1980.
 
Samma lokaler användes även flitigt som konsertlokal under del av 70- och 80-talet, då kallades lokalen för Glädjehuset, jag var själv där vid flera olika tillfällen på och lyssnade på så olika musikstilar som Klaus Schultze (syntmusik) och Steve Gibbons Band (brittisk pubrock).
 
 
Så som matsalen såg ut 1948, klicka bilden större! (Foto: L. af Petersens)
 
 
Det var i denna matsal i Kårhuset som konserterna hölls, fast då såg det lite annorlunda ut på sent 70-tal.
 
Numera tillhör lokalerna Handelshögskolan och är märkbart slitna och nedgångna, verkar mest ha fallit i samma typ av historisk glömska som så många andra olika adresser i vår huvudstad.
Kanske vill du höra lite från år 1968? Det finns en utmärkt sida med lite ljudklipp från Kårhusockupationen, den hittar du här på SR:s Minnen.
 
 
Del av gamla Kårhuset/Glädjehuset på Holländargatan.
 
 
Andra akademiska fönster hittar du här