Melodikrysstrubbel.

Jag undrar ofta över en sak. När Eldeman undviker en svensk text och väljer en finsk cover på den svenska låten, vet han då att det inte är en rak översättning till finska vi lyssnar på? I så fall vore det ju fuskigt lätt för alla som kan finska?! Fast just dessa två svar kunde jag lösa ganska enkelt utan att kunna finska.

Nej det dök upp en snubbeltråd kring naturlyriken idag! Smöriga vissångare bakom en i krysset instrumental version av låten, ja vilken låt? Jag tyckte direkt att det var "Drömmens skepp" som spelades, men Percy var ett för kort efternamn för att gå in på lodrätt ett med sju bokstäver... Kunde det vara "Visa vid vindens ängar?
Staffan Percy och Mats Paulson utgjorde ett av flera knep och knåp i dagens melodikryss.
I texten sjunger man att något behagligt som saknas på vågrätt sju, såger Eldeman. Hum Hum...
Plötsligt kom jag att tänka på en annan Paulsonlåt, "Barfotavisan" och då föll kryssorden på plats! Går du barfota så har du inga strumpor på fötterna!

Här är Håkan Hellströms version av Paulsons visa vid vindens ängar.



Här en annan version med Alexander Rybak. (Liveinspelat från Malmö.)


Vill du ha Rybak i eget fönster?

Naturlyriker!
Får mig att tänka på den härliga utskällningen som Lars Ekborg ger Beppe Wolgers i en sketch. Det var för övrigt just Beppe Wolgers som skrev sketchen. Han tillhörde en skara textförfattare som gav artister under främst 60-talet härliga sångtexter, ganska ofta översatta utländska sånger som med Beppes svenska text blev en hitlåt.
Men här är det Lars Ekborg som är arg.


(Här får du klippet i eget fönster!)

Kanske ska ta med Mats Paulsons sommarvisa "Barfotavisan" också.



Så det löste sig med Melodikrysset även denna lördag och blev ett roligt klipp på köpet. Kanske blir det en tur in till stan?
Jag kör en repris, "Sakta vi gå genom stan" med Monica Zetterlund (text av Beppe Wolgers från "Walking My Baby Back Home") Tyvärr får vi vänta på det gröna ett tag till, men videon är full med gamla spårvagnsklipp från stan (med vänstertrafik) till Monkans sång.


(Klicka här så får du videon i eget fönster!)

Ha en skön lördag.
Erik

Kommentarer:

1 ElStiffo:

Jag gillar Utskällningen, det andra går mig förbi idag.

2 Mia:

Underbart klipp från Stockholms. De gamla bilarna och så Monica Z skönsång.

Kommentera här: